Ιουλ
02

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ - Σε εφαρμογή με πολλές και σημαντικές αλλαγές
Εκτύπωση

Ωστόσο ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αλλαγές το επόμενο διάστημα, μετά και την πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης – Μ. Νάκα: «Ο ρόλος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, καθίσταται πολύ περισσότερο ισχυρός» - Πολύ πιο αυστηρές ποινές προβλέπει και ο νέος ΚΟΚ, που τέθηκε επίσης σε εφαρμογή

 

Σε εφαρμογή με σημαντικές και πολλές αλλαγές τέθηκε από χθες, Δευτέρα, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Με την εφαρμογή του νέου Κώδικα ο ρόλος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, καθίσταται πολύ περισσότερο ισχυρός και σημαντικός με βάση το νέο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, τη στιγμή, που σύμφωνα με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα, οι δικαστές, οι εισαγγελικοί λειτουργοί, το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας, αλλά και οι πολίτες, έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους απέναντι σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, όμως το πρώτο διάστημα είναι διάστημα προσαρμογής, πλην όμως καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η στάση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 7 Ιουλίου.

Η κα. Νάκα, σε χθεσινές της δηλώσεις στο Ioannina TV, πρόσθεσε πως ο νέος Κώδικας θέτει ενώπιον των ευθυνών τους εκτός από τους δικηγόρους και τους ίδιους τους πολίτες. Βασικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας είναι το ότι οι ποινές επί συγκεκριμένων αδικημάτων, μπορεί να μειώνονται, όμως οι ποινές θα εφαρμόζονται.

«Το πλέον σημαντικό για όλους είναι να κατανοήσουμε τους ευγενείς στόχους των αλλαγών και όχι την πιθανότητα κακής χρήσης τους στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Νάκα.

Επίσης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αλλαγές από το αμέσως επόμενο διάστημα κιόλας εξ αφορμής της πιθανής αλλαγής της κυβέρνησης και της αρνητικής στάσης που κράτησε στην περίοδο της διαβούλευσης η Ν.Δ.

«Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε, ότι η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, τότε το διάστημα εφαρμογής του νέου Κώδικα θα είναι ισχυρό για εκείνους που θα θελήσουν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων», ανέφερε η κα Νάκα.

Οι αλλαγές

Οι νέοι Κώδικες συνιστούν μια προσπάθεια επίτευξης αντεγκληματικών και εγγυητικών για τα δικαιώματα στόχων με την ανανέωση της ύλης τους μετά από 70 χρόνια και τη βελτίωση του ποινικού συστήματος, ενώ αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Μεταξύ των πολλών βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται οι εξής:

- Περιλήφθηκε ειδική διάταξη αυστηρής τιμωρίας του ρατσιστικού εγκλήματος.

- Βελτιώθηκαν νομοτεχνικά και συντονίστηκαν οι διατάξεις για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την παροχή κοινωφελούς εργασίας, την υφ’ όρον απόλυση και την μεταχείριση των ανηλίκων.

- Ορίστηκε η ποινή της κάθειρξης για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων και εναρμονίστηκαν οι διατάξεις προς τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα.

- Ορίστηκε αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις (κάθειρξη έως 15 έτη) και βελτιώθηκαν νομοτεχνικά οι σχετικές διατάξεις.

- Στην ποινική διαπραγμάτευση: α) απαγορεύεται η υπαγωγή εγκλημάτων αυξημένης ηθικοκοινωνικής απαξίας (λ.χ. κακουργημάτων με απειλούμενη ποινή και την ισόβια κάθειρξη, κακουργημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής), και β) παρέχεται στον εισαγγελέα η ευχέρεια να θεωρήσει υπόθεση ως ακατάλληλη προς διαπραγμάτευση, βάσει των περιστάσεων τέλεσης και την προσωπικότητα του κατηγορουμένου.

- Θεσπίστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να ζητεί χρόνο προετοιμασίας για την αντίκρουση της κατηγορίας, «αν από την αποδεικτική διαδικασία προκύψουν νέες περιστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδεθούν με επιτρεπτή μεταβολή της».

- Θεσπίστηκε ως αναγκαία και σύγχρονη αξίωση ο ειδικός τρόπος έναρξης της προθεσμίας αναίρεσης ύστερα από ειδοποίηση με e-mail.

Ριζικές αλλαγές και στον ΚΟΚ

Από την άλλη, ριζικές αλλαγές στο σύστημα ποινών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ισχύουν από χθες, με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο νέος ΚΟΚ ουσιαστικά αυστηροποιεί τις ποινές για παραβίαση διάφορων διατάξεων.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα όποιος οδηγεί όχημα, έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, που είναι τεχνικά ανασφαλές, με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο, τότε τιμωρείται - αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις - με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου.

Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων κυρίως από οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και εταιρικών αυτοκινήτων.

Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια, την πρώτη αιτία θανάτων όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα στις βιομηχανικές χώρες.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος