Οκτ
16

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Λήγει μια «καλή» αντιπυρική περίοδος
Εκτύπωση

Μέχρι σήμερα, συνολικά στα Ιωάννινα, εκδηλώθηκαν 70 πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν 2.000 στρέμματα χορτολιβαδικών και 500 περίπου στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, αντίστοιχα

Μια από τις καλές αντιπυρικές περιόδους για το νομό Ιωαννίνων, είναι αυτή που ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έκανε χθες, για τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, Αποστόλης Βασδέκης
Φέτος, όπως φαίνεται και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, με εξαίρεση μια περίοδο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, οι πυρκαγιές σε επίπεδο νομού δεν ήταν σημαντικές ή καταστροφικές, αφού οι φωτιές άφησαν πίσω τους, περίπου 2.500 στρέμματα καμμένων χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων.
Αν και ο συνολικός απολογισμός θα γίνει από την περιφερειακή διοίκηση στις αρχές Νοεμβρίου για το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, ωστόσο ο κ. Βασδέκης έδωσε χθες μία εικόνα για την αντιπυρική περίοδο στα όρια ευθύνης των Ιωαννίνων.
Συνολικά 70 ήταν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα Ιωάννινα μέχρι στιγμής, οι οποίες έκαψαν 2.000 στρέμματα χορτολιβαδικών και 500 περίπου στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων αντίστοιχα.
Ο κ. Βασδέκης, μιλώντας χθες στο Ioannina TV, τόνισε πως παρότι οι συνθήκες από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα ήταν αρκετά επικίνδυνες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ο αριθμός των πυρκαγιών και οι συνολικές εκτάσεις που καταστράφηκαν είναι σχετικά μικρές.
Μεγαλύτερα προβλήματα στην κατάσβεση προκάλεσαν κάποιες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου σε απόκρημνες περιοχές της Τύμφης, με φυσικά αίτια πρόκλησης.
Οι πυρκαγιές αυτές χρειάστηκε να περάσουν μέρες για να κατασβεστούν αφού υπήρχε υψηλός κίνδυνος για τα πεζοπόρα τμήματα ώστε να προσεγγίσουν, ενώ ήταν σχεδόν αδύνατη και η επιχείρηση πυρόσβεσης από αέρος.
Καταλήγοντας, ο κ. Βασδέκης, στις δηλώσεις του στο Ioannina TV, χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και τη διάθεσή τους, όμως θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά η περιοχή που εκδηλώνεται η πυρκαγιά, όπως και οι τοπικές γεωμορφολογικές συνθήκες, ώστε να κρίνεται ή όχι απαραίτητη η επιχείρηση από αέρος.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος