Δεκ
10

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - Στο επίκεντρο το πρόβλημα στέγασης του σχολείου
Εκτύπωση

Σε αντιπαράθεση η Δημοτική Αρχή με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για το ενδεχόμενο μεταστέγασης του σχολείου

 

Το ενδεχόμενο μεταστέγασης του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, ήρθε στο επίκεντρο τις τελευταίες ώρες, με ένα «μπαράζ» ανακοινώσεων, από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φυσικά από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου σημειώνονται αρχικά τα εξής: «Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχολείο αυξημένων απαιτήσεων, ξεκινήσαμε άμεσα τον διάλογο και την διαδικασία διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων για την στέγασή του. Αφορμή για την διαδικασία αυτή είναι το πόρισμα της Επιτροπής Καταλληλότητας η οποία διαπιστώνει «αδυναμία άδειας καταλληλότητας αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες». Αυτό δεν σημαίνει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο ή επικίνδυνο. Η έκδοση ωστόσο της άδειας είναι απαραίτητη και προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία. Ο Δήμος επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και έλαβε την απάντηση ότι αδυνατεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι ξεκίνησε την διαδικασία ανεύρεσης λύσης με προοπτική αυτή να συμφωνηθεί και να μπει σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2020). Ουδέποτε τέθηκε θέμα αλλαγής στέγης εν μέσω της τρέχουσας σχολικής χρονιάς».

Στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, επισημαίνει πως «στο πλαίσιο αυτό και με ενημέρωση της Διεύθυνσης του σχολείου για όλες τις ενέργειες του Δήμου έγινε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Περιβλέπτου. Ενώ λοιπόν η διαδικασία αυτή ήταν σε εξέλιξη, η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο με την οποία του καταλογίζει αβάσιμα προθέσεις και σκοπιμότητες αποκρύπτοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον για λύση όπως αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα. Οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου, οι οποίοι υποκινούν και τους μαθητές αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα ή παραποιώντας μέρος αυτών σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα ζητούν επίμονα την ανεύρεση κτιρίου εντός της πόλης, κάτι που δεν είναι εφικτό. Ζητούν επίσης την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα όταν η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι άμεση.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση μεταφοράς άλλης σχολικής δομής στο συγκεκριμένο συγκρότημα. Οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου εκτιμούν ότι η Περίβλεπτος είναι πολύ μακριά από την πόλη, επιχείρημα που επαναλαμβάνουν και οι μαθητές. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί θέτουν ζητήματα ασφάλειας, απώλειας χρόνου κι άλλα».

Και καταλήγοντας στην ανακοίνωση σημειώνονται και τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δείχνοντας έμπρακτα ότι το μόνο που επιθυμεί είναι η λύση των προβλημάτων του Μουσικού, τα οποία έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια οι καθηγητές του και οι μαθητές, θα περιμένει την πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση από τους ίδιους ενώ παράλληλα απευθύνεται στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητώντας την δική της πρόταση τόσο για την μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου όσο και την αξιοποίηση σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και παραμένουν κλειστά».

Ανακοινώσεις

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις των μαθητών, αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και του Διευθυντή, Θανάση Τσάνη.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης του Σχολείου γίνεται μάλιστα λόγος για «απόφαση – τελεσίγραφο», από την πλευρά του Δημάρχου, για την μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στην Περίβλεπτο, η οποία όπως τονίζεται «αιφνιδίασε δυσάρεστα ολόκληρη τη σχολική κοινότητά μας, αφού δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν ούτε τα πραγματικά δεδομένα, ούτε τις πραγματικές ανάγκες του σχολείου, ούτε τις αγωνίες και το άγχος των μαθητών και των γονέων και ούτε τις συνέπειες που προκαλεί».

Η επιστολή προς τον κ. Ελισάφ καταλήγει ως εξής: «Ως δημότες της πόλης των Ιωαννίνων μπορούμε να αντιληφθούμε την προσπάθειά σας για εξοικονόμηση πόρων, λόγω της μη καταβολής μισθώματος στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη, όμως είναι αδιανόητο όταν συμβαίνει αυτό εις βάρος των μαθητών και του δικαιώματός τους για δωρεάν μουσική παιδεία. Και το δικαίωμα αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, τους το στερείτε με την απομάκρυνση του σχολείου από την πόλη. Για όλους τους παραπάνω λόγους και με πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στους μαθητές και στο σχολείο μας, σχολείο που παράγει πολιτισμό και θα έπρεπε να αποτελεί το στολίδι της πόλης, ομόφωνα, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι στην απόφασή σας και να προτείνουμε: Εξεύρεση κτηρίου εντός της πόλης, που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μπορεί να λειτουργήσει ως Μουσικό Σχολείο σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και εξεύρεση οικοπέδου εντός των ορίων της πόλης όπου να ανεγερθεί κατάλληλο κτήριο για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου. Εφόσον βρεθεί οικόπεδο, η όλη διαδικασία μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα και να ολοκληρωθεί σύντομα. Σας υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου υπάρχουν κονδύλια για ανέγερση σχολικών κτηρίων εφόσον υπάρχει οικόπεδο».

Τέλος, μεταξύ άλλων οι μαθητές στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν πως σήμερα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. θα πραγματοποιήσουν μουσική πορεία στο κέντρο της πόλης (Δημαρχείο, Μητρόπολη, γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αφενός για να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει και αφετέρου για να ζητήσουν απαντήσεις από τους αρμόδιους.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος