Δεκ
03

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ - Δίκτυο «ζωής» με τη συνεργασία των νοσοκομείων Ιωαννίνων και Ρίου
Εκτύπωση

Πραγματικότητα αποτελεί, μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας

 

Με επιτυχία και με σημαντικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή στα Γιάννενα, το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.

Οι εργασίες του συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησαν την Παρασκευή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών που χαιρέτισαν τη διοργάνωση στα Γιάννενα η οποία έρχεται και ως ένδειξη αναγνώρισης των πολύχρονων προσπαθειών όλων όσοι οραματίστηκαν, ίδρυσαν, στελέχωσαν και λειτουργούν την τοπική μονάδα μεταμοσχεύσεων.

Η σημαντικότερη είδηση του συνεδρίου έχει φυσικά να κάνει με την ίδρυση μέσω ΦΕΚ του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Περιοχή ευθύνης του Κέντρου είναι η Πελοπόννησος, τα Ιόνια Νησιά, η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος ενώ σε αυτό συνενώνουν τις δυνάμεις τους τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Πατρών και Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη που έρχεται μετά από προσπάθεια πολλών ετών με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στη διάδοση της δωρεάς οργάνων και στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία θα συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη χώρα.

Στη σημασία της ίδρυσης του δικτύου μεταμοσχεύσεων δυτικής Ελλάδας με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Ρίου αναφέρθηκε ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ενώ για τα στήριξη του ιατρικού κόσμου της περιοχής μίλησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Γιάννης Γεωργίου και η Πρόεδρος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.

Ο Καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Μιχάλης Μήτσης έδωσε το συμβολικό στίγμα της διοργάνωσης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της μονάδας μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τους ανθρώπους που τη στελέχωσαν κάνοντας τιμητική αναφορά στους εκλιπόντες Αδαμάντιο Κασιούμη και Χαράλαμπο Μπάτση ενώ ακολούθησε η βράβευση τριών εκ των σημαντικότερων καθηγητών της Ιατρικής Σχολής που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία της μονάδας, του Άγγελου Καππά, του Μιχάλη Φατούρου και του Κώστα Σιαμόπουλου που αναφέρθηκαν και οι ίδιοι στη διαδρομή των χρόνων λειτουργίας της μονάδας.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος