Σεπ
21

Σήμα κινδύνου για τη διάδοση των συνθετικών ουσιών
Εκτύπωση

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για τις σοβαρότατες επιπτώσεις στους χρήστες τέτοιων ουσιών, ειδικά εάν η έναρξη χρήσης έχει ξεκινήσει πριν τα 18 χρόνια - Σε ετήσια βάση κυκλοφορούν 300 νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες και 100 συνθετικές ουσίες κανναβινοειδών

Ένα ακόμη σήμα κινδύνου εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα που διαπιστώνει πως η χρήση συνθετικών ουσιών, όπως τα συνθετικά κανναβινοειδή, έχει σοβαρότερες παρενέργειες, τη στιγμή μάλιστα που οι ουσίες αυτές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ναρκωτικών ουσιών και στη χώρα.
Την ίδια στιγμή η ανησυχία των επιστημόνων γίνεται ακόμη πιο έντονη, καθώς διαπιστώνεται πως ακόμη και οι αρμόδιες Αρχές, εντοπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες υδροπονικών καλλιεργειών κάνναβης, σε ιδιάζουσες συνθήκες κλειστών χώρων, που παράγουν ως τελικό αποτέλεσμα διαφορετικής μορφής ναρκωτικό προϊόν, που ουσιαστικά αποτελεί το αποτέλεσμα μίας χημικής επεξεργασίας.
Χθες, το Ioannina TV, παρουσίασε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη χρήση αντίστοιχων ναρκωτικών ουσιών όπως για παράδειγμα το Skunk από χρήστες ηλικίας από 13 ετών κιόλας, είναι συγκλονιστικά, με τον επιστημονικό κόσμο να προειδοποιεί σε διεθνή ιατρικά συνέδρια για τις σοβαρότατες επιπτώσεις στους χρήστες, ειδικά εάν η έναρξη χρήσης έχει ξεκινήσει πριν τα 18 χρόνια.
Στο Ioannina TV, μίλησε ο Καθηγητής Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Κούτρας, ο οποίος σημείωσε πως υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση κυκλοφορούν 300 νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες και 100 συνθετικές ουσίες κανναβινοειδών.
«Από τη στιγμή που ανακαλύπτονται και πλασάρονται στην αγορά ως υβρίδια κυκλοφορούν νόμιμα, καθώς μέχρι να ανιχνευθούν και να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών του ΟΗΕ και του ΠΟΥ χρειάζεται αρκετός χρόνος», σημείωσε αρχικά.
Το κύριο στοιχείο των υδροπονικών καλλιεργειών, για την παραγωγή φυτικών υβριδίων είναι ότι το τελικό προϊόν είναι από τρεις έως πέντε φορές περισσότερο δραστικό από την ινδική κάνναβη.
Πολυετείς έρευνες σε χώρες όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επιβεβαιώσει τις σοβαρές παρενέργειες της χρήσης αυτών των ουσιών σε επίπεδο πρόκλησης ψυχώσεων μέχρι και τη σχιζοφρένεια, αλλά και επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία του χρήστη.
«Ουσίες όπως το Skunk αποδεδειγμένα πλέον προκύπτει ότι προκαλούν μεγαλύτερες και πιο σοβαρές παρενέργειες και ταυτόχρονα διαθέτουν ως ουσίες λιγότερους προστατευτικούς παράγοντες για τον χρήστη», σημείωσε ο κ. Κούτρας.
Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Κούτρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν έχει παίξει ρόλο στην Ελλάδα και στη διάδοση των ουσιών αυτών η δημόσια συζήτηση για την χρήση και τις ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης, έκανε λόγο για «νοητικό χάσμα εκείνων που πιστεύουν ότι αφού η κάνναβη χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς ή φαρμακευτικούς σκοπούς, δεν μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό».

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος