Ιουλ
20

ΗΠΕΙΡΟΣ - 12,2 εκ. ευρώ για ενεργειακά έργα στους 4 μεγάλους δήμους
Εκτύπωση

Στον «αέρα» η πρόσκληση της Περιφέρειας για τους Δήμους Ιωαννιτών, Αρταίων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, προκειμένου να υλοποιήσουν, μέσω ΕΣΠΑ, έργα αποδοτικότητας αστικών μεταφορών και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και οδοφωτισμού

Στον «αέρα» θα βρεθεί από την ερχόμενη Δευτέρα η πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου, που αφορά την υλοποίηση, μέσω ΕΣΠΑ, σημαντικών έργων αποδοτικότητας αστικών μεταφορών και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και οδοφωτισμού, στους τέσσερις μεγάλους δήμους.

Από τη Δευτέρα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου οι Δήμοι Ιωαννιτών, Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν προς ένταξη τις προτάσεις τους, καθώς η πρόσκληση αφορά ιδιαίτερα αναπτυξιακά έργα που θα συμβάλλουν και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η πρόσκληση «τρέχει» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου και ο συνολικός της προϋπολογισμός φτάνει στα 12,2 εκ. ευρώ, ενώ όπως σημειώνεται σε αυτήν, μοναδική προϋπόθεση για την ένταξη των έργων είναι να περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα ή υπό εκπόνηση Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ή Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του κάθε Δήμου.

Η πρόσκληση υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται, για την ακρίβεια, σε 12.217.735 ευρώ.

Η συγκεκριμένη δράση στον τομέα των μεταφορών δύναται να περιλαμβάνει, παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία πεζοδρόμων, τη διαμόρφωση δρόμων σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, το γεωμετρικό ανασχεδιασμό βασικών κόμβων και την κατασκευή κυκλικών κόμβων, τη δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης.

Ακόμη, παρεμβάσεις για τη διασφάλιση συνθηκών κίνησης για τα εμποδιζόμενα άτομα και ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρίες και παρεμβάσεις για την κατασκευή / διαμόρφωση / σήμανση ποδηλατοδρόμων.

Αντίστοιχα στον τομέα της ενέργειας δύναται να περιλαμβάνει:

• Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο σύστημα του δημοτικού φωτισμού και σηματοδότησης των αστικών κέντρων (ενδεικτικά αναφέρονται αντικατάσταση συμβατικών με χαμηλής κατανάλωσης λαμπτήρων, υιοθέτηση αυτοματισμού για την «έξυπνη» διαχείριση του φωτισμού, χρήση φωτοκυττάρων, αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συλλεκτών στον οδοφωτισμό).

• Βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο επιλεγμένων κτιρίων και πλατειών που δύναται να περιλαμβάνουν συνδυαστικά: Χρήση ψυχρών υλικών επίστρωσης, αύξηση επιφάνειας με φύτευση, αύξηση του σκιασμού (φυσικού και τεχνητού) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρήση στοιχείων ανεμοπροστασίας και ηχοπροστασίας, χρήση στοιχείων νερού για την επίτευξη φυσικού δροσισμού.

• Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (ΑΠΕ) σε δημοτικά κτίρια.

• Εγκατάσταση εξοπλισμού ενεργειακής διαχείρισης για τα δημοτικά κτίρια.

• Αντικατάσταση δημοτικών οχημάτων με νέα ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών οχήματα.

• Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όπως, σημειώσαμε, οι πράξεις που θα χρηματοδοτηθούν απαιτείται να περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα ή υπό εκπόνηση Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ή Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του κάθε Δήμου.

 

Ρεπορτάζ Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος