Ιουν
27

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ - Αύριο η απόφαση για τους εννέα Κρητικούς
Εκτύπωση

Αύριο, Παρασκευή, νωρίς το πρωί, αναμένεται, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, η απόφαση για τους εννέα Κρητικούς που κατηγορούνται για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, όσο εκείνος βρισκόταν στη ζωή.

 

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Την Τετάρτη, το πρωί η δίκη ξεκίνησε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που επιχείρησαν να μην καταλογιστεί η κατηγορία σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Όλοι τους αναφέρθηκαν στο νομικό σκέλος της υπόθεσης ενώ κατά την διάρκεια των αγορεύσεων κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες μαρτυρίες μίλησαν για περιστατικά που τα συνέδεσαν με «αστεϊσμούς» και «πλάκες» που γίνονται μεταξύ εφήβων.

Πολλοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης επικεντρώθηκαν στο νομικό πλαίσιο λέγοντας ότι είναι ασαφής ο νόμος 309 περί επικινδυνότητας ενώ παράλληλα ζήτησαν να τους εξηγηθεί τι θα μπορούσε να προκαλέσει «ένα πείραγμα» .

Οι αγορεύσεις σε γενικό πλαίσιο κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση: Αυτή της μη ύπαρξης δόλου αποδίδοντας τα 23 αυτοτελή περιστατικά σε «πλάκες» παιδιών.

Όλοι οι συνήγοροι, άλλοι περισσότερο και πιο επίμονα και άλλοι όχι, υποστήριξαν ότι τα όσα συνέβησαν στη Γαλακτοκομική Σχολή έχουν σαν αφετηρία την πλάκα …ενώ διατύπωσαν και το ερώτημα «Γιατί δεν απομακρύνθηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους υποτιθέμενους βασανιστές του όταν άλλαξε όροφο και δωμάτιο πάρα μόνο συνέχισε να κάνει παρέα μαζί τους».

Σε επιμέρους καταθέσεις στάθηκαν όλοι οι συνήγοροι ενώ υπήρξαν και διατυπώσεις για «ψευδομάρτυρες» αλλά και μαρτυρίες που βασίστηκαν σε φήμες που διακινούνταν από τον έναν στον άλλον.

Σε κάποιο σημείο, στην αγόρευση της πρώτης συνηγόρου, η πρόεδρος την κάλεσε να μην «πλατιάζει» ενώ αντέδρασε στην αναφορά της περί μαρτύρων που έκαναν «γύρους στα τηλεοπτικά μέσα» όταν η συνήγορος μίλησε περί αναξιοπιστίας. Η πρόεδρος απάντησε ότι πολλοί πήγαν στα τηλεοπτικά μέσα και θα πρέπει να μπουν στην ίδια λογική αξιοπιστίας τους ή μη!

Οι αγορεύσεις ολοκληρώθηκαν αργά το μεσημέρι και η απόφαση θα εκδοθεί την Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγορεύσεων παρούσα η οικογένεια του Βαγγέλη. Η μητέρα του Μαρία με δάκρυα στα μάτια αλλά και ο πατέρας του Ανδρέας άκουγαν όλα όσα ειπώθηκαν αναμένοντας πια την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων.

Αμέσως μετά το τέλος των αγορεύσεων ο Δημήτρης Μπούκας εκ μέρους της οικογένειας Γιακουμάκη αλλά και ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κοκοσάλης έκαναν δηλώσεις.

Ο κ. Μπούκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιτέλους η δίκη φτάνει στο τέλος για να ησυχάσει και η οικογένεια. Όποια και αν είναι η απόφαση θα είναι σεβαστή αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ο πόνος αυτών των ανθρώπων , από τα όσα ακούνε, στο κατακόρυφο», είπε σε ερώτηση τι προσδοκούν «η οικογένεια δεν μεταλλάχτηκε σε κυνηγούς κεφαλών… Είναι άνθρωποι που σέβονται τους πάντες. Περιμένουν από τον δικαστή να τους πει τι συνέβαινε στο παιδί τους. Την άποψή τους την έχουν αλλά περιμένουν να ακούσουν την άποψη του δικαστηρίου».

Με τη σειρά του ο κ. Κοκοσάλης είπε και τα εξής: «Μετά από μια εξαντλητική αλλά πολυτελής διαδικασία φτάσαμε στο τέλος αναμένουμε την απόφαση. Η υπερασπιστική ομάδα θεωρεί ότι η πλειοψηφία των πραγματικών περιστατικών είναι φήμες και δεν έχουν καμία σχέση με τη Γλακτοκομική. Φήμες και αήθης διηγήσεις. Οι κατηγορούμενοι τίμησαν τη μνήμη του Βαγγέλη έστω και με την απουσία τους και ο νοών νοείτο. Ο λόγος που δεν ήρθαν ήταν για να μην υπάρξει καμία ένταση και να συνεχιστεί σοβαρά και στιβαρά η διαδικασία. Θεωρούμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της. Θεωρούμε ότι πολλές πράξεις του κατηγορητηρίου θα καταπέσουν. Εδραία επιθυμία να επικρατήσουν οι ήμερες φωνές και να μην επικρατήσει η λογική του δεύτερου βαθμού».

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος