Μαρ
20

«ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - Εκδήλωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Εκτύπωση

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times} ul.ul1 {list-style-type: disc} Παρουσία των βουλευτών, Χρ. Μαντά και Γ. Στέφου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», τη Δευτέρα.
Εκτός από τους δυο βουλευτές, παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Γ. Παπαδιώτης, οι αντιδήμαρχοι Θ. Μανταλόβας και Δ. Κατηρτσίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Ακινήτων Ιωαννίνων Γ. Γιώτη, ο Διοικητής του ΠΠΓΝΙ, Β. Τσίκαρης, ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, Β.Παλατζίδης, ο Ν. Βούστρος εκπρόσωπος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και ο Γ. Ζάψας επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών».
Οι εισηγητές Β. Κίλιας και Δ. Τσέκερης με τις αναλυτικές τους εισηγήσεις. οδήγησαν τους παρευρισκόμενους στα νέα δεδομένα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη δυνατότητα παραγωγής από τους ίδιους τους καταναλωτές και τις ενεργειακές κοινότητες.
Στο κύριο αντικείμενο βέβαια της εκδήλωσης ο Λ. Νάτσης παρουσίασε πριν τους εισηγητές συγκεκριμένα στοιχεία για το ενεργειακό κόστος του Δήμου και των επιχειρήσεων, που αποτυπώνονται στα εξής:
- 2.300.000 Ετήσια τέλη για το ηλεκτροφωτισμό στη ΔΕΗ.
- 100.000 για πετρέλαιο θέρμανσης μόνο ο Δήμος και οι υπηρεσίες του χωρίς τα σχολεία και τα νομικά πρόσωπα.
- 1.600.000 από το Δήμο προς τις σχολικές επιτροπές για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, κυρίως ΔΕΗ, Νερό και Θέρμανση.
- 1.500.000 ΔΕΗ στο ΣΥΔΛΙ.
- 1.825.000 ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΙ (3.101.000 ΔΕΥΑΙ χρέη 31/12/2018).
Στην πρόταση της παράταξης παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που μπορούν να είναι:
- Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τη συμμετοχή επιχειρήσεων .
- Συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και του Πανεπιστημίου.
- Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στο φωτισμό.
- Μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου με απελευθέρωση πόρων για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.
- Θέρμανση με αντλίες θερμότητας σε σχολεία και κτίρια, μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και του αποτυπώματος άνθρακα της πόλης μας.
- Θετική συμβολή στη κλιματική αλλαγή.
«Ο σχεδιασμός της πολιτικής αυτής επιβάλει επίσης τη συνέργεια της με αυτήν της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, του σχεδιασμού δράσεων για τη κυκλική οικονομία και τη χάραξη πολιτικής για όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών δράσεων με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας. Απαιτεί επίσης, την ύπαρξη ισχυρών και αυτοτελών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης με δυνατότητα σχεδιασμού εκτέλεσης έργων, το αναγκαίο προσωπικό και πόρους», ανέφερε ο κ. Νάτσης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος