Ιουλ
13

ΔΕΥΑΙ - Έργο «παρακαταθήκη» για την προστασία του περιβάλλοντος
Εκτύπωση

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων η σύμβαση για το έργο της κατασκευής δικτύων αποχέτευσης, προϋπολογισμού 19,5 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει και την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού – Νέες απαντήσεις Μπέγκα για την απόφαση ακύρωσης του Δ.Σ.

 

Μια ξεχωριστή μέρα για τη ΔΕΥΑΙ αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων ήταν η χθεσινή καθώς ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιχείρησης, Θωμάς Μπέγκας, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων ΔΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 19,5 εκ. ευρώ, με τον ανάδοχο που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του πρώτου μέρους από το «μεγάλο έργο» της ΔΕΥΑΙ στο οποίο συγκαταλέγεται και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε αρχικά τα εξής: «Είμαι ευτυχής που υπογράφουμε την έναρξη ενός μεγάλου έργου υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής χιλιάδων συνδημοτών μας Το έργο αυτό είναι μέρος του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που εκπόνησε και θα εκτελέσει η ΔΕΥΑΙ».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το άλλο είναι η αναβάθμιση του τριτοβάθμιου βιολογικού όπου δυστυχώς με τις τελευταίες εξελίξεις θα καθυστερήσει. Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω και η προσπάθεια μας θα έχει αίσιο τέλος. Η δική μας Δημοτική Αρχή αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη στον τόπο και τη ΔΕΥΑΙ. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας στη ΔΕΥΑΙ, πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό, γιατί με τη δική τους συμβολή πετύχαμε, ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

Το έργο

Το έργο αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Κ. Νεοχωρόπουλο και Σεισμόπληκτα (οικισμοί εντός λεκάνης του ρέματος Λαγκάτσι που καταλήγει στην λίμνη Παμβώτιδα).

Τα ακάθαρτα θα μεταφέρονται στην υφιστάμενη ΕΕΛ Ιωαννίνων, η οποία θα επεκταθεί κατάλληλα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών. Με τα προβλεπόμενα συμβατικώς έργα μεταφοράς, καλύπτεται επίσης ο οικισμός της Πεδινής.

Στους ως άνω οικισμούς, προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα.

Σε σχέση με τα έργα μεταφοράς, προβλέπεται η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς που ξεκινά από την περιοχή του Κάτω Νεοχωρόπουλου με κατεύθυνση προς Καρδαμίτσια, ο οποίος θα συλλέγει τα λύματα από τους οικισμούς Κάτω Νεοχωρόπουλο, Σεισμόπληκτα, Τσιφλικόπουλο, Καρδαμίτσια και Νέα Ζωή,και θα καταλήγει σε νέο συμπληρωματικό Γ.Α.Α. στην έξοδο της πόλης των Ιωαννίνων και τελικώς στην υφιστάμενη ΕΕΛ Ιωαννίνων.

Τέλος, τα λύματα του οικισμού της Πεντέλης – Δροσιάς θα οδηγούνται στο υφιστάμενο δίκτυο της Πόλης των Ιωαννίνων, εκτός από μία μικρή περιοχή που θα καταλήγει στο προτεινόμενο δίκτυο του οικισμού των Καρδαμιτσίων, με αγωγό διερχόμενο από τον οικισμό της Άμμου Μαρμάρων.

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km.

Τέλος, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 3.750 ιδιωτικών συνδέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό έργο της ΔΕΥΑΙ περιλαμβάνει:

i) την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάζοντας μια νέα μονάδα προεπεξεργασίας, νέα μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέα μονάδα βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB), επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης , (μεταερισμός, UV, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης)

ii) την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού

iii) την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά - Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων.

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km.

Για την ακύρωση…

Εξάλλου, για «εικασίες» έκανε χθες λόγο ο Θωμάς Μπέγκας σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει με ανακοινώσεις της η παράταξη «Γιάννενα - Νέα Εποχή» του νέου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

Ο κ. Μπέγκας στο περιθώριο της συνέντευξης για την υπογραφή της σύμβασης για τα δίκτυα αποχέτευσης, τοποθετήθηκε για την απόφαση της Αποκεντρωμένης να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει τις τελευταίες αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ όπως λέει ο κ. Μπέγκας, «η παράταξη του κ. Ελισάφ δεν απαντά στο ερώτημα ποιο από τα θέματα δεν είναι στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης ή την δεσμεύει πολιτικά στην άσκηση των καθηκόντων της από 1ης Σεπτεμβρίου;».

Ακόμη, ανέλυσε τα θέματα μεταξύ των οποίων η κατακύρωση των διαδικασιών για τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό, η απάντηση σε γραπτό ερώτημα του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) αναφορικά με την μισθοδοσία των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ αλλά και δυο προτάσεις για ένταξη σε πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά το νομικό σκέλος, ο κ. Μπέγκας άσκησε κριτική και για την ταχύτητα έκδοσης της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως είπε, σέβονται την απόφαση αλλά ταυτόχρονα δεν την επικροτούν καθώς ακυρώνει εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα άκρως τυπικό -τυπολατρικό λόγο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για την ανάγκη ανασυγκρότησης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ.

«Μιας απόφασης που αφορούσε μια διαδικαστική ενέργεια αντικατάστασης αναπληρωματικών μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να συγκαλέσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο με τα παλιά της μέλη.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος