Ιουλ
13

ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ - Το ιστορικό μνημείο αρχίζει να παίρνει και πάλι μορφή!
Εκτύπωση

Εκπληκτικές και εντυπωσιακές οι εικόνες των εργασιών στις όχθες του Αράχθου – Το πρώτο τμήμα πρώτο τμήμα έχει ήδη ανυψωθεί σε ύψος περίπου 6 μέτρων – Το Φθινόπωρο αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών

 

Τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες, μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας και το μνημείο που όλοι θυμούνται να στέκεται επιβλητικά πάνω από τον Άραχθο ποταμό, αρχίζει σιγά- σιγά να παίρνει και πάλι μορφή!

Όποιος και αν επισκεφθεί την περιοχή, θα αντικρίσει εντυπωσιακές εικόνες, που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο και την τεχνογνωσία με την οποία το Γεφύρι της Πλάκας ξαναστήνεται, βήμα – βήμα, με τον ανάδοχο εργολάβο να υποστηρίζει πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και το γεφύρι θα είναι ολοκληρωμένο το φθινόπωρο.Χθες και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το σημείο όπου εξελίσοονται οι εργασίες, επισκέφθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης με επικεφαλής και πρόεδρο τον Καθηγητή Μανώλη Κορρέ.

Όπως σημειώθηκε εκεί, το κρίσιμο ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και βεβαιότητα ότι το γεφύρι θα μείνει στη θέση του και θα προσιδιάζει στην τεχνική και την αισθητική κατασκευή του πρωτότυπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιβεβαιώθηκε ότι ακόμη κι όταν το γεφύρι θα είναι έτοιμο, ο μεταλλότυπος δεν θα αφαιρεθεί, αλλά θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και να δοκιμαστεί στην πράξη από τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί ο Άραχθος στα βάθρα του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, πετράδες, πελεκάνοι, χτίστες, τεχνίτες κάθε λογής που επιλέχθηκαν προσεκτικά από τον ανάδοχο εργολάβο, δουλεύουν μία προς μια τις πέτρες του γεφυριού και το πρώτο τμήμα έχει ήδη ανυψωθεί σε ύψος περίπου 6 μέτρων.

Πρόκειται για το ανατολικό μεσόβαθρο που σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Κορρέ θα αντέξει για αιώνες. Αυτές τις ημέρες γίνονται εργασίες στις δύο πλευρές του βάθρου με τοιχία αντιστήριξης, στα οποία θα αποσβένεται η ορμή των νερών του ποταμού.

Βασική παράμετρος της μελέτης που εφαρμόζεται είναι να μην υπάρξει καμία επιπλέον κατασκευή από την προϋπάρχουσα, γιατί αυτό θα δώσει αξία στο υπό αναστήλωση μνημείο.

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να μην κάνουμε κανένα αντιπλημμυρικό έργο και να μην έχουμε καμία κρυμμένη ενίσχυση στο γεφύρι. Σημασία δεν έχει ο χρόνος κατασκευής αλλά η ποιότητά της», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημ. Καλιαμπάκος.

Οι προκλήσεις

Κάθε μέρα που περνά, όσοι εργάζονται για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, και οι επιστημονικά υπεύθυνοι, διαπιστώνουν πως η πρόκληση για όλους, είναι τεράστια.

Όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν στοιχεία του παλιού γεφυριού που μοιάζουν δυσεπίλυτα να αναλυθούν και άλλα που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στις μέρες μας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Κορρές, όλοι όσοι ασχολούνται με την αναστήλωση μαθαίνουν καθημερινά.

«Όταν σταματήσουμε να μαθαίνουμε δε χρειάζεται να παραμείνουμε στη θέση μας. Το καλύτερο για έναν δάσκαλο είναι να είναι μαθητής», σημείωσε χαρακτηριστικά με τον κ. Καλιαμπάκο να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία που στάθηκε αδύνατο να αντιγραφούν.

«Έχουμε όλοι την εικόνα του γεφυριού όπως ήταν μετά από 150 χρόνια. Το νέο γεφύρι θα μοιάζει αλλά δε θα είναι αυτό που γνωρίσαμε. Αυτό θα μπορούμε να το πούμε μετά από 150 χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία όπως τα σίδερα που εντοπίσαμε στους συνδέσμους του γεφυριού. Η ανάλυση έδειξε πως χρησιμοποιήθηκε ένα μέταλλο σφυρήλατου βιομηχανικού σιδήρου που κατασκευάστηκε στην Αγγλία.

Αυτό είναι γνωστό ως «σίδηρος του γύφτου» το οποίο δεν υπάρχει πια. Η σκέψη μας να το αντικαταστήσουμε με το inox ήταν η πρώτη, όμως το υλικό αυτό σε 150 χρόνια δεν είναι τόσο ισχυρό. Έτσι λοιπόν πηγαίνουμε προς το τιτάνιο και βλέπουμε», τόνισε.

Για μία εντυπωσιακή εικόνα έκανε λόγο τέλος η Ελευθερία Τσακανίκα, επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ που ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο γεφύρι μετά την κατάρρευσή του.

«Μπορούμε να μάθουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι είχαν εφαρμοστεί. Το γεφύρι είχε πολλές εκπλήξεις στο σώμα του, όπως οι ξύλινες και μεταλλικές ενισχύσεις. Όλα αυτά προσθέτουν νέα γνώση και είναι εξαιρετικά χρήσιμα και για εμάς και για τις επόμενες γενιές».

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος