Μαρ
03

«Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ
Εκτύπωση

Δύο ασθενοφόρα σε συσκευασία… τσέπης απέκτησε εδώ και δύο περίπου μήνες η τοπική υπηρεσία του ΕΚΑΒ.  Πρόκειται για δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού, που κινούνται καθημερινά στους δρόμους της πόλης, με στόχο να φτάνουν γρηγορότερα από τα ασθενοφόρα στα έκτακτα περιστατικά για τα οποία υπάρχουν κλήσεις στο ΕΚΑΒ.
Η τοπική υπηρεσία έχει ήδη δύο μηχανές και τέσσερα πληρώματα που εναλλάσσονται στην υπηρεσία, καλύπτοντας βάρδιες σε καθημερινή βάση. Τα πληρώματα είναι άριστα εκπαιδευμένα, ενώ στα βασικά ατού της λειτουργίας τους είναι ο πλήρης εξοπλισμός που φέρουν οι μηχανές.
Ουσιαστικά, όπως ανέφεραν οι διασώστες του ΕΚΑΒ που αποτελούν και τα πληρώματα των μηχανών, τα «δίκυκλα ασθενοφόρα» διαθέτουν ό,τι διαθέτει κάθε ασθενοφόρο εκτός από τα φορεία και τις συσκευές ακινητοποίησης κορμού.
Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας στον φακό του «Α» οι μηχανές διαθέτουν αυτόματο απινιδωτή για την αντιμετώπιση καρδιακών ανακοπών, φορητή φιάλη οξυγόνου για υποστήριξη της αναπνοής, οροί για παροχή υγρών σε περιπτώσεις αιμορραγίας, κολάρα υποστήριξης αυχενικής μοίρας, αερονάρθηκες, ζαχαρόμετρο, πιεσόμετρο, οξύμετρο και πολλά φάρμακα.
Σύμφωνα με τους διασώστες από τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης τους φαίνεται πως επιτυγχάνεται ο στόχος που δεν είναι άλλος από την ταχεία πρόσβαση σε κάθε περιστατικό, ώστε να υπάρξει γρηγορότερα από τον μέσο όρο του χρόνου που απαιτείται οι παρεμβάσεις για την υγεία των ασθενών.
Όπως αποδεικνύεται από την δίμηνη πλέον δράση των πληρωμάτων και των μηχανών στα Γιάννινα ο χρόνος ανταπόκρισης σε κάθε περιστατικό είναι σχεδόν ο μισός από τον χρόνο που χρειάζονται να φτάσουν τα ασθενοφόρα.
«Μιλάμε για μηχανές και πληρώματα που σώζουν ζωές όταν τα πάντα κρίνονται σε χρόνο λίγων λεπτών, όπως για παράδειγμα οι καρδιακές ανακοπές. Καλύπτουμε επαρκώς και τους τέσσερις βασικούς κρίκους στην αλυσίδα της επιβίωσης του ασθενούς. Μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο πρόσβασης και παροχής βοήθειας σε ένα θύμα ή ασθενή που έχει ανάγκη, παρέχοντας υποστήριξη από τα πρώτα λεπτά», σημείωσε ένας από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, μέλος πληρώματος μηχανής, που εξέφρασε παράλληλα και θερμές ευχαριστίες προς την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Ιωαννίνων για την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Από την πλευρά του απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των δύο πρώτων μηνών λειτουργίας των πληρωμάτων με τις μηχανές, εμφανίστηκε ο διευθυντής της 7ΗΣ  Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Βασίλης Παπαδιώτης.
«Ο μόνιμος εφιάλτης του ΕΚΑΒ είναι ο χρόνος. Με τις μηχανές μειώνουμε το νεκρό χρόνο που υπάρχει μέχρι να φτάσουμε στο ατύχημα ή σε κάθε συμβάν. Το πλήρωμα της μηχανής φτάνει πολύ γρήγορα και αρχίζει αμέσως η ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια. Τα πληρώματα είναι άριστα εκπαιδευμένα και στην οδήγηση των μηχανών και στην παροχή των πρώτων βοηθειών», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης για να προσθέσει πως έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις και από άλλους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στα πληρώματα των μηχανών και ίσως μελλοντικά, ο αριθμός των πληρωμάτων και των μηχανών να αυξηθεί.
Μαθήματα για διασώστες
Η ταχύτητα πρόσβασης σε κάθε έκτακτο περιστατικό είναι η μία βασική παράμετρος της λειτουργίας και των στόχων του ΕΚΑΒ. Η δεύτερη παράμετρος, επίσης ουσιαστική και σημαντική είναι η διαρκής εκπαίδευση και απόκτηση γνώσεων για τους διασώστες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια για την απόκτηση περισσότερων γνώσεων για τους διασώστες και στα πλαίσια αυτά χθες στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε το πρώτο μάθημα που αφορούσε την αντιμετώπιση περιστατικών με ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
«Είναι μεγάλη η διάθεση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ να μάθουν πράγματα γύρω από τη δουλειά τους και αυτό μας βοηθά και μας παρακινεί ώστε να διοργανώνουμε αυτά τα μαθήματα, με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι θα βοηθήσουμε τους διασώστες, να ανταποκρίνονται στο εξής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε περιστατικό», κατέληξε ο κ. Παπαδιώτης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος