Μαρ
20

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Συνεχής η προσπάθεια αναβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

-Για το θέμα της σίτισης και της μεταφοράς των φοιτητών ενημέρωσε την Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου, ο Τρ. Αλμπάνης

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα, όπως η σίτιση, η στέγαση και οι μετακινήσεις των φοιτητών, απασχολούν σε μόνιμη βάση τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη στιγμή που ορισμένα από τα θέματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος και στην Σύνοδο των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα της Συνόδου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ανάμεσα στα πιο σημαντικά, ήταν η συνολική επιχορήγηση για το 2019 που ζήτησαν να είναι μεγαλύτερη ή ίση από τη συνολική επιχορήγηση (τακτική και έκτακτη) του 2018.

Πιο αναλυτικά, για το θέμα της σίτισης, η Σύνοδος τονίζει πως για τα Πανεπιστήμια που διαθέτουν Πανεπιστημιακή Λέσχη η σίτιση να παραμείνει στο ίδιο καθεστώς διαχείρισης (χρηματική επιχορήγηση της φοιτητικής λέσχης και διαγωνισμός από αυτήν). Η διαχείριση των κονδυλίων σίτισης στα Πανεπιστήμια που δεν διαθέτουν Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη να γίνεται είτε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είτε από άλλο όργανο του Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, τονίστηκε πως τα κριτήρια παροχής σίτισης στους φοιτητές, με βάση την Υπουργική απόφαση, πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, ώστε να παρέχεται δωρεάν σίτιση στους φοιτητές πρωτίστως με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Για τη στέγαση, σε ανακοίνωση της Συνόδου σημειώνονται και τα εξής: «Η στέγαση διενεργείται με ευθύνη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., είτε σε παραχωρούμενα κτίρια των ΑΕΙ, είτε σε ενοικιαζόμενα κτίρια από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Όλες οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και η συντήρηση των κτιρίων είναι ευθύνη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών στις Φοιτητικές Εστίες πρέπει να είναι Πανελλαδικά και να διαχωρίζονται σε οικονομικά και κοινωνικά. Ειδικά για τα ΑΕΙ που έχουν στη δική τους αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση των φοιτητικών τους εστιών, να δίδεται πρόσθετη επιχορήγηση ίση με το άθροισμα των στεγαστικών επιδομάτων που θα δίδονταν για τους στεγαζόμενους φοιτητές με βάση τα κριτήρια που θεσμοθετεί η Πολιτεία».

Ακόμη, η Σύνοδος Πρυτάνεων καλεί όλα τα Ιδρύματα:

• Να θεσμοθετήσουν και εφαρμόσουν μέσα στο 2019 πολιτικές ανοικτής πρόσβασης (ΑΠ) που θα ακολουθούν τόσο την «πράσινη» όσο και τη «χρυσή» οδό προς την επίτευξη της ΑΠ. Οι ακολουθούμενες πολιτικές θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της υποχρέωσης (mandate) από την πλευρά των μελών ΔΕΠ και ερευνητών του ιδρύματος για την αυτό-αρχειοθέτηση των επιστημονικών δημοσιεύσεών τους.

• Να αναλάβουν πρωτοβουλίες είτε μεμονωμένα είτε από κοινού είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς (π.χ. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών) για την ενημέρωση των μελών ΔΕΠ και των ερευνητών κάθε ιδρύματος.

• Να προβλέψουν στους κανονισμούς τους υποστηρικτικές δομές και διεργασίες για την Ανοικτή Πρόσβαση σύμφωνα με τις οδηγίες της European University Association, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μεγαλύτερων φορέων χρηματοδότησης της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

• Να θέσουν ως προϋπόθεση στους όρους χρηματοδότησης από ιδίους πόρους της έρευνας την αυτό-αρχειοθέτηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ιδρυματικά ή θεματικά αποθετήρια και την παροχή ανοιχτής πρόσβασης.

• Nα διαθέσουν πόρους για τη χρηματοδότηση των Χρεώσεων Επεξεργασίας Άρθρων (Article Processing Charges) που επιβάλλουν οι εκδότες των περιοδικών ανοικτής πρόσβασης με σκοπό την επίτευξη της χρυσής οδού προς την ΑΠ.

Ενημέρωση

Τέλος, χθες, ο κ. Αλμπάνης, υποδέχτηκε στο Πανεπιστήμιο τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονται με την στέγαση, την μεταφορά των φοιτητών ενώ αναμένονταν να τεθεί και το ζήτημα διαχείρισης των αδέσποτων.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή αποτελούνταν από τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Παπαδιώτη, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρο Νάτση, τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα καθώς και τον επικεφαλής της παράταξης ΔΡΑΣΥ Βασίλη Καφαράκη. Στη θέση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης η κα. Όλυ Τσουμάνη.

Παρόντες και εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων που πριν από λίγες ημέρες είχαν θέσει τα θέματα της σίτισης, της στέγασης και της μεταφοράς κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας την παρέμβαση και τη συνδρομή του Δήμου για τη λύση των προβλημάτων τους.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος