Δεκ
05

Μείζον ζήτημα οι προκαταλήψεις απέναντι στην αναπηρία
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εντός του Πανεπιστημίου, για τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν λειτουργικές δυσκολίες στη φοίτηση, λειτουργεί η Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών – Εκδηλώσεις στην Κεντρική Πλατεία για την ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία

 

Μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης από την Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την συμμετοχή φορέων που υλοποιούν δράσεις σχετικές με τα άτομα με αναπηρίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν απέναντι στην αναπηρία κάθε μορφής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα με αναπηρίες σε μία κατάμεστη αίθουσα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» και σε αυτήν τοποθετήθηκαν εξειδικευμένοι ομιλητές, που με την επαγγελματική τους ιδιότητα αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά κάποια από τα στερεότυπα απέναντι στην αναπηρία, εκτός φυσικά από τα ίδια τα προβλήματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση μίλησαν η Δρ. Σοφία Μαρκούλα, νευρολόγος, επιμελήτρια Α’ της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ με θέμα: «Κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων με χρόνια νευρολογικά νοσήματα», η ψυχολόγος Μαρία Κούλα, με θέμα «Το στίγμα της ψυχικής νόσου: Από τη χρήση των λέξεων στο βίωμα των ανθρώπων, η Λούλα Βέρμπη, παιδίατρος- αναπτυξιολόγος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Ιωαννίνων «Κυψέλη», με θέμα «Προσέγγιση ποιοτικής συμμετοχής φοιτητών ΑμεΑ στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα στην Ευρώπη: Ανάγκες, σχεδιασμός, ελληνική πραγματικότητα» και ο Παναγιώτης Ζούπας, δάσκαλος νοηματικής γλώσσας, με θέμα «Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με κώφωση».

Ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Γ. Ζάχος και ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας, αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, έδωσαν το στίγμα των προσπαθειών και του στόχου που φιλοδοξεί να καλύψει η Μονάδα, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2019, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος εντός του Πανεπιστημίου, για τη στήριξη των φοιτητών που για ιατρικούς ή για άλλους λόγους, αντιμετωπίζουν λειτουργικές ή κοινωνικές δυσκολίες στη φοίτηση και ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επιχειρεί ακόμη η Μονάδα να βελτιώσει τις συνθήκες προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ακόμη ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής, να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις υπηρεσίες, σε συνεργασία και με άλλους δημόσιους φορείς.

Προσβασιμότητα για όλους

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με αναπηρία η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, διοργάνωσαν εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία.

Την ευθύνη των εκδηλώσεων είχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Αγνή Νάκου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Οδυσσέας Πότσης.

Όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα της σημασίας της ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Όλοι οι μετέχοντες ζήτησαν να υπάρχει σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, της αυτονομίας, που περιλαμβάνει την ελευθερία να κάνει κάθε άτομο με αναπηρία τις δικές του επιλογές. Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι αυτό που έχει να κάνει με την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.

Όλοι οι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων αλλά και οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν με τους μαθητές τους στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στην ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας και αποδοχής των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στολίστηκε και δέντρο με τις ευχές των ατόμων με αναπηρία που ζητούν μια καλύτερη καθημερινότητα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος