Οκτ
12

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Ναι» στην οικονομική ενίσχυση των φοιτητών
Εκτύπωση

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το ποσό των 80.000 ευρώ, αφού η οικονομική και η νομική υπηρεσία καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατεθεί το ποσό – Απόφαση και για την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ και η οικονομική στήριξη των φοιτητών ήταν τα δύο θέματα που απασχόλησαν, προ ημερήσιας διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στην χθεσινή του συνεδρίαση.

Ως προς το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητών εκ μέρους του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ έγινε γνωστό ότι η απόφαση που είχε ληφθεί τον περασμένο Απρίλιο για τη διάθεση ποσού 80.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στέγασης και μετακίνησης, δεν υλοποιήθηκε.

Υπενθυμίζουμε πως επρόκειτο για μία απόφαση που ελήφθη από το Σώμα τον Απρίλιο του 2019 και προέβλεπε την οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 80.000 ευρώ αφενός για την εξασφάλιση στέγασης των φοιτητών σε δωμάτια ξενοδοχείων και ιδιωτών και αφετέρου για την επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ.

Η εισήγηση της υπηρεσίας όμως που ζητήθηκε από το προεδρείο και τη δημοτική αρχή ήταν πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με τον τρόπο που είχε διατυπωθεί, δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ έκανε λόγο για μία απόφαση που «έμεινε στα χαρτιά» προσθέτοντας πως η νομοθεσία δεν επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε ένα άλλο.

Η παρέμβαση αυτή, όπως και οι άλλες που ακολούθησαν από τον Ν. Γκόντα και τον Άρη Μπαρτζώκα που έκαναν λόγο για εμπαιγμό των φοιτητών από την προηγούμενη δημοτική αρχή πυροδότησαν την ένταση στη συνεδρίαση με τη μείζονα αντιπολίτευση να αντιδρά.

Ο Θ. Μπέγκας αντέδρασε έντονα προς τον κ. Μπαρτζώκα, ενώ στην τοποθέτησή του λίγο αργότερα τόνισε ότι θα πρέπει και οι φοιτητές να έχουν το θάρρος και να διεκδικούν προς εκείνη την κατεύθυνση που υπάρχουν οι ευθύνες.

«Για να λέμε αλήθειες, οι ευθύνες είναι των κυβερνήσεων, του υπουργείου Παιδείας και των εκπροσώπων της κάθε κοινωνίας στο Κοινοβούλιο. Ο Δήμος δρα επικουρικά και αυτό προσπάθησε να κάνει με την προηγούμενη απόφαση», σημείωσε.

Ο Θ. Γιωτίτσας τόνισε πως η απόφαση προήλθε με βάση και την εισήγηση τότε της υπηρεσίας προσθέτοντας πως θα πρέπει να δοθεί το ποσό των 80.000 ευρώ που είχε αποφασιστεί για την επιδότηση του εισιτηρίου.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό και στην αναμόρφωση που πρόκειται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το ποσό των 80.000 ευρώ, αφού όμως η οικονομική και η νομική υπηρεσία καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατεθεί με όρους νομιμότητας.

Για το ΚΕΘΕΑ

Στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, o εκπρόσωπος των οικογενειών Σάββας Χριστοφορίδης, που μετέχουν και εξυπηρετούνται από την Κοινότητα τοποθετήθηκε εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο την στήριξή του στο αίτημα να μην προχωρήσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργείτο αυτοδιοίκητο του φορέα.

Όπως εξήγησε στο σώμα με την ΠΝΠ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ θα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση ενώ μέχρι τώρα εκλεγόταν από τα μέλη της Κοινότητας.

Εκείνο που διαπιστώθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε και στις τοποθετήσεις των επικεφαλής ήταν η συμφωνία στην τεράστια προσφορά του ΚΕΘΕΑ στην ελληνική κοινωνία στον τομέα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης, όμως διαπιστώθηκε διαφωνία στο περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα εκδοθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Η διαφωνία διαπιστώθηκε και στη συνάντηση πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο γραφείο του προέδρου με εκπροσώπους των παρατάξεων, με τους τελευταίους να τονίζουν πως συμφωνούν στην έκδοση ψηφίσματος στο πλαίσιο των αιτημάτων που καταθέτει δημοσίως το ΚΕΘΕΑ, τον δε πρόεδρο του Σώματος να προκρίνει το περιεχόμενο του ψηφίσματος στήριξης που έχει εκδώσει ο ΟΚΑΝΑ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά το Σώμα δεν κατέληξε στη συνεδρίαση στο περιεχόμενο του ψηφίσματος αλλά στην επεξεργασία του περιεχομένου από διαπαραταξιακή επιτροπή.

Αποχώρηση Νάτση

Τουλάχιστον για 20 λεπτά της ώρας στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, το Σώμα αναλώθηκε και πάλι στο εάν οι επικεφαλής των συμπραττουσών παρατάξεων Ν. Γκόντας και Αρ. Μπαρτζώκας έχουν δικαίωμα λόγου πριν ή μετά τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων, χωρίς να βρεθεί λύση, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά.

Το ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Δ. Παπαγεωργίου, του Ν. Γκόντα και του Λ. Νάτση, με τις παρεμβάσεις παράλληλα και των άλλων επικεφαλής που επέμειναν ότι οι συμπράττουσες παρατάξεις εκφράζονται στο δημοτικό συμβούλιο από τον δήμαρχο και ως εκ τούτου οι επικεφαλής τους έχουν δικαίωμα λόγου ως δημοτικοί σύμβουλοι και όχι ως επικεφαλής. Το αδιέξοδο στη συζήτηση οδήγησε στην αποχώρηση της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» από τη συνεδρίαση, με το προεδρείο να δεσμεύεται ότι άμεσα θα υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο υπ. Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει μία σαφής διευκρίνιση.

Άλλα θέματα

Εξάλλου, στη χθεσινή προ ημερήσιας συζήτηση, ο κ. Ελισάφ, απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων ανέφερε:

- Για την ακύρωση του διαγωνισμού led και την ανοιχτή πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» θα γίνει άμεσα αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ για την επίλυση προβλημάτων. Ήδη επιλύθηκε το ζήτημα που υπήρχε με την καθυστέρηση κατά τις μεσημεριανές ώρες στη μεταφορά των μαθητών Σταυρακίου και Μαρμάρων. Με ένα επιπλέον δρομολόγιο αποφεύγεται πλέον η αναμονή των μαθητών.

- Εξέφρασε την διαφωνία του με την απόφαση για την μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα Ελλάδος καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι προς όφελος της αυτοδιοίκησης.

- Ο Δήμος επεξεργάστηκε πρόταση για την υποβολή στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

- Τέλος σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε για την σειρά τοποθέτησης των επικεφαλής των παρατάξεων και οδήγησε στην αποχώρηση της παράταξης του Λάζαρου Νάτση, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν ασάφειες στη νομοθεσία. Ωστόσο εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι πως οι παρατάξεις που μετέχουν στην σύμπραξη διατηρούν την αυτοτέλειά τους.

Παρά ταύτα την Δευτέρα θα απευθυνθεί σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος