Ιουλ
03

«Παράξενη» βιασύνη για το Π.Δ. της Λίμνης
Εκτύπωση

Πυρά από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα για την… ξαφνική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να στείλει το σχέδιο του Π.Δ. της Παμβώτιδας προς έγκριση στο ΣτΕ, ζητώντας… άμεσα τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων – «Σκληρές» ανακοινώνεις από Κ. Γάτσιο και Θ. Μανταλόβα

 

Εντελώς ξαφνική, ωστόσο με… αρκετές ερμηνείες, είναι η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να στείλει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Πααμβώτιδας προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, να καταθέσουν τις απόψεις τους, μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τοποθετήθηκε χθες δημόσια, επί του θέματος, τονίζοντας αρχικά πως η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι «πολιτικά λάθος».

Ο κ. Μπέγκας, σε δήλωσή του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, παραμονές εθνικών εκλογών και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ.Το πιο… παράξενο πάντως είναι το γιατί, το υπουργείο Περιβάλλοντος, επέλεξε να στείλει το Π.Δ. της Λίμνης προς έγκριση στο ΣτΕ, σχεδόν μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές!

«Είμαστε παραμονές εθνικών εκλογών, οι υπηρεσιακοί υπουργοί και μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορούν να λάβουν τέτοιες αποφάσεις και να προωθήσουν ζητήματα στο ΣτΕ. Δε θέλω να πω ότι είναι μια πρωτοβουλία για λόγους εντυπωσιασμού, θα πω μόνο ότι είναι μια λάθος χρονικά πρωτοβουλία και λάθος για τον περιορισμό λίγων ημερών για διαβούλευση. Στον παρόντα χρόνο και με τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να παραχθεί αποτέλεσμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης του ΠΔ της Λίμνης. Εμείς, ως δημοτική αρχή, συνεπείς πάντα στην κατάθεση απόψεων για τόσο σημαντικά ζητήματα, θα είμαστε παρόντες για το καλό του τόπου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Ο Θ. Μανταλόβας

«Το απόλυτο… τίποτα των πέντε χρόνων διακυβέρνησής του σε σχέση με την προστασία της Παμβώτιδας και την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, προσπαθεί να καλύψει σε πέντε μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ».

Με τη φράση αυτή και με καυστικό τρόπο σχολίασε ο Θανάσης Μανταλόβας, υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ, την αιφνιδιαστική αποστολή λίγες μέρες πριν τις εκλογές από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε φορείς της περιοχής του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης, καλώντας τους να γνωμοδοτήσουν σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πέντε ημερών, πριν το Π.Δ. αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Πέντε χρόνια πλήρους αδιαφορίας και αδράνειας γίνονται ξαφνικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πέντε ημερών. Πέντε μέρες πριν παραδώσει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να κλείσει άρον – άρον ένα θέμα για το οποίο είχε όλο το χρόνο να το πράξει αλλά δεν το έκανε. Και όταν αποφάσισε να το κάνει, διάλεξε ξανά τον δρόμο που ακολούθησε όλο το διάστημα στο οποίο άσκησε εξουσία: το δρόμο της αλαζονείας, της μεθόδευσης, του ευτελισμού της τοπικής κοινωνίας και των εκλεγμένων Οργάνων της. Μπορεί τα πέντε χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αποδείχτηκαν αρκετά για να ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας.

Μπορεί οι πέντε μέρες διορία που έδωσε για τη διαβούλευση του Π.Δ. πριν αυτό οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας να μην αρκούν για να κατατεθούν τεκμηριωμένες απόψεις. Είναι σίγουρο όμως, ότι οι πέντε μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές είναι αρκετές για να καταλάβει ο ελληνικός λαός πως αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το κόμμα έχουν απολέσει κάθε ίχνος πολιτικής σοβαρότητας και ευθιξίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη της 7ης Ιούλιου όπου το Κίνημα Αλλαγής θα βγει ενισχυμένο για να επιτελέσει το ρόλο που του επιβάλλουν οι συνθήκες αλλά και η ιστορία του», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μανταλόβας.

Ο Κ. Γάτσιος

Δήλωση για το μείζον αυτό ζήτημα, έκανε χθες και ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Γάτσιος.

Ο κ. Γάτσιος στη δήλωσή του σημειώνει: «Είναι ακατανόητη η σπουδή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδικότερα, να προσπαθεί να «τακτοποιήσει» την εκκρεμότητα του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας. Ουδείς είναι αντίθετος στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου προστασίας της Λίμνης, αλλά το να δίνεται περιθώριο διαβούλευσης μόλις πέντε ημερών, όταν μάλιστα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να θεραπευτούν, δημιουργεί βάσιμα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Ειδικά όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε όλον τον χρόνο να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Π.Δ. Παμβώτιδας αλλά δεν το έπραξε, ακολουθώντας μια παρελκυστική πολιτική, οδηγώντας το σε νέα διαβούλευση, με αποτέλεσμα να επιχειρεί τώρα, στην αποδρομή της, να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αναρωτιέμαι ποια είναι η στάση των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος