Οκτ
23

ΣΥΡΙΖΑ - Σε αναζήτηση συμμαχιών ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Ο Γραμματέας της Κ.Ε., Πάνος Σουρλέτης βρέθηκε στα Γιάννενα, αλλά… δεν προχώρησε

σε ανακοινώσεις ή σε στήριξη προσώπων

 

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, να μην ανακοινώσει χρίσματα, αλλά να προχωρήσει στη στήριξη παρατάξεων ή και σε συμμαχίες με αυτοδιοικητικά πάντα χαρακτηριστικά, ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη χθεσινή επίσκεψη στα Γιάννενα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρέστη αργά το απόγευμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου.

Έτσι, μία επιλογή στήριξης παρατάξεων που έχουν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά με στοιχεία ή διάθεση συνεργασίας και διεύρυνσης φαντάζει αναγκαία συνθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ έστω χωρίς πολλές πιθανότητες αξιόλογων ποσοστών.

Τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ηπείρου, η μη ανακοίνωση χρισμάτων, συνεπάγεται… στήριξη της προσπάθειας συνεργασίας των δύο παρατάξεων και στην εκτός απροόπτου επιλογή στήριξης του Γ. Ζάψα ως επικεφαλής και υποψήφιου Περιφερειάρχη.

«Θα σεβαστούμε τις διεργασίες από τη βάση και θα επιδιώξουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης για να ερωτηθεί εάν οι συνθήκες είναι περισσότερο ώριμες στην κοινωνία για να γίνουν αποδεκτές προτάσεις συνεργασιών από τον ΣΥΡΙΖΑ που το 2014 είχε επιλέξει κομματικές υποψηφιότητες.

«Το 2014 στην Περιφέρεια Ηπείρου και γενικότερα υπήρχαν διαφορετικές συνθήκες και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία ανερχόμενη πολιτική δύναμη και όχι ένας σταθερός πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Υπήρχε παράλληλα και μία γραμμή πόλωσης και σύγκρουσης που λειτούργησε παραμορφωτικά για τη συζήτηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές», τόνισε.

Η απλή αναλογική

Για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και τη λογική που θα ακολουθήσει στο δήμο Ιωαννιτών ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να τοποθετηθεί συνδέοντας ωστόσο τις εξελίξεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών με την λογική των συνεργασιών που επιτάσσει η απλή αναλογική.

«Ίσως κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το 60% και πλέον των νικητών στους δήμους θα κληθούν να συζητήσουν για να συνεργαστούν με μία – δύο παρατάξεις στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και όχι με παζάρια όπως γινόταν στο παρελθόν. Περνάμε σε μία νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση όπου κανείς δεν θα κρύβεται στα δημοτικά συμβούλια αλλά θα είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται και να καταθέτει προτάσεις».

Ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο έργο και τη στήριξη στην αυτοδιοίκηση από το Υπ. Εσωτερικών τα τελευταία χρόνια, χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς και παρωπίδες, με ιδιαίτερη επισήμανση στο πρόγραμμα Φιλόδημος.

Βολές κατά κομμάτων

Από την άλλη, τόσο η Ν.Δ, όσο κυρίως το ΚΙΝ.ΑΛ βρέθηκαν στο στόχαστρο του κ. Σκουρλέτη που επιτέθηκε στην κα. Γεννηματά λέγοντας πως κάποιοι δε σέβονται την αυτονομία της αυτοδιοίκησης, αλλά επιλέγουν μία καταστροφική, στενά κομματική αντίληψη.

«Δυστυχώς, παρακολουθούμε την κα. Γεννηματά και τις εγκυκλίους που στέλνει στα περιφερειακά όργανα με καθορισμό συντεταγμένων, ώστε κανείς να μη ξεφύγει από το πλαίσιο που έχει θέσει το κόμμα».

Τέλος, εκτός από τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών χαρακτηρίζοντάς τες ως μία από τις πλέον κρίσιμες ιστορικά εκλογές για την Ευρώπη.

«Το αποτέλεσμα θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης και σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατυπώσει την πρότασή του να συντονίσει τη δράση του με τις δυνάμεις της οικολογίας, της ευρωπαϊκής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης. Είναι λυπηρό που αυτούς τους προβληματισμούς δεν τους συμμερίζεται και το ΚΙΝ.ΑΛ που επιδίδεται στην αντικυβερνητική προπαγάνδα, εμφανίζει φοβικά σύνδρομα και διαθέτει μία ηγεσία έρμαιο παλιών πολιτικών προσώπων, που λοξοκοιτά προς τη Ν.Δ», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Τα πολιτικά θέματα

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο κ. Σκουρλέτης, φάνηκε επίσης, πως ενισχύεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ η πεποίθηση ότι η συγκατοίκηση με τους ΑΝ.ΕΛ και τον Π. Καμμένο έχει περίοδο λήξης με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα.

Ο κ. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε την δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο αλλά και στο κόμμα για την συγκατοίκηση με τον Π. Καμμένο κάνοντας λόγο για εμφανή δυσαρμονία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όποιος θέλει να θέσει εμπόδια στην κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του.

«Η εικόνα δεν είναι η καλύτερη για την κυβέρνηση όταν ο υπουργός Άμυνας κάνει δηλώσεις που θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης στα μείζονα ζητήματα της χώρας. Αντί να συζητάμε τις νέες δυνατότητες της μεταμνημονιακής εποχής συζητάμε για τα θέματα που θέτει ο κ. Καμμένος.

Δε θα παρακολουθήσουμε το παιχνίδι των δηλώσεων, αλλά προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση όσων προσδοκά ο λαός.

Δε γίνεται να ανταπαντάμε διαρκώς σε γκρίνιες, αλλά θα αξιοποιήσουμε τον πολιτικό χρόνο, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας. Δεν διάλεξε ο Πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση να θυσιάσουν τον κ. Κοτζιά για χάρη του κ. Καμμένου, αλλά υπάρχει μία συγκεκριμένη προσήλωση στον οδικό χάρτη της συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό φάνηκε και από την ανάληψη του υπ. Εξωτερικών από τον Αλ. Τσίπρα, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτός από τα προβλήματα στη συγκυβέρνηση επέλεξε να στείλει από τα Γιάννενα και ένα σαφές μήνυμα από το κόμμα προς την κυβέρνηση και όσους τυχόν διαφωνούν, παράλληλα όμως και προς την κοινωνία ανοίγοντας την ατζέντα των παροχών και των μέτρων που πρόκειται να εξαγγελθούν.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής για την πατρίδα, έξω από τα όρια της στενής επιτροπείας. Τα πράγματα βαδίζουν καλύτερα και θα γίνουν ακόμη περισσότερο καλά με τις νέες ρυθμίσεις, όπως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στις ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η εφαρμογή νέων συλλογικών συμβάσεων».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος