Ιουν
14

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Μέχρι τiς 15 Σεπτεμβρίου η παράταση για Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα
Εκτύπωση

Παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο, για τις Π.Ε. Άρτας, Λευκάδας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων, δόθηκε τελικά μετά από απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου κατά το έτος 1996, για πρώτη φορά θεσμικά, διά υπουργικής απόφασης, δίδεται παράταση πέραν του εξαμήνου που προβλέπει ο Ν. 2308/1995.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή της αναδόχου κοινοπραξίας για την περιοχή Κων. Τσαβδάρογλου, που μίλησε χθες στο Ioannina TV, υπάρχει προβληματισμός για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει η παράταση αυτή και για τους πολίτες, αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας.

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι η ομαλή ροή των δηλώσεών τους, πριν το πέρας της προθεσμίας της 15ης Σεπτεμβρίου Λόγω του ότι για πρώτη φορά δόθηκε τέτοια χρονική παράταση, είναι μάλλον αδύνατο, σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρογλου, να ισχύσουν τα εμπρόθεσμα πρωτόκολλα μετά την ημερομηνία αυτή.

«Είναι σημαντικό ήδη από σήμερα οι πολίτες να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής δήλωσης και να μην το αναβάλλουν για τον Σεπτέμβριο.

Έχει αποδειχθεί πολλάκις μέχρι σήμερα ότι ο συνωστισμός των δικαιούχων κατά τη λήξη της προθεσμίας συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας προκαλεί μόνον αρνητικά αποτελέσματα στον εντοπισμό των γεωτεμαχίων και τον έλεγχο των προσκομιζόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων.

Κατά συνέπεια, η 15η Σεπτεμβρίου καθίσταται προφανώς καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης εμπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας, δίχως να χωρεί περαιτέρω απόδοση πρωτοκόλλων εμπρόθεσμης προσέλευσης των δικαιούχων», σημείωσε ο κ. Τσαβδάρογλου. Δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Ζήτημα υπάρχει όμως και για την ελληνική Πολιτεία, που έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των ευρωπαίων πιστωτών, που χρηματοδοτούν τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

«Η χώρα άλλωστε χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια για το Κτηματολόγιο έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Άλλωστε, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την περαίωση των τρεχουσών μελετών το έτος 2021, έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά αδύνατη της παραβίαση της δοθείσης παράτασης διότι εκτροχιάζονται ολοκληρωτικά οι χρόνοι περαίωσης και παράδοσης των μελετών κτηματογράφησης», κατέληξε ο κ. Τσαβδάρογλου.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος