Ιουν
21

ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ - «Πονοκέφαλος» ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι παράνομες ελληνοποιήσεις
Εκτύπωση

Μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά και κρίσιμα προβλήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια προκαλούν «πονοκέφαλο» στους κρεοπώλες, τέθηκαν επί τάπητος, στο 38ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών που έγινε στην Ηγουμενίτσα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Θέματα όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από μεγάλες αλυσίδες οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η απουσία θεσμικού πλαισίου για την κατηγοριοποίηση των κρεάτων, απασχόλησαν έντονα τα εκατοντάδες μέλη της Ομοσπονδίας, μέλη παράλληλα των Σωματείων σε ολόκληρη τη χώρα που συμμετείχαν στο συνέδριο και είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Χθες, σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων Γρ. Κονταξή αναφέρθηκε στα σημαντικότερα από αυτά.

Όπως είπε παραμένει ζητούμενο αλλά και πάγιο αίτημα του κλάδου προς την πολιτική ηγεσία η υποχρέωση αναγραφής της προέλευσης κάθε ζώου που φτάνει στον τελικό καταναλωτή, με τα στοιχεία που το συνοδεύουν από την γέννησή του μέχρι και την κατανάλωσή του σε καταστήματα εστίασης.

«Θεωρούμε άδικο να επικεντρώνονται και οι έλεγχοι αλλά και να πέφτουν οι κατηγορίες και το ανάθεμα μόνο στον κλάδο των κρεοπωλών, χωρίς να εφαρμόζεται η υποχρεωτική αναγραφή όλων των στοιχείων κάθε ζώου από τη γέννησή του μέχρι την κατανάλωση», τόνισε ο κ. Κονταξής για να συνδέσει το θέμα αυτό, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Η κατηγοριοποίηση των κρεάτων που ζητάμε εξυπηρετεί αυτόν κυρίως τον στόχο. Δε γίνεται να αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση με εξευτελιστικές τιμές στο βόειο κρέας, χωρίς καμία αναγραφή για τη συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε ζώο. Ο καταναλωτής σπεύδει να αγοράσει φθηνά το βόειο κρέας, πιστεύοντας ότι είναι ένα ζώο μέχρι 18 ή το πολύ μέχρι 24 μήνες. Από εκεί και πάνω δεν έχουμε να κάνουμε με μοσχάρια, αλλά με αγελάδες όμως αυτό δεν αναγράφεται πουθενά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο συνέδριο έγινε αναφορά και στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων σχολών κρέατος που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος