Οκτ
23

ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Νέοι κίνδυνοι από το άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση
Εκτύπωση

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ξεκινά μια νέα προσπάθεια τυποποίησης της γνώσης και της εμπειρίας, με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για την αντιμετώπιση των νέων κινδύνων στους χώρους εργασίας

 

Στο προσκήνιο έρχονται οι νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι στους χώρους εργασίας, όπως το εργασιακό άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη προσαρμογής των πολιτικών διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.Ι.Ν.Υ.Α.Ε.), ξεκινά μία νέα προσπάθεια τυποποίησης της γνώσης και της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα εξειδικευμένα σε συγκεκριμένους κλάδους, επαγγέλματα και ειδικά θέματα, με την τυποποίηση να συνοδεύεται από ανάπτυξη σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και ψηφιακών εργαλείων που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

Για την υλοποίηση των εκπαιδεύσεων, το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. θα συνεργαστεί με όλους τους σχετικούς φορείς και μία τέτοια δράση τοπικού χαρακτήρα αποτέλεσε και η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ στα Γιάννενα, σε συνεργασία και με το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Ρένα Μπαρδάνη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκε στους νέους αναδυόμενους, όπως τους χαρακτήρισε κινδύνους, όπως είναι το εργασιακό άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση.

«Στο συνέδριο που θα γίνει στις 18-19 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα διερευνήσουμε όλες τις νέες τάσεις, θα ανιχνεύσουμε τα προβλήματα, θα προτείνουμε λύσεις και θα προβάλουμε πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος» υπογράμμισε.

«Η δημιουργία και η διαχείριση των πολιτικών της υγείας και της ασφάλειας πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη χώρα μας. Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., αντιλαμβανόμενο την ανάγκη των σημαντικών αλλαγών που θα χρειαστούν στην Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας και προκειμένου να ανταποκριθεί στις ραγδαίες εξελίξεις στον κόσμο της εργασίας και τις νέες απειλές κι ευκαιρίες που αναδύονται από αυτές για τους εργαζόμενους, αναλαμβάνει δράσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Έλαβε την πρωτοβουλία για τη μελέτη σύγχρονων θεμάτων ΥΑΕ, ειδικά στον ελληνικό χώρο. Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ΥΑΕ, θα παρουσιαστούν μελέτες για την ψηφιοποίηση της εργασίας, καθώς και για την ηλικιακή εξέλιξη του εργατικού δυναμικού κατά κλάδο στη χώρα», σημείωσε η κα. Μπαρδάνη.

Το Παράρτημα Ιωαννίνων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. αναπτύσσει πλήθος δράσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφερε από την πλευρά της, η Κωνσταντίνα Ζορμπά, υπεύθυνη του τοπικού παραρτήματος. Συγκεκριμένα, εμπλέκεται ενεργά στην εκπαίδευση εργαζομένων, εργοδοτών και Τεχνικών Ασφάλειας. Επίσης συνεργάζεται με τις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ και τα ΕΠΑΛ για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα ΥΑΕ. Υλοποιεί δειγματοληψίες βλαπτικών παραγόντων σε επιχειρήσεις μετά από σχετικά αιτήματα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν προγράμματα με τους δήμους Ιωαννιτών, Αρταίων και Ζίτσας, τα οποία περιελάμβαναν τη διερεύνηση των εργασιακών συνθηκών στους χώρους εργασίας και στοχευμένη εκπαίδευση των εργαζομένων. Ανάλογα προγράμματα είναι σε εξέλιξη με τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων και τον δήμο Πρέβεζας.

Για την ανάγκη επικαιροποίησης των όποιων σχεδίων υπήρχαν στο παρελθόν για την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία μίλησαν παράλληλα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Παππάς.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος