Δεκ
04

5η ΕΜΑΚ - Δημόσια αναγνώριση του δύσκολου έργου της στην Αλβανία
Εκτύπωση

Ένα σπουδαίο έργο και μια πολύ μεγάλη βοήθεια έδωσαν οι άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ, όσες ημέρες βρέθηκαν στην γειτονική Αλβανία, προσφέροντας στους χιλιάδες πληγέντες.

 

Μάλιστα το έργο των διασωστών από την Ελλάδα, της 5ης και της 1ης ΕΜΑΚ, αναγνώρισε δημόσια και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ως μια ένδειξη του σεβασμού και των ευχαριστιών που εκφράζει ο λαός της Αλβανίας.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, παρουσιάστηκε ένας απολογισμός του έργου της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, αλλά και της 1ης ΕΜΑΚ Αττικής, που για τέσσερις ημέρες συνολικά 41 διασώστες έδωσαν μία άνιση μάχη για τον εντοπισμό, τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση ατόμων από τα συντρίμμια, κάτι που κατάφεραν όμως σε δύο περιπτώσεις, διασώζοντας αντίστοιχα έναν 24χρονο άνδρα και μία 36χρονη γυναίκα.

Τέσσερις ημέρες αναζητήσεων που χαρακτηρίστηκαν όμως και από τραγικές στιγμές όπως η ανάσυρση νεκρών από τα συντρίμμια, δημιουργώντας μνήμες που δεν μπορούν να σβήσουν από το μυαλό κανενός.

Σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο υποπυραγός της 5ης ΕΜΑΚ, Ετεοκλής Εξαρχόπουλος που βρέθηκε στη γειτονική Αλβανία ως επικεφαλής της ομάδας μαζί με τον επίσης αξιωματικό Αλέξανδρο Κοντό, αναφέρθηκαν στις συγκλονιστικές στιγμές, αλλά και την βοήθεια που είχαν οι ομάδες της ΕΜΑΚ από τις υπηρεσίες και τους πολίτες της γειτονικής χώρας.

«Το συναίσθημα που βιώνει κάποιος που καταφέρνει να ανασύρει ζωντανό από τα συντρίμμια μετά από ώρες προσπαθειών έναν συνάνθρωπο δεν αναπληρώνεται με κανένα. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό στους συναδέλφους και είμαι υπερήφανος ως μέλος αυτής της ομάδας γιατί είδα ανθρώπους να βάζουν τη δική τους ζωή σε κίνδυνο, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ειλικρινά, δεν ξέρω πως μπορεί αυτό να γίνεται. Ή δεν πρέπει να φοβάσαι καθόλου ή το μόνο που σε νοιάζει είναι το πως θα σώσεις μία ανθρώπινη ζωή», σημείωσε ο κ. Εξαρχόπουλος.

Η 5η ΕΜΑΚ επιχείρησε αρχικά στο Δυρράχιο όπου πραγματοποίησε και τον επιτυχή απεγκλωβισμό ενός 24χρονου άνδρα από μια εφταόροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε μαζί με την 1η ΕΜΑΚ στην κωμόπολη Τουμάν.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι τελικά δεν κατέρρευσαν πολλά κτίρια, αλλά τα περισσότερα από αυτά είχαν υποστεί ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό του Σεπτεμβρίου και δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες επισκευές».

Η συνεργασία

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, η φιλοξενία αλλά και η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες ήταν άριστη με το κ. Εξαρχόπουλο να εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των αρχών της γειτονικής χώρας και προς τους πολίτες.

Για την ιστορία εκτός από τους δύο επικεφαλής αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος κ.κ. Εξαρχόπουλο και Κοντό το κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ αποτελούσαν οι: Μιχάλης Καλιαρέκος, Χαράλαμπος Νούλας, Θεόδωρος Βασδέκης, Αθανάσιος Ριστάνης, Κωνσταντίνος Μαλάμος, Κωνσταντίνος Χήρας, Αθανάσιος Ράρρας, Ιάσονας Τσουτσέκης, Γεώργιος Μπουκουβάλας, Ιωάννης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παππάς, Ελευθέριος Αργύρης και Γεώργιος Γεράκος.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος