Μαρ
21

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - Σε εξέλιξη η έρευνα για την επίθεση σε βάρος ανήλικων προσφύγων
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

- Η υπόθεση ανατέθηκε στην Ομάδα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία διενεργεί προανάκριση για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών - «Μπαράζ» ανακοινώσεων καταδίκης της επίθεσης

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό αγνώστων ατόμων που ενέχονται σε περιστατικό επίθεσης σε βάρος εννέα ανήλικων προσφύγων, υπηκόων Αφγανιστάν, στην Κόνιτσα.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, 17 Μαρτίου, πέντε άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και εξοπλισμένα με ρόπαλα επιτέθηκαν απρόκλητα κατά των ανηλίκων προσφύγων, που βρίσκονταν στο υπαίθριο γήπεδο καλαθοσφαίρισης Κόνιτσας.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες σε έναν ανήλικο και να υποστεί δυσφορία ακόμα ένας.

Οι ανήλικοι, οι οποίοι διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Κόνιτσας, διακομίστηκαν το ίδιο βράδυ στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Δουρούτη» απ’ όπου αποχώρησαν το επόμενο πρωί.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Η δημοκρατική κοινωνία θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές και η Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει», τόνισε εξάλλου, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στις επιθέσεις κουκουλοφόρων ρατσιστών εναντίον ανήλικων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται σε δομή ΜΚΟ στην Κόνιτσα.

Μιλώντας για απίστευτη αθλιότητα, η κα. Γεροβασίλη δήλωσε: «Η δημοκρατική κοινωνία της Κόνιτσας και όλης της Ελλάδας, που έδειξε παραδειγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καταδικάζει την απίστευτη αθλιότητα. Και θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές. Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει αυτό που πρέπει».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, πέντε κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ρόπαλα σε εννέα ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς, που διαμένουν στη δομή, ενώ βρίσκονταν στο δημοτικό στάδιο της πόλης και τραυμάτισαν τον έναν, ενώ ένας δεύτερος έπαθε δυσφορία καθώς προσπαθούσε να διαφύγει μαζί με τους υπόλοιπους.

Τα δύο παιδιά διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, απ' όπου πήραν εξιτήριο την επόμενη μέρα.

Η υπόθεση ανατέθηκε στην Ομάδα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία διενεργεί προανάκριση για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών.

Επίσης, ο Δημήτρης Βίτσας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καταδίκασε τα γεγονότα.

«Είναι ό,τι πιο σάπιο και σιχαμερό αυτές οι επιθέσεις. Τα κίνητρα τους είναι ιδεολογικά και πολιτικά και πρέπει όλοι να τους καταδικάσουμε χωρίς καμία επιφύλαξη. Πρέπει όλοι να συνδράμουμε να ηττηθεί αυτήη ξενοφοβία και το έργο των δυνάμεων του σκοταδισμού που δρουν σαν γκρίζοι λύκοι και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που το ζήτημα αυτό είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Η Μ. Τζούφη

«Είναι αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εξαίρεση, και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε», δήλωσε εξάλλου, κατηγορηματικά η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την επίθεση σε βάρος ανήλικων προσφύγων στην Κόνιτσα.

Η υφυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας έχει κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια να τα παιδιά μέσα στη σχολική διαδικασία. Και αυτό θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο και κρίσιμο και θα συνεχιστεί». Ενδεικτικά επεσήμανε ότι «12.000 παιδιά βρίσκονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 113 Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), 30 Νηπιαγωγεία εντός των Κέντρων Φιλοξενίας και 1426 Τμήματα Υποδοχής σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Αναφερόμενη δε στην περίπτωση της Κόνιτσας, η Υφυπουργός σημείωσε ότι «στον τόπο υπάρχει παράδοση φιλοξενίας προσφύγων, ήδη από το 2008, καθώς και μία ακόμη μεγαλύτερη και παλιότερη παράδοση που προκύπτει από το γεγονός ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού της ήταν πρόσφυγες».

Υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί τέτοιου τύπου επιθέσεις και «αυτό είναι κάτι που προβληματίζει στην τοπική κοινωνία», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια υπερπροσπάθεια κύκλων της ακροδεξιάς να δημιουργούν επεισόδια και το χειρότερο είναι ότι τώρα αυτές οι επιθέσεις εκφράζονται εναντίον μικρών παιδιών». Τέλος, υπογράμμισε ότι όλη δημοκρατική κοινωνία πρέπει να σταθεί με κάθετο τρόπο απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Ο Γ. Στέφος

Με αφορμή την επίθεση σε βάρος ανηλίκων, δήλωση έκανε χθες και ο βουλευτής Γιάννης Στέφος.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: «Δυστυχώς, ο ρατσισμός και η απανθρωπιά έκαναν την εμφάνισή τους το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου και στο νομό μας. Το περιστατικό της Κόνιτσας είναι μια άθλια ενέργεια άνανδρων ανθρώπων, οι οποίοι επέλεξαν να χτυπήσουν με ρόπαλα ανήλικα παιδιά τα οποία έπαιζαν. Αυτή την ώρα στέκομαι μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του νομού και της Κόνιτσας, οι οποίοι τοποθετούνται απέναντι σε τέτοια φαινόμενα βίας. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το περιστατικό και καλώ όλα τα αρμόδια όργανα να πράξουν τα δέοντα, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι ένοχοι να τύχουν παραδειγματικής τιμωρίας».

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Και ο Δήμος Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει απερίφραστα την ρατσιστική επίθεση που σημειώθηκε σε φιλοξενούμενα προσφυγόπουλα στην Κόνιτσα.

«Η αναίτια αυτή επίθεση πρέπει να μας θέσει όλους σε εγρήγορση. Τόσο την κοινωνία όσο και τους φορείς της οργανωμένης Πολιτείας. Είναι στο χέρι όλων μας να αντισταθούμε σε τέτοια γεγονότα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην τοπική μας κοινωνία και είναι διατεθειμένος να ενισχύσει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση και στους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου, με την εμπειρία και τη γνώση που έχει αποκτήσει. Λέμε ένα ξεκάθαρο «όχι» στον ρατσισμό και τα φαινόμενα ξενοφοβίας κι ένα ακόμα πιο ηχηρό «ναι» στις κοινωνίες της αλληλεγγύης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλες ανακοινώσεις

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες αποτελούν στίγμα για την κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας.

«Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να σταθούν αποφασιστικά απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, και να δείξουμε το αίσθημα ευθύνης που απαιτείται. Πιστεύουμε πως οι αρμόδιες αρχές θα επιληφθούν άμεσα ώστε να διαλευκάνουν την υπόθεση, η οποία δεν είναι η πρώτη ανάλογη στην περιοχή, ώστε οι δράστες να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Η κοινωνία και η πόλη της Κόνιτσας, που δείχνοντας την αλληλεγγύη τους πρώτοι υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν τα προσφυγόπουλα σε πανηπειρωτική κλίμακα, είμαστε βέβαιοι ότι θα απομονώσει αποτελεσματικά κάθε έκφραση ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας. Στην πατρίδα μας, δεν μπορεί να έχουν καμία θέση η ρατσιστική βία και οι πρακτικές μίσους και σκοταδισμού», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Ανακοίνωση καταδίκης έβγαλε και το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων. Αφού κάνει λόγο για «αποτροπιασμό», επισημαίνει ότι «η χρήση δε της κουκούλας παραπέμπει σε άλλες εποχές. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Καλύτερη απάντηση από την ως τώρα υποδοχή και αποδοχή των προσφύγων από την τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να δοθεί. Η περαιτέρω υποστήριξή τους είναι μονόδρομος. Ο καθένας από εμάς οφείλει να σταθεί εμπράκτως απέναντι στη βία και να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως».

Με τη σειρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και τα μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» καταδικάζουν την επίθεση που δέχθηκαν ανήλικοι πρόσφυγες στην Κόνιτσα.

«Φαινόμενα βίας και ρατσισμού δεν συνάδουν με την δημοκρατία μας. Κυρίως όμως δεν συνάδουν με τον ελληνικό πολιτισμό. Η τοπική κοινωνία στάθηκε αρωγός στους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε δομές του Νομού Ιωαννίνων. Έδωσε το παράδειγμα. Με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν φραγμό σε κάθε μορφή βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού», αναφέρουν σε ανακοίνωση.

Παράλληλα, σε όσους καταγγέλλουν την επίθεση των ακροδεξιών, έρχονται να προστεθούν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Με κοινό τους κείμενο το οποίο υπογράφουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πωγωνίου Πάνος Καραγιάννης, Βορείων Τζουμέρκων Λεωνίδας Λεοντάρης, Ζίτσας Γιώργος Λωρίδας, Δωδώνης Τάσος Τόκας, Ιωαννίνων ΌλυΤσουμάνη και βέβαια Κόνιτσας Τάκης Σδούκος.

«Από μόνη της μια τέτοια πράξη, δηλαδή μια επίθεση σε ανήλικους αποδεικνύει την ‘παλληκαριά’ όσων θέλουν να λένε ότι υπερασπίζονται το ‘έθνος’ τους και τη ‘φυλή τους’» αναφέρουν. «Σα να μην έφτανε αυτό, μετά τον ξυλοδαρμό οι τραυματισμένοι ανήλικοι περπάτησαν μέχρι το κοντινό αστυνομικό τμήμα, κατήγγειλαν το περιστατικό αλλά δεν έγιναν πιστευτοί από την αστυνομία και χρειάστηκε να επιστρέψουν στο χώρο όπου φιλοξενούνται και να επανέλθουν στο αστυνομικό τμήμα με τους υπευθύνους της δομής. Για άλλη μια φορά το κράτος απέδειξε ότι δεν προστατεύει τους αδύναμους αλλά για να καλύπτει φασιστικές συμπεριφορές» τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Τέλος και η ΑΡΠΗ, εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι φασίστες είναι ενός είδους και μόνο: Φονικά εργαλεία στα χέρια κάθε εξουσίας που χρειάζεται έμπιστους για τη «βρώμικη δουλειά». Δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρια της δημοτικής αρχής της Κόνιτσας, δεν φτάνει η γενικόλογη καταγγελία και οι ίσες αποστάσεις των αρχών, δεν μπορεί να αποδεχτεί ο ανθρώπινος νους την ανοχή της αστυνομίας στη δράση τους. Εδώ, φασισμός δεν περνάει. Εδώ υπάρχουν λαοί και οι λαοί πρέπει να ζούνε αδερφωμένοι. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Κόνιτσας, όλοι και όλες μας πρέπει να μην επιτρέψουμε άλλα θύματα φασιστών».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος