Ιουλ
12

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ - Με καινοτόμες πρακτικές η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρο
Εκτύπωση

Στα 5 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τα έργα στο μνημείο – Επιτάχυνση εργασιών από το επόμενο διάστημα, καθώς ολοκληρώνονται η προμήθεια υλικών και η εγκατάσταση μηχανισμών μεταφοράς φορτίων – Λ. Μενδώνη: «Ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη της Δωδώνης με όχημα τον πολιτισμό»

 

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται από το 2000 μέχρι και σήμερα, σχεδόν μια 20ετια, οι εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης, όπως αυτό προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Σε μια χρονική στιγμή, όπου η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αναφέρθηκε σε σπουδαία μνημεία του τόπου, μεταξύ των οποίων και η Αρχαία Δωδώνη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, σημειώνει πως όλα αυτά τα χρόνια που γίνονται έργα στο Αρχαίο Θέατρο, εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές και μια υποδειγματική μεθοδολογία.

Αρχικά στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α’», έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 και αποτελεί οργανική συνέχεια των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο και τα μνημεία του, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας 2000.

Στη συνέχεια τονίζεται πως πρόκειται για έργο, με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, στο οποίο εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές, με υποδειγματική μεθοδολογία, χαρακτηριστικά για τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π Ήπειρος 2014-2020, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει κυρίως εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου αλλά του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς.

Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί και υλοποιούνται δράσεις βελτίωσης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου (έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη εγκατάστασης συστήματος αντικεραυνικής προστασίας).

Επίσης, έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου επέκτασης του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της ίδιας πράξης. Τέλος προγραμματίζονται δράσεις ενίσχυσης της ενημέρωσης (ενημερωτικές πινακίδες, φυλλάδια κλπ).

Μέχρι σήμερα, η απορρόφηση της πράξης ανέρχεται σε ποσοστό 19% επί του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται η επιτάχυνση των ήδη εξελισσόμενων εργασιών, καθώς οι διαδικασίες προμήθειας υλικών και εγκατάστασης εξελιγμένων μηχανισμών μεταφοράς φορτίων (διεθνείς διαγωνισμοί), βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Στο έργο απασχολείται ομάδα 40 ατόμων εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες).

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει προσπάθειες να επιτύχει την ομαλή σύζευξη των επεμβάσεων που υλοποιούνται στα μνημεία του χώρου με τη συνέχεια της χρήσης τους (οργάνωση παραστάσεων – εκδηλώσεων), στη βάση της κατανόησης από το κοινό και του πνεύματος συνεργασίας με τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η νέα υπουργός

Εν τω μεταξύ την ξεκάθαρη άποψη πως το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει «στην ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον πολιτισμό, όπως σε Κνωσσό, Μεσσήνη, Ρόδο, Δωδώνη, Βεργίνα, Δήλο, Ακαδημία Πλάτωνος και φυσικά στην Αμφίπολη», εξέφρασε η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός, παρουσίασε τις προτεραιότητες της θητείας της στο υπουργείο Πολιτισμού και παράλληλα κάλεσε τους προκατόχους της, σε λίγες εβδομάδες και αφού ενημερωθεί για κάθε φάκελο, «να μιλήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς καμία προκατάληψη για τα θέματα που έθεσαν».

Όσον αφορά στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, η κα. Μενδώνη είπε ότι έχει εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα σχέδιο για «την αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας, με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον πολιτισμό, όπως σε Κνωσσό, Μεσσήνη, Ρόδο, Δωδώνη, Βεργίνα, Δήλο, Ακαδημία Πλάτωνος και φυσικά στην Αμφίπολη». Τόνισε δε ότι ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος πυλώνας της δημόσιας ανάπτυξης.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος