Δεκ
03

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Αστερίσκοι για την ετήσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 36.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px}

Ενστάσεις για την προοπτική αλλαγής των κριτηρίων χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, εξέφρασαν οι Πρυτανικές Αρχές – Δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων μελών ΔΕΠ – Εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων

 

Στα μείζονα ζητήματα που προέκυψαν μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αναφέρθηκαν χθες οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ναι μεν διαπίστωσαν πως υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία με το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, ανακοίνωσαν τους δικούς τους αστερίσκους, στα σημεία εκείνα που υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε στα θεσμικά, αλλά και στα οικονομικά ζητήματα, έχοντας ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των Πανεπιστημίων.

Ωστόσο, τόσο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όσο και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες ενστάσεις.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατανομή του 20% της ετήσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, με τη λογική της ανταγωνιστικότητας, μέσα από την αξιολόγηση κάθε ιδρύματος.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ανέφερε πως ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει η χρηματοδότηση ισχύει από το 2011, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει επιμέρους κριτήρια όπως είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας των εργαστηριακών τμημάτων, σε σχέση με τμήματα θεωρητικών σπουδών.

«Εκφράσαμε τη διαφωνία και τη σοβαρή επιφύλαξή μας για την πρόθεση αυτή, επιμένοντας ότι θα πρέπει πρώτα να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του ιδρύματος και αν υπάρχει επιπλέον ποσό να δούμε διαφορετικά κριτήρια. Δε μας ανησυχεί η αλλαγή των κριτηρίων, αλλά από το 2011 έχουν διαφοροποιηθεί οι αριθμοί και των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρύτανης Σπ. Γεωργάτος που επισήμανε ότι έαν η πρόταση αυτή του υπουργείου Προχωρήσει, το επόμενο ίσως βήμα θα είναι ο υπολογισμός ενός ετήσιου κονδυλίου για κάθε φοιτητή.

«Αυτό μας ανησυχεί γιατί θα φτάσουμε στο λεγόμενο κουπόνι του φοιτητή που θα οδηγήσει σε μία συνολική μείωση των δαπανών για την παιδεία και θα αφήσει ανοιχτό το θέμα της επιβολής διδάκτρων στα Πανεπιστήμια», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος.

Η αξιολόγηση

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα νέα ερευνητικά κέντρα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά όπως και τα έξι ινστιτούτα που περιλαμβάνονται σε αυτά.

Ενστάσεις ωστόσο προκαλεί ο νέος ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, στην οποία παρέχονται επιπλέον αρμοδιότητες ακόμη και για θέματα στρατηγικής ανάπτυξης των Πανεπιστημίων.

«Θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της κάθε Συγκλήτου και κάθε διαφορετική απόφαση θα οδηγήσει σε περιορισμό του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Χρηματοδότηση και κάλυψη θέσεων

Από την άλλη, το υπουργείο επίσης δεσμεύθηκε για έκτακτη επιχορήγηση των ΑΕΙ με 7 εκ. ευρώ εντός τους έτους όπως και ότι η ετήσια χρηματοδότηση θα καταβάλλεται συνολικά στην αρχή κάθε έτους.

Επίσης, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση το σχέδιο για την μείωση της γραφειοκρατίας στη διαχείριση των Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Όπως ανέφερε ακόμη ο αντιπρύτανης Στ. Νικολόπουλος εξασφαλίστηκε η ισχύς της πιστοποίησης των τμημάτων όπου έχει ολοκληρωθεί. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη ολοκληρώσει την πιστοποίηση των τμημάτων Μηχανικών Η/Υ – Πληροφορικής και Ιατρικής και ακολουθούν άλλα πέντε τμήματα.

Ταυτόχρονα, μια σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για την κάλυψη των κενών θέσεων μελών ΔΕΠ αλλά και διοικητικού προσωπικού.

Για τις μεν πρώτες κενές θέσεις που θα δημιουργούνται στο εξής θα συνεχίσει να ισχύει το μοντέλο μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση ενώ για το προσωπικό, όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Μ. Πασχόπουλος ένα ποσοστό των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της διαθεσιμότητας θα καλυφθεί μέσω της κινητικότητας.

Το Τμήμα Μετάφρασης

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου των Πρυτανικών Αρχών, παρουσιάστηκε αναλυτικά η εναλλακτική πρόταση και για τους φοιτητές που θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αλλά και για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.

Υπενθυμίζουμε πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιοποιήθηκε η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για την οριστική αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας που αποτελούσε τη συνέχεια του προηγούμενου Τμήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρυτανική Αρχή, αιτιολόγησε και επιχειρηματολόγησε σχετικά με την απόφαση, χωρίς να αφήσει περιθώρια αμφιβολιών αφενός γιατί η ίδρυση του νέου τμήματος δεν βασιζόταν σε κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο και αφετέρου γιατί για πρώτη φορά διατυπώθηκε σαφής κριτική για πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από πολιτικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη μάλιστα αναφορά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που έγινε από τον αντιπρύτανη Σπ. Γεωργάτο, που επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσε στενός συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται άλλωστε και στην απόφαση της Συγκλήτου η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν περιγραφόταν καν στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, αλλά όπως τόνισαν ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος προέκυψε ως αποτέλεσμα στην πορεία.

«Η Σύγκλητος ουδέποτε ενέκρινε τη λειτουργία αυτού του Τμήματος που ενσωματώθηκε μετά την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία επίσης δεν περιγραφόταν καν. Δυστυχώς, υπήρξε επιπλέον μία αστοχία στο νόμο, που προέβλεπε την υποχρέωση του Πανεπιστημίου να δώσει πτυχία σε φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε ένα άλλο τμήμα και καλούνται να ολοκληρώσουν ένα νέο», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

«Το πόρισμα της Επιτροπής ήταν σαφές και δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά. Όταν στην πορεία ασκήθηκαν πιέσεις για τη δημιουργία του Τμήματος από βουλευτές της συμπολίτευσης τότε και της αντιπολίτευσης σήμερα, ελήφθη η απόφαση για το Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος προσθέτοντας ότι προβλεπόταν ένα απόλυτα προβληματικό σχήμα χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια.

«Υπήρχε μάλιστα η πρόθεση λειτουργίας του Τμήματος με επικέντρωση στις βαλκανικές γλώσσες, κάτι που δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα και μεγαλύτερο κόστος για την εξεύρεση του προσωπικού».

Για μία απόφαση που δεν λάμβανε υπόψιν της σημαντικές παραμέτρους έκανε λόγο παράλληλα και ο αντιπρύτανης Στ. Νικολόπουλος.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπως ανέφεραν οι πρυτανικές αρχές προτείνει για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών την ένταξη του Τμήματος στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών ή τη μεταγραφή τους σε άλλα τμήματα με συναφή αντικείμενα.

Αναφορικά τέλος με την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων το Πανεπιστήμιο προτείνει την στέγαση στην Ηγουμενίτσα των θερινών σχολείων του Πανεπιστημίου, τη λειτουργία διετούς προγράμματος ιχθυοκαλλιεργειών και την ίδρυση εργαστηρίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος