Μαϊ
25

ΗΠΕΙΡΟΣ - Όλα έτοιμα για τις τετραπλές εκλογές
Εκτύπωση

Μετά τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη εκτίμηση και μετά τις 11.00 η δεύτερη και πιο «σταθερή» εκτίμηση για τα αποτελέσματα – Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους από τον Δικηγορικό Σύλλογο, αισιοδοξία για μια ομαλή εκλογική διαδικασία από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

 

Χωρίς προβλήματα έγινε το πρωί της Παρασκευής η επίσημη πρόβα αποδοχής και μετάδοσης αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η φετινή πρόβα διήρκησε σχεδόν 1,5 ώρα καθώς τόσο το υπουργείο όσο και η εταιρία ήθελαν να δοκιμάσουν όλα τα συστήματα τους υπό πραγματικές συνθήκες αφού οι φετινές εκλογές λόγω του ότι θα στηθούν μέχρι και τέσσερις κάλπες στα 39.000 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται σχεδόν μετά από δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες στις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο η πρώτη ασφαλή εκτίμηση σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ 9 με 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ γύρω στις 11 της ίδιας νύκτας αναμένεται η δεύτερη εκτίμηση των αποτελεσμάτων η οποία δεν θα έχει μεγάλη απόκλιση από τα τελικά.

Οι φετινές εκλογές κρύβουν εκπλήξεις στους ψηφοφόρους οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αλλά και υπομονετικοί.

Ειδικότερα οι φετινές αλλαγές στις εκλογές έχουν ως εξής:

- Τα εκλογικά τμήματα έχουν σπάσει στα δύο. Στο πρώτο ψηφίζουμε ευρωεκλογές και δημοτικές και στο δεύτερο το οποίο βρίσκεται στο ίδιο εκλογικό κέντρο περιφερειακές. Όπου υπάρχουν και τοπικά συμβούλια αυτά θα ψηφιστούν στο εκλογικό τμήμα των περιφερειακών εκλογών.

- Φέτος θα υπάρχουν τρεις κάλπες στο 85% των εκλογικών τμημάτων της χώρας ενώ στο υπόλοιπο 25% τέσσερις κάλπες καθώς θα πρέπει να εκλεγούν και τα τοπικά συμβούλια στους Καλλικρατικούς δήμους.

- Σε όλα τα ψηφοδέλτια απαιτείται σταυρός. Στις ευρωεκλογές μπορούν να μπουν μέχρι 4 σταυροί. Ωστόσο αν κάποιος υπερβεί το όριο το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται απλά προσμετράτε στο κόμμα ή στον συνδυασμό.

Ο Περιφερειάρχης

Ηπείρου

Χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, σε δήλωσή του, σημειώνει αρχικά πως οι διοικητικές διαδικασίες, παρά τον πρωτοφανή όγκο δουλειάς, έγιναν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανταποκρίθηκαν σε απόλυτο βαθμό και ευχαριστώ όλους τους υπαλλήλους- μέλη των συνεργείων που έφεραν σε πέρας την επίπονη αυτή εργασία. Έχει ξεκινήσει πλέον η προετοιμασία για το βράδυ των αποτελεσμάτων. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε η ροή των αποτελεσμάτων να είναι γρήγορη για σύμφωνη με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών. Ελπίζουμε και ζητάμε τη μέγιστη συνεργασία όλων των δικαστικών αντιπροσώπων, που επίσης έχουν να διεκπεραιώσουν έναν πολύ μεγάλο όγκο εργασίας. Καλώ όλους να συμβάλλουν ώστε να κυλήσει ομαλά το διάστημα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Εύχομαι καλή δύναμη σε όσους είναι υποψήφιοι», σημειώνει ο κ. Καχριμάνης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος

Με αφορμή την μεγάλη εκλογική διαδικασία της Κυριακής, οδηγίες έδωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα.

Η κα. Νάκα τόνισε αρχικά πως «γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια από πλευράς Δικαστικών αρχών και υπαλλήλων να ανταποκριθούν σε τόσο απαιτητικές εκλογές για πρώτη φορά, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό των δικαστηρίων είναι ελλιπές και τα δικαστήρια αποδυναμωμένα. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές. Ψηφίζουμε σε 4 κάλπες για 4 διαφορετικές εκλογές. Προκειμένου να επιτευχθούν και οι 4 εκλογές, ειδικά για τον Νομό Ιωαννίνων, τα εκλογικά τμήματα έχουν αυξηθεί. Είχαμε περίπου 500 και αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί 799 εκλογικά τα τμήματα. Δεν άλλαξαν τα εκλογικά τμήματα, απλά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα τμήματα άνω των 300 εγγεγραμμένων ψηφίζουν πρώτα στο εκλογικό τους τμήμα με ένδειξη Α για ευρωεκλογές και περιφερειακές και μετά στο εκλογικό τους τμήμα με τον ίδιο αριθμό με την ένδειξη Β για δημοτικές και κοινοτικές. Αυτά τα τμήματα θα βρίσκονται στο ίδιο κτίριο».

Στη συνέχεια επισήμανε πως με την αύξηση αυτή των τμημάτων γεννήθηκε και η ανάγκη για περισσότερους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ υπενθύμισε πως σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και όσοι γεννήθηκαν εντός του έτους 2002.

«Οι πολίτες και δημότες εγγεγραμμένοι σε κάποιον δήμο της εκλογικής Περιφέρειας Ιωαννίνων να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα με ηρεμία, υπομονή. Να εισέρχονται ένας - ένας εντός και με την ταυτότητα τους ή με κάθε άλλο προσωπικό έγγραφο μπορεί να αποδείξει την ταυτότητά τους ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Οι Εφορευτικές επιτροπές να πρέπει να σεβαστούν το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων. Να μην κρυφτούν. Να παρουσιαστούν στο τμήμα και να ζητήσουν από τον δικαστικό αντιπρόσωπο να βγάλουν πρόγραμμα για να μην κουραστούν τα μέλη αλλά και να μην εγκαταλειφθεί μόνος ο δικαστικός αντιπρόσωπος», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Τέλος, ο Δήμος Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή του, κάνει γνωστό ότι για την εξυπηρέτηση πολιτών ενόψει των εκλογών θα λειτουργούν:

Σάββατο:

Δημοτολόγια Δήμου Ιωαννιτών (Καπλάνη 9) από ώρα 8.30 - 18.00 (τηλ. 2651361343 και 2651361344) και ΚΕΠ Ιωαννίνων (Ελ. Βενιζέλου 4) από ώρα 8.00 - 18.00 (τηλ. 2651036668).

Κυριακή:

Δημοτολόγια Δήμου Ιωαννιτών (Καπλάνη 9) από ώρα 7.00 - 19.00 (τηλ. 2651361343 και 2651361344) - ΚΕΠ Ιωαννίνων (Ελ. Βενιζέλου 4) από ώρα 7.00 - 19.00 (τηλ. 2651036668), ΚΕΠ Ανατολής από ώρα 7.00 - 19.00 (τηλ. 2651085800) - ΚΕΠ Παμβώτιδας από ώρα 7.00 - 19.00 (τηλ. 2651361836) - ΚΕΠ Μπιζανίου από ώρα 07.00 - 19.00 (τηλ. 2651361724) - ΚΕΠ Περάματος από ώρα 7.00 - 19.00 (τηλ. 2651360731) - Κεντρικό Δημαρχείο από ώρα 7.00 - 19.00 (τηλ. 2651026272 και 2651361110).

Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος