Ιουλ
16

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Βήματα μπροστά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων
Εκτύπωση

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τις τοπικές κοινωνίες, είναι σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

 

Πρόκειται για ένα θέμα που θα βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα, όταν και θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το πώς θα κινηθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Από την άλλη και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών και η αλλαγή της νομοθεσίας αναμφίβολα επέδρασαν καθοριστικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα, στην εμπέδωση της αναγκαιότητας να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη διαχείριση των ζώων, σε συνδυασμό με την αποφυγή της ταλαιπωρίας και για τους ιδιοκτήτες τους αλλά και για τα τυχόν θύματα επιθέσεων από αδέσποτα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων καταγράφηκαν δεκάδες περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων ζώων σε πολίτες, που χρειάστηκε να διακομιστούν για τις πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία.

Γενικότερα όμως, η πόλη των Ιωαννίνων με τη λειτουργία του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων βρέθηκε αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με αντίστοιχες επαρχιακές πόλεις αλλά και με μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η Δώρα Μπέτση από την εθελοντική οργάνωση Animal Action τόνισε πως το βασικό πρόβλημα στη χώρα εξακολουθεί να παραμένει η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Υπενθύμισε μία παλαιότερη πρόταση για την δημιουργία ενός μεγάλου περιφραγμένου ανοιχτού χώρου στον οποίο θα φιλοξενούνται όλα τα αδέσποτα που συγκεντρώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και τα οποία δε θα επανεντάσσονται στις περιοχές από όπου έχουν συλλεγεί.

Η πρόταση αυτή περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο Τσιρώνη, το οποίο όμως ανακλήθηκε σχεδόν άμεσα και δεν προχώρησε στην πορεία. «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι πως τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια έχει αλλάξει προς το καλύτερο η συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στα αδέσποτα. Βοήθησε σε αυτό και η αλλαγή της νομοθεσίας, που προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα, αλλά είναι σίγουρα και ζήτημα συνείδησης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς», σημείωσε η κα. Μπέτση.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος