Αυγ
21

«Ασπίδα προστασίας» από την αφρικανική πανώλη
Εκτύπωση

Ενημερωτική συνάντηση έγινε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, παρουσία εκπροσώπων του Δασαρχείου Ιωαννίνων, της Ε’ ΚΟΗ και των Κυνηγετικών Συλλόγων, για τα μέτρα πρόληψης της νόσου των χοίρων

Τα δικά τους μέτρα προστασίας από την αφρικανική πανώλη του χοίρου, έχουν ήδη πάρει οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση της νόσου και στη χώρα μας.

Μάλιστα η ετοιμότητα των αρμόδιων μηχανισμών φαίνεται και από το γεγονός πως ήδη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας ενόψει και της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου για τα τριχωτά θηράματα, ωστόσο η νόσος δεν αντιμετωπίζεται αντίστοιχα όπως η λύσσα, με εμβόλια, γιατί τέτοια αντιμετώπιση δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, σε απόσταση 13 χλμ από τα σύνορα της χώρας με τη Βουλγαρία έχει εντοπιστεί κρούσμα της νόσου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει θέσει τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες σε κατάσταση συναγερμού ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου θα κατανεμηθούν εκτάκτως οι δύο από τους 46 κτηνιάτρους που θα προσληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η πολύ εύκολη μετάδοσή της και η επιβίωση, λόγω της ανθεκτικότητά της για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των αγριόχοιρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ioannina TV, η κτηνίατρος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου Χρυσάνθη Καραπέτσου, η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, που θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει μέτρα αναγνώρισης της νόσου και να ειδοποιεί για τυχόν ύποπτα συμπτώματα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πρωί της Τρίτης στην Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση παρουσία εκπροσώπων του Δασαρχείου Ιωαννίνων, της Ε’ ΚΟΗ και των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής. Στο περιεχόμενο αυτής της σύσκεψης αναφέρθηκε η κα Καραπέτσου που τόνισε ότι εάν η νόσος εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή, αυτό συνεπάγεται άμεση απαγόρευση της άσκησης θήρας, κυρίως όμως ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική οικονομία.

Η νόσος άλλωστε μεταδίδεται πολύ εύκολα και στους οικόσιτους χοίρους και η διαδικασία μετά την επιβεβαίωσή της σε μία χοιροτροφική μονάδα είναι η υποχρεωτική θανάτωση των ζώων.

Προτεραιότητα

στην πρόληψη

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της άσκησης θήρας οι κυνηγοί θα πρέπει να προσέχουν για τυχόν ανεύρεση άρρωστων ή νεκρών ζώων, για ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό νεκρών ή τραυματισμένων ζώων στα οδικά δίκτυα, ασυνήθιστη συμπεριφορά τους, όπως η υπνηλία ή η μειωμένη αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Η νόσος μπορεί μακροσκοπικά να αναγνωριστεί από αιμορραγίες σε διάφορα όργανα, ερυθρότητα του δέρματος, του ρύγχους και των αυτιών, διάρροιες, διογκωμένο σπλήνα και ήπαρ.

Καθοριστικής βέβαια σημασίας είναι τα μέτρα πρόληψης κατά το κυνήγι που περιλαμβάνουν περιορισμό του χώρου αφαίρεσης των σπλάχνων, σωστή διαχείριση του θηράματος και υποχρεωτική χλωρίωση των υπολειμμάτων της εκδοράς και των εντοσθίων πριν την απόρριψή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα. Καραπέτσου, μιλώντας στο Ioannina TV, στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες χοιροτροφικών μονάδων, που περιλαμβάνουν: Απαγόρευση σίτισης με υπολείμματα τροφίμων και οικιακά απορρίμματα. Αποφυγή επαφής με ζώα άλλων εκμεταλλεύσεων, απομόνωση ασθενών ζώων, αγορά χοίρων με συνοδεία υγειονομικού πιστοποιητικού.

Ο άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει τη νόσο στα ρούχα, τα χέρια ή τα υποδήματα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχουν σημεία απολύμανσης στις εισόδους και εξόδους της μονάδας.

Απαραίτητη επίσης θεωρείται η απολύμανση τόσο των υποδημάτων όσο και των ελαστικών των αυτοκινήτων.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά σε μία περιοχή», σημείωσε η κα. Καραπέτσου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος