Ιουλ
12

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από την ξαφνική καταιγίδα
Εκτύπωση

Μικρής έκτασης οι ζημιές στο λεκανοπέδιο, αλλά και στα ορεινά του νομού – Οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, ζημιές και σε στέγες σπιτιών

 

Μικροπροβλήματα σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων, προκάλεσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η ξαφνική κακοκαιρία και οι δυνατοί άνεμοι που επικράτησαν στην περιοχή.

Το δυνατό μπουρίνι έπληξε την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Ζαγόρι, Κόνιτσα και Μέτσοβο.

Οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ζημιές κυρίως σε στέγες στην περιοχή του Ζαγορίου όπου αποκολλήθηκαν κεραμίδια.

Συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές των Ιωαννίνων ενώ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση δημιουργήθηκαν σε χωριά του Ζαγορίου αλλά και στην περιοχή της Κόνιτσας και σε σημεία εντός της πόλης των Ιωαννίνων.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, επεμβαίνουν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική αλλά και τα συνεργεία των δήμων ώστε να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα και να αποκαταστήσουν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στην εικόνα του νομού αλλά και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε διάφορα σημεία εντός και εκτός λεκανοπεδίου.

Η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή καθώς είχε εκδοθεί δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων που όμως δεν περιελάμβανε την Ήπειρο.

«Υπήρξαν προβλήματα με πτώσεις δέντρων αλλά και με κομμένα κλαδιά. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και σε ορεινά χωρία του Νομού στις περιοχές Ζαγορίου και Κόνιτσας. Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας επενέβησαν και απομάκρυναν τα πεσμένα δέντρα ενώ συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι είχαν από νωρίς ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα που όμως δεν είχαν επίκεντρο την περιοχή μας.

Σε Ζαγόρι και Κόνιτσα

Σε ότι αφορά τους δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας και στα προβλήματα που σημειώθηκαν εκεί, δηλώσεις έκαναν χθες στο Ioannina TV, οι δήμαρχοι Βασίλης Σπύρου και Ανδρέας Παπασπύρου, αντίστοιχα.

Στο Ζαγόρι είχαμε πτώσεις δέντρων ακόμη και στο κοιμητήριο ενώ προβλήματα υπήρξαν στις πλατείες χωριών καθώς έσπασαν κορμοί από τα πλατάνια και δημιουργήθηκαν προβλήματα σε κατοικίες από αποκολλήσεις κεραμιδιών.

Ο κ. Σπύρου τόνισε ότι η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα που θα αποκατασταθούν από τα συνεργεία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία.

Ανάλογα προβλήματα και στο δήμο Κόνιτσας όπου και εκεί είχαμε πτώσεις δέντρων και προβλήματα σε δρόμους. Ο δήμαρχος κ. Παπασπύρου υποστήριξε ότι επεμβαίνουν ώστε να αποκαταστήσουν προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Τα σχέδια επέμβασης

Ο κ. Μαυρογιώργος ερωτηθείς για την τραγωδία της Χαλκιδικής με τους επτά νεκρούς υποστήριξε ότι «από την έρευνα θα αποδειχτεί πως πολλές κατασκευές ήταν φτιαγμένες χωρίς μελέτες επαναφέροντας το αίτημα για στατικές μελέτες και λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην κατασκευή».

Παράλληλα, ανέδειξε τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών που θα πρέπει να οδηγήσουν στην επικαιροποίηση των σχεδίων ώστε οι δήμοι να είναι έτοιμοι και φυσικά να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κοπές δέντρων, καθαρισμό ρεμάτων αλλά και ελέγχους σε υπαίθριες κατασκευές.

«Είναι πια προφανές ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και τα καιρικά φαινόμενα έχουν μικρή διάρκεια αλλά μεγάλη ένταση. Θα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά τα δεδομένα» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «σχέδια υπάρχουν αλλά θα πρέπει να επικαιροπποιηθούν και να εφαρμοστούν».

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος