Ιουλ
05

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Διευκρινίσεις και… αιχμές για το Π.Δ. της Λίμνης
Εκτύπωση

Σύμφωνα με το υπουργείο, το Διάταγμα είναι έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ – «Απλή κοινοποίηση» το διαβιβαστικό που εστάλη στους Φορείς, καθώς δεν τίθεται προς γνωμοδότηση – Μοναδικές εκκρεμότητες οι γνωμοδοτήσεις του υπ. Άμυνας, της ΥΠΑ, της Επιτροπής «Φύση» και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

 

Διευκρινίσεις, απαντήσεις, αλλά και μια ιστορική αναδρομή περιλαμβάνει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφορικά με το Π.Δ. της Λίμνης Παμβώτιδας, μια απάντηση που έρχεται ως συνέχεια στα δημοσιεύματα που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το μείζον αυτό ζήτημα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην ανακοίνωσή του, και αφού κάνει μια «μακροσκελή» ιστορική αναδρομή «εκθειάζοντας» τις ενέργειες που έπραξε τα τελευταία χρόνια για το Π.Δ. της Λίμνης, στη συνέχεια ξεκαθαρίζει πως το Προεδρικό Διάταγμα είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το διαβιβαστικό που εστάλη στους Φορείς, δεν τίθεται προς γνωμοδότηση.

Αντιθέτως το υπουργείο τονίζει πως μοναδικές εκκρεμότητες παραμένουν οι γνωμοδοτήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της ΥΠΑ, της Επιτροπής «Φύση» και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αρχικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνει πως ήρθε αντιμέτωπο «με ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εκδοχών σχεδίου Π.Δ. για την Παμβώτιδα που υπήρχαν στο Υπουργείο, χωρίς ποτέ να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Στη συνέχεια αναφέρεται: «Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναλήφθηκε μια δύσκολη και πολύπλοκη πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο Π.Δ., με σεβασμό σε όλες τις διαφοροποιήσεις και τις παρατηρήσεις των πολλαπλών εκδοχών του, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ΕΠΜ που είχε εκπονηθεί στην περιοχή. Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε παρά το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει το μεγάλο έργο εκπόνησης ΕΠΜ, Π.Δ. και Διαχειριστικών Σχεδίων για το σύνολο της χώρας».

Αμέσως μετά, σημειώνεται πως το υπουργείο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης Π.Δ. για την Παμβώτιδα, επέδειξε «πολιτική αποφασιστικότητα» και προχώρησε στη σύνταξή του, ικανοποιώντας τα αιτήματα και τις δεσμεύσεις που είχαν διατυπωθεί από όλους τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ηπείρου.

Μετά τη σύνταξή του ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα, από 21 Δεκεμβρίου 2018 έως 21 Ιανουαρίου 2019, στην οποία συμμετείχαν πλήθος πολιτών και φορέων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το υπουργείο τονίζει ακόμη πως με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, πραγματοποιήθηκε και ημερίδα με θέμα «Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τον χαρακτηρισμό της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων, ως Περιφερειακού Πάρκου και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης», στα Γιάννενα στις 21 Μαρτίου, ενώ με δεδομένη την πολιτική βούληση να ενσωματωθεί η πλειονότητα των σχολίων και να επιλυθούν τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν, χρειαζόταν χρόνος.

Ακόμη, κάνει γνωστό πως συνολικά, από τη δημόσια διαβούλευση συλλέχθηκαν 95 σχόλια και από αυτά στο σχέδιο Π.Δ. ενσωματώθηκαν αρκετά σχόλια και παρατηρήσεις, ενώ σημειώνει πως υπήρξαν και σχόλια (κυρίως όσον αφορά αλλαγές στη ζωνοποίηση) τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια εκπόνησης της νέας ΕΠΜ, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις που θα υιοθετηθούν στο Σχέδιο Διαχείρισης, καθώς οι περιορισμοί σε χρονικό και πρακτικό επίπεδο δεν επέτρεπαν την υιοθέτησή τους επί του παρόντος.

Καταλήγοντας αναφέρει και τα εξής: «Το Π.Δ. είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ. Η μόνη εκκρεμότητα είναι η, βάσει του νόμου 3937/2011, γνωμοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το διαβιβαστικό δεν τίθεται προς γνωμοδότηση, αλλά απλά κοινοποιείται στους υπόλοιπους φορείς. Δεδομένου ότι υπήρξε όλη αυτή η μακρά περίοδος κατάθεσης σχολίων -τόσο μέσω της δημόσιας διαβούλευσης όσο και της ημερίδας- δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος για μία καθαρά τυπική διαδικασία. Αν κοινός τόπος είναι ότι η προτεραιότητα εδώ και καιρό ήταν η έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ. προκειμένου να προστατευθεί η λίμνη Παμβώτιδα και με δεδομένο ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις των τοπικών φορέων και των πολιτών, προς τι αυτή η εναντίωση στην ολοκλήρωσή του; Αυτή η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προβάλλοντας παράλληλα την αειφορική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, με σεβασμό στις δραστηριότητες και στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Και το Π.Δ. της Παμβώτιδας αποτελεί απόδειξη αυτής της πολιτικής βούλησης».

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος