Ιουν
20

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - Μόνιμη η αγωνία για τη φοιτητική μέριμνα
Εκτύπωση

Εκσυγχρονισμό του συστήματος για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, ζητά η Σύνοδος των Πρυτάνεων – Τρ. Αλμπάνης: «Το υφιστάμενο καθεστώς δημιουργεί επιπλέον σύγχυση»

Δεκατρείς ομόφωνες αποφάσεις για τα τρέχοντα ζητήματα των ΑΕΙ , έλαβε η Σύνοδος Πρυτάνεων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Κέρκυρα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου, τονίζεται πως η Σύνοδος θα παρακολουθεί με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση συγκροτώντας ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας.
Παράλληλα, η Σύνοδος θεωρεί ότι η πρακτική του αυθαίρετου και ατεκμηρίωτου καθορισμού του αριθμού των εισακτέων επισωρεύει τεράστιες δυσκολίες στα ιδρύματα, γι' αυτό προτείνει ο αριθμός των εισακτέων να καθορίζεται σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και να βασίζεται σε σαφή και τεκμηριωμένα κριτήρια.
Φοιτητική Μέριμνα
Για το μείζον ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας η Σύνοδος, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως τα κριτήρια παροχής σίτισης στους φοιτητές, με βάση την Υπουργική απόφαση, πρέπει να προσαρμοστούν στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες με βάση το εθνικό διάμεσο εισόδημα. Το κόστος του ημερησίου σιτηρεσίου πρέπει να αυξηθεί σε πραγματικές επικρατούσες τιμές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων γευμάτων.
Παράλληλα, σημειώνει πως πρέπει να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανέγερσης κατοικιών με στόχο την αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στους οποίους παρέχεται στέγαση.
Για το θέμα αυτό, τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα, στη σίτιση και στη στέγαση.
Βασική αιτία των προβλημάτων αυτών είναι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, αφού άλλες φοιτητικές εστίες ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας και άλλες στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να ληφθεί μέριμνα ώστε το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και κυρίως να ξεκαθαρίσει το συντομότερο, ποιος φορέας θα έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη φοιτητική μέριμνα.
«Το υφιστάμενο καθεστώς δημιουργεί επιπλέον σύγχυση, γιατί έχουμε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας της φοιτητικής μέριμνας σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η χρηματοδότηση
Αντίστοιχα είναι και τα κοινά προβλήματα των ιδρυμάτων σε σχέση με την ετήσια τακτική επιχορήγησή τους.
Τα Πανεπιστήμια, αν και το 2018 εισέπραξαν ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσό από το προβλεπόμενο σε επίπεδο επιχορήγησης από το υπουργείο Παιδείας ζητούν τον διπλασιασμό της ετήσιας επιχορήγησης, να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους.
Μία θετική εξέλιξη αποτελεί για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η αύξηση της κατανομής των 500 θέσεων εκπαιδευτικών, από 26 σε 28 θέσεις καθηγητών.
Έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των μη αυτοδύναμων τμημάτων του Πανεπιστημίου, το οποίο επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα πρόσληψης 15 διδασκόντων, αντί πέντε, μέχρι πρότινος, με το καθεστώς του Π.Δ 407.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση ίση τουλάχιστον με αυτή του προηγούμενου έτους, ενώ για την επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης - δανειοδότησης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, θα δοθεί παράταση τριών μηνών για εξεύρεση λύσης.
Τμήμα αργυροχρυσοχοΐας
Τέλος, ο κ. Αλμπάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως έχει ήδη εγκριθεί η έναρξη λειτουργίας των διετών τμημάτων Ιχθυοκομίας, Λογιστικής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Γαλακτοκομικής, όμως εκκρεμεί η πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία τμήματος αργυροχρυσοχοΐας.
«Σύντομα, θα αναρτηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για διδάσκοντες των διετών τμημάτων, όμως στο επίπεδο της επιχορήγησης, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο συγκεκριμένο κόστος λειτουργίας. Θεωρούμε ότι οι 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση για κάθε τμήμα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά όχι για τις υπόλοιπες υποδομές και τα εργαστήρια», κατέληξε.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος