Ιουλ
23

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ - Η καινοτομία «όπλο» ανάπτυξης για τα Ηπειρωτικά προϊόντα
Εκτύπωση

Η Περιφέρεια Ηπείρου, βάζει στο επίκεντρο διακρατικής συνεργασίας, τα Ηπειρωτικά τυριά και κρέατα, με στόχο την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου στους κλάδους της γαλακτοπαραγωγής, της κρεοπαραγωγής και της τυροκομίας – Σημαντική για τα ΠΟΠ προϊόντα η πρώτη συνάντηση Καχριμάνη - Βορίδη

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εργασίες της 3ης τεχνικής συνάντησης του διασυνοριακού έργου MeDInno – «Κοινή ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση, αναφορικά με την εκτροφή μηρυκαστικών και τους σχετιζόμενους αγροδιατροφικούς τομείς» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Τη συνάντηση διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, επικεφαλής εταίρος του έργου, ενώ ακόμα συμμετείχαν η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, η Ένωση Επαρχιών της Απουλίας, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων με κύριες θεματικές την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού του με γνώμονα την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν εκτενώς οι διαδικασίες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία για την παραγωγή νέων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και τη μακρά παράδοσή του στους κλάδους της γαλακτοπαραγωγής, της κρεοπαραγωγής και της τυροκομίας.

Ενώ, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός κοινών δράσεων προβολής νέων και υφιστάμενων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος στο πλαίσιο στοχευμένων γαστρονομικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στο Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, στο περιθώριο της οποίας οι εκπρόσωποι των εταίρων συζήτησαν για την αναγκαιότητα σεβασμού των αρχών της τυροκομικής παράδοσης και της αξιοποίησης, προσαρμογής και ενσωμάτωσής τους στις σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι εταίροι, προκειμένου να ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των κτηνοτρόφων, καθώς και των εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων και μονάδων παραγωγής προϊόντων κρέατος στις δράσεις του έργου MeDinno.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων τυροκομίας κυρίως με βάση το πρόβειο και αίγειο γάλα και της τυποποίησης πρόβειου, αίγειου και μοσχαρίσιου κρέατος από εγχώριες φυλές. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, η αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, η διατήρηση των ήδη υπαρχουσών εκμεταλλεύσεων και η μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας.

Εκ μέρους των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος Γιάννης Δεκόλης, σε χθεσινές του δηλώσεις, αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργεί αυτό το πρόγραμμα, μιας και ανοίγονται νέοι δρόμοι και δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στόχος είναι στο επόμενο διάστημα να υπάρξει προετοιμασία ώστε να προχωρήσουν προς υλοποίηση σχέδια του προγράμματος και να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων βασισμένα στην παράδοση και την εμπειρία των κτηνοτρόφων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Συνάντηση Καχριμάνη – Βορίδη

Εξάλλου, τη ρητή διαβεβαίωση, ότι το πάρτι με τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και την παράνομη χρήση του για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και άλλων προϊόντων, απέσπασε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, ο Αλ. Καχριμάνης στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα.

Για δύο και πλέον ώρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην πρωτογενή παραγωγή στην Ήπειρο και γενικότερα κυρίως όμως για τις ανάγκες και τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, η πολιτική βούληση της νέας ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά για την πάταξη του φαινομένου αυτού, θα φανεί και στις προγραμματικές δηλώσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο, ενώ αναφέρθηκε ακόμη σε θετικές εξελίξεις, που σηματοδοτεί μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η οποία αφορά στο χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος