Απρ
18

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ολοκληρώνεται το «πλέγμα» για την προστασία του περιβάλλοντος
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Στο νέο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 8,5 εκ. ευρώ το δίκτυο αποχέτευσης Κόνιτσας, μετά από απόφαση του Αλ. Καχριμάνη- Στην Προγραμματική Περίοδο και η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης στο «Χατζηκώστα», αλλά και ψηφιακές εφαρμογές«Έξυπνης Πόλης», στο Δήμο Ιωαννιτών

 

Τρία εξαιρετικά σημαντικά έργα που το καθένα από την πλευρά του, αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και ανάδειξη των τομέων που εξυπηρετεί, εντάχθηκαν χθες στο νέο ΕΣΠΑ, μετά από αποφάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ακολουθώντας τον αρχικό της σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, υλοποιεί μεγάλα έργα που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, να αλλάξουν άρδην την εικόνα της Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις προτεραιότητες που ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχε θέσει από την αρχή της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, χθες, με απόφασή του, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», ένα νέο έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.

Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στη Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας Κόνιτσας και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) συνολικού προϋπολογισμού 8.532.974,38 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται τα δίκτυα αποχετεύσεως- βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους μεγάλους οικισμούς και σε οικισμούς που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που αποτελούσε βασική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής.

Η πράξη που εντάχθηκε στο «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020» περιλαμβάνει την κατασκευή εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης στο Δ.Δ. Κόνιτσας συνολικού μήκους 27.320m (26.908m αγωγών ελεύθερης επιφάνειας και 412m καταθλιπτικών αγωγών), καθώς και την κατασκευή 3 αντλιοστασίων και την μελέτη, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Δήμου Κόνιτσας με τον αγωγό διάθεσης.

Μονάδα Αποτοξίνωσης στο «Χατζηκώστα»

Παράλληλα, μια νέα Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης πρόκειται να λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

H πράξη, με προϋπολογισμό 1.200.693,15 ευρώ, εντάχθηκε με χθεσινή απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».

Η Μονάδα θα αντιμετωπίζει το σύνδρομο στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ και θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού από όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς αποτελεί μοναδικό Κέντρο Detox μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

Η ΜΣΑ θα παρέχει υπηρεσίες διαμονής και θα έχει την δυνατότητα να παραπέμπει σε στεγνά προγράμματα θεραπείας σε όλη την επικράτεια. Θα διαθέτει 24 κλίνες, η λειτουργία της θα είναι εικοσιτετράωρη, ενώ η νοσηλεία θα διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Εκτιμάται ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 200 ωφελούμενους τον χρόνο.

«Έξυπνη Πόλη» στο Δήμο Ιωαννιτών

Ακόμη, χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπέγραψε την ένταξη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» της πράξης «Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών», με προϋπολογισμό 475.312,84 ευρώ.

Η πράξη αφορά στην υλοποίηση μίας ενοποιημένης πλατφόρμας έξυπνης πόλης που θα ολοκληρώνει δεδομένα και λειτουργίες από επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες, παρέχοντας με δομημένο τρόπο δεδομένα και υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δήμου, για τομείς όπως αποκομιδή των απορριμμάτων, περιβαλλοντικά δεδομένα, θέσεις παρόδιας στάθμευσης, δημόσιος ηλεκτροφωτισμός, κατανάλωση ρεύματος σε δημόσια κτίρια, δεδομένα πολεοδομικού ενδιαφέροντος και τουριστική προβολή.

 

 

Ρεπορτάζ Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος