Σεπ
26

ΙΓΜΕ - Ένας ξεχωριστός «Άτλαντας» για τα πετρώματα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Μια πραγματικά ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη υλοποιήθηκε από το ΙΓΜΕ με στόχο την απογραφή της υπάρχουσας κατάστασης και τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων, με τις φυσικομηχανικές ιδιότητες, καθώς και την ορυκτολογική και χημική σύσταση των πετρωμάτων και των δομικών υλικών.

Η μελέτη του ΙΓΜΕ ενσωματώνεται στον Άτλαντα των πετρωμάτων, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στα Ιωάννινα, και επί της ουσίας αποτελεί μία πρωτοποριακή προσπάθεια του Ινστιτούτου που επιχειρεί να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση, βοηθώντας στην αναζωογόνηση του λατομικού κλάδου, που έχει σπουδαία παράδοση στην Ήπειρο, αλλά δε διάγει καλές περιόδους εδώ και χρόνια.

Στον Άτλαντα βρήκαν την θέση τους 22 διαφορετικά διακοσμητικά πετρώματα και δομικοί λίθοι που εντοπίστηκαν και εξετάστηκαν στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Η γνώση αυτών των χαρακτηριστικών, όπως επισημάνθηκε από τον γεωλόγο, και υπεύθυνο του έργου, Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, συμβάλλει στην απόδοση σήμανσης CE στα υλικά, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση τους.

Στην Ήπειρο το ποσοστό έκτασης της περιφέρειας, που καλύπτεται από την έκταση ενεργών δραστηριοτήτων σε μάρμαρα είναι 0,003% και αντίστοιχα 0,002% σε σχιστολιθικές πλάκες.

Εκ μέρους του περιφερειακού τμήματος του ΙΓΜΕ ο Ευάγγελος Νικολάου επέμεινε στην αναγκαιότητα ορθολογικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων και ο Άτλαντας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Ήπειρος είναι πέτρα και νερό. Αν αξιοποιηθεί σωστά ο πλούτος αυτός, μπορούμε να μιλήσουμε για προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας, που είναι πλεονασματική σε φυσικά πετρώματα και διακοσμητικά υλικά και αυτό φαίνεται από τα απαράμιλλης αισθητικής πέτρινα γεφύρια. Λυπάμαι όμως, όταν βλέπω να χρησιμοποιούνται μη συμβατά δομικά υλικά και πετρώματα σε έργα στον τόπο μας και ο Άτλαντας μπορεί να θεωρηθεί το πρόπλασμα της ορθολογικής διαχείρισής τους», τόνισε ο κ. Νικολάου.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση ο Αλ. Καχριμάνης, τονίζοντας πως θα ήταν χρήσιμη μία κεντρική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΙΓΜΕ, της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση μελετών, με αντικείμενο την ορθολογική διαχείριση των πετρωμάτων και των δομικών υλικών.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος