Ιουν
19

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - Στο προσκήνιο οι χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών
Εκτύπωση

Στα Γιάννενα βρέθηκε χθες ο Κ. Γαβρόγλου, που αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης

 

Οι χιλιάδες προσλήψεις στην εκπαίδευση και το κατά πόσο αυτές έχουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Παιδεία, αποτέλεσαν χθες, αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Γιάννενα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης του υπουργού αφορούσε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που φτάνουν στο τέλος τους. Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με θέμα τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στον τομέα της παιδείας και λίγο πριν την εκδήλωση είχε την ευκαιρία να μιλήσει στα τοπικά μέσα για θέματα αρμοδιότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και από μαθητές αλλά κυρίως από εκπαιδευτικούς – φροντιστές για τη δυσκολία των θεμάτων στις πανελλαδικές στη φυσική και τη χημεία δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα γενικότερα, αλλά έθεσαν και το ζήτημα της δυνατότητας παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας στο έργο της αρμόδιας επιτροπής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως το ζήτημα αυτό είναι ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και δεν προσφέρεται για δημόσιες αντιπαραθέσεις.

«Είναι οι ίδιοι αυτοί που αντιδρούν στη δυσκολία των θεμάτων με εκείνους που αντέδρασαν στην πρόθεσή μας να ανοίξουμε την πρόσβαση στις σχολές υψηλής ζήτησης. Είναι οι ίδιοι που επιζητούν σε αυτές τις σχολές, ο πρώτος να εισάγεται με 19,8 και ο τελευταίος με 19,4. Δε γίνεται να παίζουμε με αυτόν τον τρόπο με τις τύχες των παιδιών.

Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς προτείναμε μία διαφορετική Γ’ Λυκείου, ένα σύστημα που θα εφαρμοστεί από του χρόνου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου.

Για τις προσλήψεις

Από την άλλη, μία από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας με πολιτικό χαρακτήρα ενόψει και των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι αυτή των 15.000 προσλήψεων εκπαιδευτικών με τον κ. Γαβρόγλου να απορρίπτει την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για διαδικασίες καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα.

«Εκείνο που αναμένουμε είναι σαφείς τοποθετήσεις χωρίς αστερίσκους και μία απάντηση ξεκάθαρη. Συμφωνούν ή διαφωνούν με τις προσλήψεις; Απαντούν σε προβλήματα εκπαίδευσης ή όχι; Δεν υπάρχει κάτι πονηρό σε αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως διάφανη», σημείωσε.

Η νέα αρχιτεκτονική στα Πανεπιστήμια

Τέλος, στην αρχή της συνέντευξης τύπου και της αρχικής τοποθέτησης του, ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα σημαντικών διεργασιών και ένα εγχείρημα που διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την επόμενη 20ετία.

«Προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε ως χώρα τη βαθμίδα του λυκείου που ενώ υπάρχει στα χαρτιά δεν υπάρχει στην ουσία. Στόχος μας είναι τα παιδιά να μορφώνονται και να ανταποκρίνονται σε ένα πλαίσιο γνωστικών αντικειμένων στα τμήματα που εισάγονται, με βάση τις αυξημένες δυνατότητές τους».

Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 45% την προηγούμενη χρονιά και χαρακτήρισε μείζον ζήτημα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το θέμα των φοιτητικών εστιών.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος