Αυγ
23

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Εκατέρωθεν διευκρινίσεις αλλά... τα εμπόδια πολλά
Εκτύπωση

- Νέα ζητήματα δημιουργούνται στο ενδεχόμενο συνεργασίας των παρατάξεων «Γιάννενα Νέα Εποχή» και «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» - Κατ’ ιδίαν συνάντηση των αντιπροσωπειών των δυο παρατάξεων ζητά ο Θ. Μπέγκας

Απομακρύνεται όσο περνούν οι ημέρες το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις «Γιάννενα – Νέα Εποχή» και «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», όπως φαίνεται και από τις δυο τελευταίες επιστολές που έστειλαν οι παρατάξεις, η μια στην άλλη.

 

Αρχικά η παράταξη Ελισάφ, στις 12 Αυγούστου, απέστειλε επιστολή στην παράταξη Μπέγκα, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως υπάρχει προβληματισμός γιατί η «Ενότητα Πολιτών», στην πρώτη της απάντηση προς την «Νέα Εποχή», δεν απαντά με σαφήνεια στο αν συμφωνεί στις προγραμματικές θέσεις της παράταξης Ελισάφ.

Επίσης η πράταξη του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Ιωαννίνων, σημειώνει πως πως η αναφορά της παράταξης Μπέγκα για «επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε προοδευτική κατεύθυνση», χρίζει περαιτέρω διευκρινίσεων.

«Για τη δική μας παράταξη η ερμηνεία των όρων «πρόοδος» και «συντήρηση» έγινε προεκλογικά. Δεν σχετίζεται με την πολιτική ή κομματική αφετηρία των παρατάξεων, αλλά με την ικανότητά τους, την βούληση και την δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης και στην επίλυση των πορβλημάτων των πολιτών. Επίσης είναι απολύτως λογικό να ερμηνεύουμε εντελώς διαφορετικά το «σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή» όπως και να ιεραρχούμε διαφορετικά τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο το ζητούμενο είναι η δυνατότητα σύγκλισης για την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων με στόχο την καλύτερη διακυβέρνηση, αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ρουσφετολογικές πρακτικές.

Επιπρόσθετα χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης η άποψή σας «για επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε προοδευτική κατεύθυνση» και αν αυτή σημαίνει αποκλεισμούς παρατάξεων κάτι που δεν συνάδει με τη δική μας θέση για τη δημιουργία πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Σε αναμονή των απαραίτητων διευκρινίσεων», κατέληγε η επιστολή Ελισάφ, στις 12 Αυγούστου.

Η απάντηση Μπέγκα

Χθες, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» και ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας, έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της απάντηση στην παραπάνω επιστολή, όπου αρχικά σημειώνεται πως «με την απάντηση μας στη 2η επιστολή σας, σας επαναλαμβάνουμε τη διάθεση της παράταξής μας για συνεργασία, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι άξονες προγραμματικής σύγκλισης που προτείνατε αποτελούν σοβαρή βάση διαλόγου, κάποια σημεία τους όμως χρήζουν διευκρινίσεων και εξειδίκευσης. Για το λόγο αυτών και προτείναμε τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο παρατάξεων».

Παράλληλα με την επιστολή του ο Θωμάς Μπέγκας καταθέτει την διάθεση της παράταξής του για συνεργασία σημειώνοντας ότι οι άξονες προγραμματικής σύγκλισης που κατατέθηκαν από την παράταξη ΕΛισάφ χρήζουν διευκρινίσεων και εξειδίκευσης.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται την συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο παρατάξεων και ο κ. Μπέγκας επισημαίνει και τα εξής:

«Η συνεργασία δεν είναι κάτι το αόριστο, ούτε όπως την εννοεί ο καθένας. Η συνεργασία είναι συγκεκριμένη διαδικασία και δε γίνεται δια αλληλογραφίας. Οι παρατάξεις συζητούν δια ζώσης και καταλήγουν στα σημεία τα οποία συμφωνούν. Στα πιθανά σημεία που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή χρειάζονται διευκρινίσεις, αυτές οφείλουν με διάλογο να συντίθενται και να καταλήγουν και αυτές σε συμφωνία. Αυτή είναι η συνεργασία που εμείς προτείναμε και αυτό είναι το νόημα της πρότασής μας. Αντιπροσωπείες των δύο παρατάξεων να συζητήσουν, να διευκρινίσουν, να εξειδικεύσουν και να καταλήξουν στην τελική συμφωνία συνεργασίας

Συμφωνούμε ότι οι θέσεις των δύο παρατάξεων κρίθηκαν στις εκλογές, με την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» να είναι η πλειοψηφούσα παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις που προέβαλε προεκλογικά και οι οποίες βρήκαν απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Προφανώς σεβόμαστε το γεγονός ότι η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» έλαβε την εντολή διακυβέρνησης του Δήμου μας. Παρόλα αυτά, δεν θεωρούμε ότι η εντολή αυτή δόθηκε με τη μορφή «λευκής επιταγής». Αποτελεί βασική μας αρχή ότι οποιαδήποτε νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να χτίζει πάνω στα θετικά της προηγούμενης και να μην υιοθετεί ισοπεδωτικές λογικές περί μηδενισμού του έργου της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Αυτή την πολιτική εφαρμόσαμε εμείς ως Δημοτική Αρχή τα τελευταία 5 χρόνια».

Στη συνέχεια στη νέα απάντηση ο κ. Μπέγκας αναφέρει και τα εξής: «Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν πολιτικές και προς προοδευτική και προς συντηρητική κατεύθυνση. Υπάρχουν και προοδευτικές και συντηρητικές παρατάξεις και αυτό έχει να κάνει με την αφετηρία, την πολιτική και την ιστορία του καθενός αλλά και της κάθε παράταξης. Αυτό είναι και το νόημα της συγκρότησης και συμμετοχής παρατάξεων σε μια εκλογική διαδικασία στη Δημοκρατία. Προς προοδευτική κατεύθυνση κινούνταν οι πολιτικές που ασκήθηκαν την Δημοτική περίοδο που μας πέρασε. Ήταν πολιτικές που είχαν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Επίσης ο σχεδιασμός όλων των έργων και των υπηρεσιών έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών του Δήμου. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η θητεία μας συνέπεσε με τα πιο δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα μας, μεσούσης της κρίσης, οι πολιτικές που χαράξαμε και υπηρετήσαμε πιστά είχαν ως στόχο την ανάπτυξη του τόπου».

Και καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας σημειώνει: «Σε καμία περίπτωση η παράταξή μας δεν αποκλείει καμία παράταξη αρκεί να υπάρχει συμφωνία σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την πορεία του Δήμου τη νέα δημοτική περίοδο. Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι η ανταλλαγή σύντομων επιστολών δεν μπορεί να εξαντλήσει όλη την γκάμα των θεμάτων που αφορούν την επόμενη μέρα του Δήμου. Για το λόγο αυτό ζητάμε για μια ακόμη φορά τη διεξαγωγή μιας εκ του σύνεγγυς συζήτησης, η οποία μπορεί να επιλύσει τις όποιες απορίες. Έχουν, άλλωστε, υποχρέωση οι παρατάξεις μας να ακούσουν το μήνυμα που έστειλαν οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους και να εργασθούν από κοινού τα επόμενα χρόνια για το καλό του τόπου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα φαίνεται ότι όλη αυτή η προσπάθεια έγινε από πλευρά σας κατ’ επίφαση, μόνο για τυπικούς λόγους και την έξωθεν καλή μαρτυρία και όχι γιατί πράγματι επιθυμείτε την συνεργασία με την δική μας παράταξη».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος