Οκτ
23

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - «Πράσινο φως» για τη μεταφορά των αποθεματικών
Εκτύπωση

«Ναι» κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος – Αλ. Καχριμάνης: «Τα χρήματα από τους τόκους είναι περισσότερα από αυτά που δίνουν οι συστημικές τράπεζες» - Το «όχι» στη μεταφορά των αποθεματικών, επαναφέρει η ΚΕΔΕ

 

Το δικό του «ναι» στην μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων σε τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, είπε προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, που προχώρησε, κατά πλειοψηφία, στη συγκεκριμένη απόφαση.

Το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των αποθεματικών συζητήθηκε εκτενώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε μια συζήτηση που δεν έγινε για πρώτη φορά, αφού και πριν από δύο χρόνια, όταν προέκυψε ξανά το ζήτημα με την απαίτηση της τότε κυβέρνησης να μεταφερθούν στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα δήμων και περιφερειών, είχαν ξεσηκωθεί έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους φορείς του α’ και β’ βαθμού, αλλά και από τα συλλογικά τους όργανα, την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, είχε προχωρήσει στο άνοιγμα σχετικού λογαριασμού, χωρίς όμως να καταθέσει χρήματα και το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν αναμενόμενο πως η προηγούμενη στάση της περιφερειακής αρχής θα βρισκόταν στο επίκεντρο της συζήτησης και της κριτικής, αφού αυτή τη φορά, η περιφερειακή αρχή πρότεινε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη να υπεραμύνεται μετά την υπηρεσιακή εισήγηση, της μεταφοράς των διαθεσίμων.

Ο κ. Καχριμάνης τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς των διαθεσίμων στην ΤτΕ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πράξη τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαίωσε ότι η τακτική που ακολούθησαν κάποιοι φορείς του δημοσίου, όπως το ΠΓΝΙ αποδείχθηκε επωφελής, αφού τα χρήματα από τους τόκους είναι περισσότερα από αυτά που δίνουν οι συστημικές τράπεζες.

Διατυπώθηκε ωστόσο και ένας σχετικός προβληματισμός για το εάν οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος, ώστε να μη δημιουργηθεί ζήτημα στις πληρωμές των ανελαστικών δαπανών και στη μισθοδοσία του δεκαπενθημέρου.

Διαφορετική στάση, όπως αναμενόταν άλλωστε ασκώντας κριτική στην περιφερειακή αρχή, κράτησε ο Γ. Ζάψας που κατηγόρησε τον Αλ. Καχριμάνη για τη μεταστροφή της στάσης του μόλις άλλαξε η κυβέρνηση.

Ενστάσεις εκφράστηκαν ωστόσο και από τους άλλους επικεφαλής της αντιπολίτευσης που επίσης άσκησαν κριτική στην περιφερειακή αρχή, αλλά και στην κυβέρνηση που μέσω αυτής της διαδικασίας επιχειρεί να ελέγξει τις χρηματικές ροές των φορέων της αυτοδιοίκησης, αφαιρώντας ένα σημαντικό κομμάτι από την οικονομική τους αυτοτέλεια.

Η θέση της ΚΕΔΕ

Παράλληλα, τη θέση της για απόσυρση της σχετικής διάταξης που προβλέπει ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος για να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, επαναφέρει η ΚΕΔΕ.

Ο λόγος που επανήλθε στο θέμα το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είναι η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, με την οποία ζητάει ενημέρωση σχετικά με τους λογαριασμούς που έχουν ανοίξει οι δήμοι στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά των αποθεματικών τους.

Διαφορετικά, σε περίπτωση δηλαδή μη συμμόρφωσης τους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν. 4270/2014. Να διακοπεί δηλαδή η χορήγηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους μη συμμορφωμένους δήμους.

Πάντως, όπως σημειώθηκε κατά τη συζήτηση, η προσφυγή που έχει γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αρκεί για την προστασία από τη διάταξη που προβλέπει στέρηση των ΚΑΠ για όσους δήμους δεν συμμορφωθούν.

Σύμφωνα δε με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη όσοι δήμοι έχουν καταθέσει αίτηση αναίρεσης, θα πρέπει να την επικαιροποιήσουν με μια αίτηση συμπροσβολής και όλων των υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν την πρώτη. Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ αποτελούν πολιτική θέση και ότι δεν παρέχουν νομική κάλυψη και άρα κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι θα γίνει σε περίπτωση που αποφασιστεί να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν. 4270/2014.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στο σύνολό τους οι αιρετοί τόνιζαν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος, δεν υπάρχει λόγος να είναι σε ισχύ ένα μέτρο έκτακτου χαρακτήρα ” .

Άλλωστε όπως σημειώθηκε, η μη ύπαρξη δημοσιονομικού κενού αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, όπου καταγράφεται σταθερότητα στο ποσό της τακτικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Ωστόσο το ποσό αυτό απέχει κατά 234 εκ. ευρώ από τις προβλέψεις του ίδιου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Πάντως, εν κατακλείδι, οι αιρετοί προσανατολίζονται σε επαφές με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να εξηγήσουν ότι το λογιστικό και διαχειριστικό κόστος του κράτους είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα χρήματα που είναι απαιτητά.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος