Σεπ
10

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ - «Το σχέδιο της Ν.Δ., είναι ανάπτυξη για λίγους και ισχυρούς»
Εκτύπωση

Τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχολίασε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα μέσα των Ιωαννίνων τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ανάπτυξη «δίχως κανόνες, για τους λίγους και ισχυρούς», καθώς καμία αναφορά δεν έγινε για την προστασία των εργαζομένων και των ανέργων, των αγροτών και της περιφερειακής ανάπτυξης.

 

Στη συνέχεια, η κα Τζούφη επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Ηπείρου, ενώ όσον αφορά το πρόσφατα αναβαθμισμένο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής του από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, η βουλευτής Ιωαννίνων και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην ανάγκη αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης του εκπαιδευτικού συστήματος, ούτε για τις μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό που έχουν προκύψει από τη χρόνια υποστελέχωση του δημόσιου σχολείου.

Εξάλλου, η κα. Τζούφη, αναφέρθηκε χθες και στην κατάργηση του Ασύλου στα Πανεπιστήμια, που όπως ανέφερε κάνοντας υπόμνηση στη δήλωση του πρωθυπουργού, έγινε «ώστε να διευκολυνθεί η μετατροπή των Πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά κέντρα».

Στο στόχαστρο τέθηκαν όλα από την κα. Τζούφη: Απελευθέρωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων πιθανή αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά αλλά και τα θέματα που αφορούν στην τεχνική εκπαίδευση και τη σύνδεσή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης με την αγορά.

Η αν. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν έγινε καμία αναφορά από τον πρωθυπουργό για την αναγκαία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του εκπαιδευτικού συστήματος ενώ αντέκρουσε τα όσα ειπώθηκαν ότι δεν υπήρξε προϋπολογισμός για τις προσλήψεις που είχαν ανακοινωθεί επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε πως η πρόσφατη κατάργηση του Ακαδημαϊκού Ασύλου δε σχετίζεται με την «καταπολέμηση της παραβατικότητας», αλλά με τη διευκόλυνση της μετατροπής των ελληνικών Πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά κέντρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων, «έκλεισε το μάτι» στην παγίωση και αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ενώ μίλησε ανοιχτά για έσοδα που θα προκύψουν από τα δίδακτρα των ξενόγλωσσων τμημάτων.

Όπως είπε η κα. Τζούφη, «καμία αναφορά δεν έγινε για την αναγκαία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του εκπαιδευτικού συστήματος με τον κ. Μητσοτάκη να αποδεικνύεται μνημονιακότερος των μνημονίων, συνεχίζοντας το έργο των δανειστών».

Συνεχίζοντας είπε: «Δεν έγινε καμία αναφορά στις αναγκαίες προσλήψεις που απαιτούνται στην Εκπαίδευση. Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες 10.500 προσλήψεις ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή».

Τέλος, όπως είπε, από την όποια «νεοφιλελεύθερη πολιτική» δεν εξαιρείται η Επαγγελματική Εκπαίδευση, «Η αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικών Σπουδών των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αγοράς και όχι της εκπαίδευσης των παιδιών» τόνισε μεταξύ άλλων.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος