Μαρ
22

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - «Εργαλείο» ανάπτυξης και προστασίας το Π.Δ.
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, παρουσίασε στα Γιάννενα, το Σχέδιο Π.Δ., με τις βασικές παρατηρήσεις και αλλαγές που ενσωματώθηκαν, μετά τις προτάσεις των φορέων - Οι βασικότερες τροποποιήσεις αφορούν τον Μάτσικα, τη λειτουργία των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την κυνηγετική δραστηριότητα

 

Ένα πραγματικά πολύτιμο «εργαλείο» ανάπτυξης της Λίμνης Παμβώτιδας, αποτελεί το Π.Δ., το οποίο εδώ και δυο μήνες βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Το Σχέδιο Π.Δ., παρουσιάστηκε χθες στα Γιάννενα, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, μαζί με τις βασικές παρατηρήσεις και αλλαγές που ενσωματώθηκαν μετά τις προτάσεις των φορέων.

Ταυτόχρονα, όπως φάνηκε και από όσα είπε ο κ. Φάμελλος, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος, εκφράζουν αισιοδοξία, ότι θα κερδίσουν και τη μάχη με το χρόνο, αλλά και την ενδεχόμενη «μάχη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι βασικότερες τροποποιήσεις του Σχεδίο Π.Δ., σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο αφορούν τρεις βασικούς άξονες.

Την περιοχή του Μάτσικα, με το υπουργείο να αποδέχεται τις εισηγήσεις για την ειδική πολεοδομική μελέτη που θα ρυθμίζει το καθεστώς πολεοδόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή, στη λειτουργία των πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με απόλυτη τήρηση των προτεινόμενων ζωνών αλλά κυρίως των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης και λειτουργίας και τέλος την κυνηγετική δραστηριότητα, όπου γίνονται αποδεκτές προτάσεις και παρατηρήσεις των κυνηγετικών οργανώσεων.

Η παρουσίαση έγινε χθες σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης και νωρίς το μεσημέρι, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, ο κ. Φάμελλος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου και αναφέρθηκε λιγότερο στις αλλαγές και περισσότερο στην πολιτική διάσταση που επιχειρεί να προσδώσει το υπουργείο, με το προτεινόμενο Π.Δ.

Αφού αποδέχθηκε ότι είναι αδύνατο μέσα από ένα Π.Δ να ικανοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν είχε και δεν προσδοκά κανένα συμφέρον από τη θεσμοθέτησή του.

«Αποτελεί κεφάλαιο για την περιοχή η φυσική της ταυτότητα. Θεωρούμε πως τα ζητήματα θα επιλυθούν στο 90% και ειδικότερα στην πρωτογενή και τριτογενή παραγωγή και δραστηριότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει συμφέρον από το Π.Δ, αλλά έχει ο τόπος. Θα διεκδικήσουμε να υπογράψουμε το Π.Δ και να το αποστείλουμε στο ΣτΕ. Δεν είναι θέμα όμως που θα το καρπωθεί ή ο υπουργός ή η κυβέρνηση. Ας μη κρίνουν κάποιοι εξ ιδίων τα αλλότρια, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μία περιοχή με απόλυτη προστασία. Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημά μας στο ΣτΕ, ότι δε γίνεται αυτή η περιοχή να μένει χωρίς καθεστώς προστασίας και στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Στο επίπεδο των παρατηρήσεων και αλλαγών ο υπουργός τόνισε πως δεν διαπιστώθηκαν την περίοδο της διαβούλευσης ισχυρές ενστάσεις και αντιθέσεις. «Παρόλα αυτά διορθώνουμε κάποιες ελλείψεις όπως στη θήρα, που μας βοήθησαν οι παρατηρήσεις στη διαβούλευση, στο πολεοδομικό καθεστώς περιοχών και στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ειδικά για τις τελευταίες θεωρούμε εύλογο και απαραίτητο να ισχύσουν οι ζώνες και κυρίως οι προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το μέλλον του Φορέα Διαχείρισης

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Φάμελλος αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στάθηκε στο ρόλο του Φορέα Διαχείρισης, προαναγγέλλοντας θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον για το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων.

«Με την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης ίσως να μην καταλήξουμε σε Π.Δ, αλλά σίγουρα θα έχουμε σχέδια διαχείρισης, που είναι τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που θα διαχειριστούν οι Φορείς. Δεν μας ενδιαφέρει ένα στείρο εργαλείο προστασίας, αλλά ένα αναπτυξιακό εργαλείο και αυτό το ρόλο μπορούν να τον παίξουν οι φορείς διαχείρισης».

Παραδέχθηκε επί του προκειμένου ότι ουσιαστικά η συζήτηση για το Π.Δ στη νέα φάση ξεκίνησε μετά την υπογραφή της χωροθέτησης των περιοχών Natura το 2017. «Το 2015 που αναλάβαμε υπήρχαν άλλες προτεραιότητες, όπως να σωθούν οι Φορείς Διαχείρισης και οι θέσεις εργασίας, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει να τους κλείσει».

Οι έρευνες υδρογονανθράκων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, κατά τη χθεσινή συνέντευξη, ο κ. Φάμελλος έδωσε μία ενδιαφέρουσα απάντηση και για την πολιτική προσέγγιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο και ευρύτερα.

Έτσι, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας ώστε μέχρι το 2030 να έχει διπλασιάσει την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής του ενεργειακού της προφίλ.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων τόνισε πως η κυβέρνηση επέλεξε να μην τροποποιήσει διεθνείς συμβάσεις, γιατί με τον τρόπο αυτό διασφάλισε ότι δεν θα εκτεθεί η χώρα.

«Σήμερα όμως βρισκόμαστε στο ερευνητικό επίπεδο, χωρίς στοιχεία για ποσότητες και δυνατότητα εκμετάλλευσης. Εάν αυτά προκύψουν, θα είμαστε έτοιμοι διαθέτοντας τα εφόδια παρακολούθησης και ελέγχου ιδιαίτερα σε περιοχές προστασίας Natura. Το ενεργειακό προφίλ της χώρας αλλάζει και αποτελεί πολιτική απόφαση ότι το 2050 η Ελλάδα θα είναι κλιματικά ουδέτερη», κατέληξε.

Τέλος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών ο υπουργός αναφέρθηκε στην Εθνική Δασική Στρατηγική που απέκτησε η χώρα, αλλά και στην ανάρτηση ήδη του 55% των δασικών χαρτών, από τους οποίους το 41% έχει ήδη επικυρωθεί.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος