Ιουλ
18

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ - Φέρνει τα πάνω – κάτω, ακόμη και στις… διαρρήξεις!
Εκτύπωση

Νέο «καμπανάκι κινδύνου» από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μ. Νάκα, για τις επιπτώσεις του νέου Ποινικού Κώδικα - Πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους

Σημαντικές αλλαγές με αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και στη ζωή των πολιτών, φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπως φαίνεται ήδη, από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του.

Οι πρώτες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είχαν να κάνουν με την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, κεντρικού προσώπου στο σκάνδαλο της Energa, που αξιοποίησε το νέο Ποινικό Κώδικα και με σχετική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του ITV, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα, πριν την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, σε δηλώσεις της είχε αναφερθεί στην σοβαρή πιθανότητα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και οι ευνοϊκές διατάξεις να αποτελέσουν την απαρχή για αποφυλακίσεις κρατουμένων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις μείζονος σημασίας και ενδιαφέροντος.

«Δεν είναι θέμα δικαίωσης, αλλά είναι μία πραγματική κατάσταση που καλούμαστε πλέον όλοι να αντιμετωπίσουμε, περιμένοντας τις εξελίξεις, όπως και τις αποφάσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, που έχει δεσμευτεί, ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές και τροποποιήσεις του Κώδικα. Προφανώς, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Κώδικα και η αποφυλάκισή του, όπως και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, ίσως όχι αυτές των κατηγορούμενων ή καταδικασθέντων για θέματα τρομοκρατίας, αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη», τόνισε η κα Νάκα, κάνοντας πάντως λόγο για μία περίοδο στην οποία προέχει να προσαρμοστεί το σύνολο του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.

Διαρρήξεις και νέος Κώδικας

Εν τω μεταξύ, τα πάνω – κάτω φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας και σε άλλα αδικήματα. Συγκεκριμένα, με το νέο Κώδικα, το αδίκημα της φθοράς ή παραβίασης ξένης ιδιοκτησίας, της απλής διάρρηξης, ουσιαστικά δεν υφίσταται ως αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του θύματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν γίνει μία διάρρηξη σε ένα σπίτι, οι διωκτικές αρχές (Αστυνομία – Εισαγγελέας) δεν ασχολούνται καν, με την κλήση – ενημέρωση από το θύμα, παρά μόνον εάν το θύμα υποβάλλει σε εύλογο χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, μήνυση, χωρίς την καταβολή παραβόλου.

Οι νέες διατάξεις έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς για τις περιπτώσεις διαρρήξεων που έγιναν στο παρελθόν, προκειμένου να συνεχιστεί η αναζήτηση των δραστών ή να συνεχιστεί η διαδικασία της δίωξης, τα θύματα θα πρέπει σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα, να υποβάλλουν μήνυση.

Με τη λογική του νέου Κώδικα, επισημαίνουν έγκυροι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να αποφυλακιστούν εκατοντάδες κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που μένουν προφυλακισμένοι ή έχουν καταδικαστεί, έπειτα από διενεργούμενη αυτεπάγγελτη έρευνα και δίωξη.

«Είναι μία αλλαγή για την οποία θα πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης, ώστε να γνωρίζει, ότι στο εξής δε γίνεται αυτεπάγγελτη έρευνα και δίωξη σε μία διάρρηξη, αλλά μόνον εάν υποβάλλει ο ίδιος μήνυση», ανέφερε η κα Νάκα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ένα ακραίο ίσως, αλλά απόλυτα πιθανό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά στη λήψη και ταυτοποίηση αποτυπωμάτων από το χώρο, όπου συντελέστηκε διάρρηξη.

Η ΕΛ.ΑΣ με το νέο Κώδικα δε μπορεί να λάβει αποτυπώματα, χωρίς να έχει προηγηθεί μήνυση του θύματος, ούτε φυσικά να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον, εάν προκύψει μία αυτόφωρη σύλληψη και ακολουθήσει ταυτοποίηση των στοιχείων με περιπτώσεις του παρελθόντος. Εάν δεν έχει υποβληθεί στον προβλεπόμενο χρόνο μήνυση από το θύμα, τότε στοιχεία εγκληματολογικών ερευνών, όπως αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ακόμη κι αν επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή ή την παρουσία του δράστη και σε άλλη περίπτωση…

Η πρόταση

για κατάργηση του ΦΠΑ

Εξάλλου, την κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες ζήτα μεταξύ άλλων με ανακοίνωση της η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η συντονιστική επιτροπή που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού ζητεί αρχικά, ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση να προχωρήσει:

- στη μείωση των συντελεστών φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών

- στη μείωση της προκαταβολής φόρου

- στη θέσπιση αφορολογήτου ορίου, αντίστοιχου των μισθωτών υπηρεσιών

- στην κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως στη μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή

- στην επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Τα παραπάνω μέτρα είναι «αναγκαία» όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «για την αξιοπρεπή επιβίωση ενός κλάδου, που έχει επιβαρυνθεί με δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ειδικά για την κατάργηση, άλλως τη μετάπτωση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλότερη κλίμακα, παρέχεται η σχετική ευχέρεια και από το νέο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ και αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μειώνει το κόστος των δικαστηριακών υπηρεσιών και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά αδύναμων, στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο δικηγορικός κόσμος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ιδίως των καταστημάτων κράτησης, των σωφρονιστικών και θεραπευτικών καταστημάτων, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και στην εκ του λόγου αυτού υποβάθμισή του.

«Η επιβολή και η έκτιση της ποινής» αναφέρεται τέλος, «όπως και οι συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων και ιδίως των ανηλίκων, συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και τις προβλεπόμενες δικαστικές εγγυήσεις και δεν είναι νοητή η αποκοπή τους από αυτό. Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, το επιβεβαιώνει. Η ποινή έχει ως σκοπό τον σωφρονισμό του δράστη και όχι την τιμωρία/εκδίκηση, με απώτερο στόχο την ομαλή επανένταξή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Σημειώνεται ότι η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος