Ιουλ
17

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - Πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Φορέα Διαχείρισης
Εκτύπωση

Μια νέα προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την ανεξαρτησία λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, προτείνει να ξεκινήσει ο Πρόεδρός του, Φίλιππας Φίλιος.

Η πρόταση του κ. Φίλιου, αφορά τη σύσταση Ειδικού Ταμείου, για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης, στο οποίο θα συμβάλλουν όλοι οι τοπικοί φορείς και εκείνοι που μπορούν να χαρακτηριστούν ωφελούμενοι σε διάφορα επίπεδα από τη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο προϋπολογισμός των Φορέων Διαχείρισης είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένος σημαντικά και αναφέρεται κυρίαρχα στη διασφάλιση της μισθοδοσίας και των ανελαστικών δαπανών.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, αποτελεί κοινή διαπίστωση, πως εάν υπήρχε η δυνατότητα για ένα μικρό αποθεματικό, τότε οι Φορείς θα μπορούσαν να κινηθούν πολύ περισσότερο αποτελεσματικά και γρήγορα, χωρίς να περιμένουν, τις τυπικές πολλές φορές, εγκρίσεις από τα υπουργεία, οι οποίες κάποτε δε φτάνουν κιόλας στην ώρα τους…

Η σύσταση ενός τέτοιου Ταμείου δεν προβλέπεται από τον Οργανισμό λειτουργίας των Φορέων, όμως όπως επισήμανε ο κ. Φίλιος, δεν απαγορεύεται κιόλας.

Το σκεπτικό του Φορέα Διαχείρισης είναι πως σε αυτό το Ταμείο μπορούν να συνεισφέρουν οι τοπικοί φορείς της αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, αλλά πάνω απ’ όλα οι επαγγελματίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη λίμνη Παμβώτιδα, ως το ισχυρότερο χαρακτηριστικό της πόλης, όπως οι ξενοδόχοι, τα καταστήματα εστίασης, οι αλιείς, οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων και ούτω καθεξής.

«Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 50- - 60 ευρώ το έτος, που δεν είναι σημαντικό για κανέναν, μπορεί όμως να είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του Φορέα, ώστε να ξεπερνά άμεσα πολλά εμπόδια που τα βρίσκουμε μπροστά μας και φαντάζουν τεράστια. Είμαστε βέβαιοι, ότι εάν προχωρήσουμε σε αυτό, θα προκύψουν στην πορεία και δωρητές και χορηγοί που επίσης θα ενδιαφερθούν, γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών, που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λίμνη», ανέφερε ο κ. Φίλιος.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι η συγκεκριμένη δεν είναι μία τακτική που επιχειρείται για πρώτη φορά αλλά κάτι που εφαρμόζεται με επιτυχία σε οργανισμούς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μεταξύ αυτών και λιμνών στο εξωτερικό.

Απολογισμός δράσης

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον απολογισμό δράσης στο μεταξύ του α’ εξαμήνου του 2019 που παρουσιάζεται από τον Φορέα Διαχείρισης ξεχωρίζει το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ευρύτερη περιοχή.

«Το πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά μια μεθοδολογία για την ιεράρχηση και ωρίμανση έργων που πρέπει να υλοποιηθούν για τη βελτίωση της λίμνης ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021-2027», ανέφερε ο κ. Φίλιος.

Ξεχωρίζουν ακόμη, η υποβολή προτάσεων σχετικά με τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο δράσεων προτεραιότητας, η μελέτη διαχείρισης καλαμώνα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα Leader, η συμμετοχή στη συζήτηση για το ΠΔ και φυσικά οι δράσεις παρακολούθησης, καταγραφής και μετρήσεων της ορνιθοπανίδας.

Στα αξιοσημείωτα των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι 52 συνολικά ενημερώσεις σχολείων σε 2345 μαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος