Οκτ
17

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - Στο «κάδρο» της πολιτικής σύγκρουσης…
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, από τα Γιάννενα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, για την πολιτικής της προσέγγιση στο ασφαλιστικό, ενώ υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του πρωθυπουργού για το προσδόκιμο ζωής

«Απειλή για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», χαρακτήρισε τη ΝΔ, από τα Ιωάννινα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους και τα στελέχη του ΕΦΚΑ στην Ήπειρο.

«Το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης απειλείται από τη ΝΔ με τις πολιτικές που έχει προαναγγείλει για την επιλεκτική επιλογή, κατά προτίμηση των ίδιων των ασφαλισμένων, που τίθεται στη δική τους απολύτως οικιοθελή επιλογή, εάν θα επιλέξουν τη δημόσια ασφάλιση, ή ένα διαφορετικό σύστημα» επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος.

Έφερε δε ως παράδειγμα, την περιπέτεια των ασφαλισμένων της Εθνικής Τράπεζας, όταν το 2005 η τότε κυβέρνηση έπαψε να ασφαλίζει στο φορέα που υπήρχε στην Εθνική Τράπεζα τους ασφαλισμένους εκεί και έτσι έμεινε χωρίς ασφαλιστικά κεφάλαια, με συνέπεια από το Δεκέμβρη του 2017, να μην δίνεται σύνταξη στους ανθρώπους αυτούς.

«Αυτό θα συμβεί για όλη την Ελλάδα, εάν πάψει να υπάρχει η υποχρεωτική δημόσια επικουρική ασφάλιση, που ισχύει τώρα για όλους τους Έλληνες με την έννοια της υποχρεωτικότητας και της καθολικότητας», τόνισε για να συμπληρώσει: «Η προαιρετική επιλογή της ασφάλισης δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια απειλή για την επιβίωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Μετά τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος του κ. Βρούτση, έρχεται να αποτελειώσει ό,τι υπήρχε στον τομέα αυτό. Και βεβαίως η μείωση κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες χωρίς την κύρια ασφάλιση -όπως προανήγγειλε το 20% να γίνει 15% γενικά και ανεξαιρέτως- δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας πολιτική επιλογή να μειώσουμε τις εισφορές σε εκείνες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν μεγάλη επιβάρυνση. Γιατί αυτό είναι ένα γενικό μέτρο, μια γενική μείωση που θα οδηγήσει σε ελάττωση κατά 2 δισ. εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον ετησίως των ασφαλιστικών εισφορών που θα συγκεντρώνονται για τις συντάξεις. Απόρροια αυτής της πολιτικής, αν τυχόν δοθεί αυτή η ευκαιρία στη ΝΔ να την εφαρμόσει, θα είναι αναγκαστικά μια νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων και μια πρόσθετη δέσμη μέτρων μνημονίου για να μπορεί να παρακολουθείται η Ελλάδα ως προς τη συνταξιοδοτική της δαπάνη».

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως «η χώρα μας έχει μπει σε μία νέα φάση, ο αγώνας της κυβέρνησης έφερε αποτελέσματα, οι επιτηρητές των δυνατοτήτων που έχει η οικονομία μας έχουν δώσει το πράσινο φως, έχουν καμφθεί οι πιο σκληροί βραχίονες του παρελθόντος και παραδέχονται ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τις παροχές» και συνέχισε: «Στη φάση αυτή του αγώνα υπάρχουν δυνάμεις που στέκονται απέναντι σε αυτή την πολιτική, που ωφελεί τον ελληνικό λαό. Οι αντίπαλοί μας διακηρύσσουν την ανάγκη μη παρέκκλισης από τις δεσμεύσεις που υπήρχαν παλιά. [...] Ο ΣΕΒ, η ΝΔ και άλλοι που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, σείοντας κινδύνους και άλλα φόβητρα αν τυχόν ακολουθήσουμε μια πολιτική που ενισχύει τα χαμηλότερα στρώματα και τους αδύναμους».

«Κρίσιμο ζήτημα» για τον υφυπουργό είναι ποια πολιτική από τις δύο είναι ωφέλιμη για τη χώρα, την ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό. Υπάρχει λόγος, όπως τόνισε, ο ελληνικός λαός να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, που «έχει αποτελέσματα και θα έχει ακόμη καλύτερες βελτιώσεις στο επόμενο διάστημα».

Η απονομή συντάξεων

Το στοίχημα του ΕΦΚΑ, λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική εφαρμογή του, παρά τα προβλήματα μηχανοργάνωσης, λόγω της μη συμβατότητας με τα πληροφορικά συστήματα των παλαιότερων ταμείων, φαίνεται πως έχει κερδηθεί.

Τουλάχιστον αυτό επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος, όπως όμως και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Λάμπρος Σέμπος, που μίλησαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Ο ΕΦΚΑ είναι ένα επίτευγμα της κοινωνίας, των στελεχών και των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και φέρνει ήδη μία αλματώδη μεταβολή στην κοινωνική ασφάλιση. Σήμερα θεωρούμε ότι θα αποτελέσει μελλοντικά ένα πρότυπο λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας για την ταχύτητα διεκπεραίωσης των θεμάτων. Ήδη από την εφαρμογή του 4387, οι συντάξεις αποδίδονται εντός τριμήνου, εάν δεν υπάρχουν υπόλοιπα από την αλλοδαπή ή από άλλους φορείς», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Στην ημερίδα έγινε ενημέρωση για την πορεία του ΕΦΚΑ, την εφαρμογή του οριστικού οργανογράμματος, την οργάνωση λειτουργία της περιφερειακής υπηρεσίας συντονισμού και υποστήριξης Ηπείρου – Κέρκυρας και τη λειτουργική διασύνδεση με τις μονάδες της Περιφέρειας Ηπείρου και της Κέρκυρας.

Η δημόσια ασφάλιση

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι έχουν πετύχει «την αποτελεσματικότερη ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης» υποστηρίζοντας ότι «οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα οδηγήσουν στην κατάρρευση των επικουρικών συντάξεων και όχι μόνο».

Ο κ. Πετρόπουλος ερωτηθείς για τα όσα δεν έχουν επιτύχει στην κοινωνική ασφάλιση, προτίμησε να εξηγήσει όσα έχουν κάνει και να πει μόνο ότι θα πρέπει να υπάρχει αναπροσαρμογή στις εισφορές κάτι που εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο καιρό.

Όσο για την καθολική δημόσια ασφάλιση τόνισε ότι είναι «λάθος να πειστούν οι νέοι ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν στην δημόσια ασφάλιση» υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα είναι για πάντα νέοι» και πως «μόνο η δημόσια ασφάλιση φροντίζει για την κάλυψη ακόμη και των ακριβότερων εξετάσεων και φαρμάκων».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών για τους συνταξιούχους, ο κ. Πετρόπουλος υπεραμύνθηκε και των δυο λέγοντας ότι «το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων είναι ένας από τους παράγοντες που θα μετρήσουν στο να μην ισχύσει ο νόμος για τη μείωση των συντάξεων» εξηγώντας ότι «σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται αναλογιστικές μελέτες για την ασφάλιση και την συνταξιοδότηση εξαπολύοντας κριτική- ειδικά προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για τον τρόπο που σχολιάστηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού και την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν.

Τέλος, χθες ο κ. Πετρόπουλος, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος