Απρ
23

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - «Αιχμή του δόρατος» η βελτίωση των υποδομών
Εκτύπωση

Σημαντικό το έργο της Περιφέρειας και στην οδική ασφάλεια, με νέες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ - Στην πράξη αποδεικνύεται η συνέπεια των δεσμεύσεων της Περιφερειακής Αρχής του Αλ. Καχριμάνη

 

Στην πράξη αποδεικνύονται, με έργα και όχι με λόγια, όσα τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην προεκλογική του ομιλία το βράδυ της Παρασκευής, η οποία έγινε παρουσία εκατοντάδων φίλων και ψηφοφόρων της παράταξης «Αξιοβιώτη Ανάπτυξη Ηπείρου».

 

Σε σημείο της ομιλίας του ο κ. Καχριμάνης, παρουσίασε το έργο που έγινε στην Περιφέρεια και τις πρωτοπόρες πρωτοβουλίες με πανελλαδική απήχηση που προωθήθηκαν, ενώ έδωσε λεπτομέρειες για το πραγματικά πλούσιο έργο.

«Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει. Κάναμε όμως πολύ περισσότερα. Γιατί είμαστε η παράταξη της ευθύνης. Η παράταξη της αποτελεσματικότητας. Και σήμερα μιλάμε με το έργο μας. Έργο που δεν κρύβεται, δεν διαγράφεται, δεν μηδενίζεται. Ματαιοπονούν όσοι το επιχειρούν. Συνεχίζουμε και κτίζουμε πάνω στις βάσεις που βάλαμε. Επενδύουμε στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Κινούμαστε σε τέσσερεις άξονες:

- Σε έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας και από Εθνικούς πόρους.

- Σε έργα – δράσεις του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων

- Σε έργα υπερτοπικής σημασίας

- Σε παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Επίσης αναφερόμενος και στο ΕΣΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ: «Είμαστε υπερήφανοι για το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Για τα έργα που έγιναν, αλλά και για την απορρόφηση που επιτεύχθηκε, που ξεπέρασε το αρχικό ποσό που είχε εκχωρηθεί στην Ήπειρο», δίνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερο βάρος τον τομέα των υποδομών:

«Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού έδωσε ώθηση στην Ήπειρο.

Όμως έχουμε ζητήματα στις οδικές υποδομές:

•Πρώτον, η σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα. Με καθυστέρηση το Υπουργείο Υποδομών, εισάκουσε τις συνεχείς οχλήσεις μας, ανέθεσε στην Περιφέρεια το τμήμα μέχρι γέφυρα Καλογήρου και περιμένουμε το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για να το υπογράψουμε.

•Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την κατασκευή της σύνδεσης Ιόνιας με Κακαβιά, τον παραλιακό Πρέβεζα- Πάργα, τη σύνδεση Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι. Έργα που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και πιέζουμε συνεχώς ώστε να προχωρήσουν άμεσα και ειδικά τα τμήματα που έχουν ώριμες μελέτες.

• Επιδιώκουμε την αναβάθμιση της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κόνιτσας- Κοζάνης, για την οποία περιμένουμε επιτέλους την ολοκλήρωση της μελέτης από το Υπουργείο.

•Τέλος, περιμένουμε να προχωρήσει επιτέλους και η σύνδεση του Ε65 με την Εγνατία Οδό».

Νέα έργα οδικής ασφάλειας

Τα παραπάνω και όλα όσα είπε ο κ. Καχριμάνης, φαίνεται για μια ακόμη φορά με πράξεις, πόσο σημαντικά είναι για την Ήπειρο.

Στο πλαίσιο του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου, για την βελτίωση των υποδομών, χθες, ανακοινώθηκε μια νέα πρόσκληση για «Επενδύσεις στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο», από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου.

Η πρόσκληση – συνολικής δημόσιας δαπάνης 4.000.000 ευρώ – αφορά σε άμεσες επεμβάσεις μικρής κλίμακας, χαμηλού κόστους και υψηλού οφέλους, οι οποίες είναι υλοποιήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς και σε μεσοπρόθεσμες επεμβάσεις μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας, υψηλότερου κόστους και μεγαλύτερου χρόνου υλοποίησης σε τμήματα/θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (ΜΟΑ) του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, μέσω της πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν:

Επεμβάσεις Βραχυπρόθεσμες: Η υλοποίησή τους είναι εφικτή στο διαθέσιμο πλάτος ζώνης απαλλοτρίωσης ενώ περιλαμβάνει εν γένει συγκεκριμένες εργασίες μικρής κλίμακας σε μέγεθος και κόστος. Αυτές αφορούν εργασίες που είναι υλοποιήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα επιμέρους οδικά τμήματα/ θέσεις που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση ατυχημάτων.

Επεμβάσεις Μεσοπρόθεσμες: Η υλοποίησή τους απαιτεί εκπόνηση μελετών μιας ή περισσότερων κατηγοριών, όπως τοπογραφικών, οδοποιίας, υδραυλικών, γεωλογίας, γεωτεχνικών, στατικών, κλπ. και κυρίως τη συντέλεση απαλλοτριώσεων.

Στον πρώην Δήμο Ζαλόγγου

Τέλος τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ)» της πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου», διατυπώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 3.252.108 ευρώ.

Επίσης, η ΕΥΔ Ε.Π. της Περιφέρειας με έγγραφό της προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης των υποέργων:

- Αστυνομικά αυτοκίνητα, προϋπολογισμού 333.600 ευρώ

- Φορητά ραντάρ, προϋπολογισμού 13.578 ευρώ

- Ασύρματοι πομποδέκτες αυτοκινήτων, προϋπολογισμού 13.570 ευρώ

Τα υποέργα εντάσσονται στην πράξη «Εξοπλισμός αστυνομικών υπηρεσιών Περιφέρειας Ηπείρου για δράσεις οδικής ασφάλειας».

 

Ρεπορτάζ Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος