Νοε
19

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - Μπαίνει σε «τροχιά» η χωροθέτηση υδατοδρομίου
Εκτύπωση

Έγινε το πρώτο βήμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε η Hellenic Seaplanes, να έχει βάση και στην Παμβώτιδα – Η εταιρεία εξετάζει την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού κι όχι περιφερειακού υδατοδρομίου, κάτι που θα επιτρέπει την διασύνδεση της πόλης με το εξωτερικό

 

Πρώτο βήμα για την χωροθέτηση υδατοδρομίου στα Γιάννενα αποτέλεσε η ευρεία σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Δημαρχείο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes –Ελληνικά Υδατοδρόμια- Νικόλας Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, Παναγιώτης Τζάνος και Στάθης Σιούτης ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νήσου Άρης Λιούμπος, η βουλευτής Μαρία Κεφάλα, ενώ εκ μέρους του Δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Ζωγράφος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υδατοδρομίων και οι αλλαγές που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την διαδικασία με σκοπό το 2020 να έχει αναπτυχθεί ένα πλήρες δίκτυο στη χώρα.

«Βούληση του Δήμου είναι να ξεκινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται καθώς θεωρούμε ότι η λειτουργία υδατοδρομίου αποτελεί παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Έτσι παράλληλα με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ο δήμος θα προχωρήσει στις ενέργειες που πρέπει ώστε να γίνει η χωροθέτηση του υδατοδρομίου, να επιλεγεί δηλαδή ο χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει μία τέτοια δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Νικόλας Χαραλάμπους τόνισε το υψηλό και έντονο ενδιαφέρον για τα Γιάννενα και την λίμνη αφού αποτελούν κόμβο και υπογράμμισε ότι αυτό που εξετάζεται είναι η ίδρυση και λειτουργία κεντρικού κι όχι περιφερειακού υδατοδρομίου, κάτι που θα επιτρέπει την διασύνδεση της πόλης με το εξωτερικό.

«Προσδιορίσαμε την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την χωροθέτηση του υδατοδρομίου στη λίμνη. Η διαδικασία θα είναι σύμφωνη με το νομικό πλαίσιο και ελπίζουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να την έχουμε ολοκληρώσει. Εκτιμούμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε το υδατοδρόμιο των Ιωαννίνων. Η λίμνη αποτελεί έναν κόμβο που δίνει την δυνατότητα να υπάρξουν πτήσεις προς το εξωτερικό. Θέλουμε να συνδυάσουμε την λειτουργία των υδατοδρομίων με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ώστε να υπάρχει ένα πλήρες δίκτυο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρέλης τόνισε ότι για τον επιχειρηματικό κλάδο του τουρισμού η λειτουργία υδατοδρομίου αποτελεί κομβικής σημασίας θέμα. «Η λειτουργία υδατοδρομίου θα φέρει κόσμο υψηλού εισοδήματος. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες μεταφορικές υποδομές. Ευελπιστούμε στην αδειοδότηση και ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε την πρώτη πτήση», κατέληξε.

Θετικός ο Στ. Καλογιάννης

Εξάλλου, με τον Ν. Χαραλάμπους, Πρόεδρο της εταιρείας Hellenic Seaplanes, συναντήθηκε και ο Σταύρος Καλογιάννης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Στάθη Σιούτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το ενδιαφέρον της εταιρείας του να αναπτύξει υδατοδρόμιο στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε θετικός σε αυτή την προοπτική, επισημαίνοντας τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τα Ιωάννινα από τη λειτουργία υδατοδρομίου και την ένταξή του σε δίκτυο υδατοδρομίων.

«Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να απλοποιηθεί δραστικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργίας των υδατοδρομίων. Σε αντίθεση με την προηγούμενη, η σημερινή Κυβέρνηση είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα, συνεπώς αναμένεται τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Αυτονόητο είναι ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση του λιμναίου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας», δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Συνάντηση με

την «Ενότητα Πολιτών»

Παράλληλα, συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε., Νικόλα Χαραλάμπους, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, Σπύρο Σουρέλη και του Γραμματέα της, Στάθη Σιούτη, είχε και ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών - Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης και του κ. Χαραλάμπους.

Σε αυτή ο πρόεδρος της εταιρίας ενημέρωσε τον κ. Μπέγκα για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην κατεύθυνση ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα.

Ο κ. Χαραλάμπους επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της εταιρίας του να επενδύσει στα Γιάννενα, κάτι που είχε κάνει γνωστό και επί Δημαρχίας του κ. Μπέγκα, οπότε και υπήρξε στενή συνεργασία επί του θέματος, ευχαριστώντας τον μάλιστα για τις ενέργειες που είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία απέδειξε στην πράξη τον ενδιαφέρον της να στηρίξει αυτή την προοπτική.

«Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Δημοτική μας Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος είχαν ενδιαφερθεί για το θέμα επικοινωνώντας, τόσο δια ζώσης όσο και μέσω επιστολών, με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου προκειμένου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση υδατοδρομίου σε λιμναίο περιβάλλον», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε πως θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, καθώς αποτελεί έναν ακόμα μοχλό ανάπτυξης και απαραίτητο «εργαλείο» για την περαιτέρω εξέλιξη της επικοινωνίας της πόλης μας με άλλες περιοχές, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφορών και επικοινωνιών μαζί με την αναβάθμιση του αεροδρομίου και τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες, κάτι που αποτέλεσε στρατηγική πολιτική επιλογή της Δημοτικής μας Αρχής στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Με την παράταξη

«Ιωάννινα 2023»

Ακόμη, ενημερωτική συνάντηση είχε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.

Η Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τον Στάθη Σιούτη, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης της και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννίτων, καθώς και από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο κατά τις πρόσφατες εκλογές στην κοινότητα Νήσου, Θεμιστοκλή Παππά, ευχαρίστησε τον κ. Χαραλάμπους για την ενημέρωση που της παρείχε.

Ακόμη η κα. Καλογιάννη, κατέθεσε όλες τις ενέργειες, στις οποίες προέβει ως Αντιπεριφερειάρχης, ώστε να τροποποιηθούν οι διατάξεις του Ν.2971/2001(περί αιγιαλού) και να ενταχθούν στο Νόμο 4607/2019, οι αναγκαίες ρυθμίσεις, για την αδειοδότηση και υλοποίηση έργων συγκοινωνιακών υποδομών και στις λίμνες.

Επίσης, παρουσίασε το συνολικό πρόγραμμα και σχεδιασμό της παράταξης της αναφορικά με τις αναγκαίες Υποδομές Περιβαλλοντικής παρακολούθησης, αναψυχής, ανάδειξης της λιμναίας και παραλίμνιας περιοχής και εξυπηρέτησης ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και συγκοινωνίας και δήλωσε πως η παράταξη της και η ίδια προσωπικά θα είναι αρωγός σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και φυσιoγνωμία της λίμνης Παμβώτιδας και του Δήμου, γενικότερα.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος