Ιαν
23

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Σπάει κάθε ρεκόρ η αιθαλομίχλη
Εκτύπωση

Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα μεγαλύτερα ποσοστά αιθαλομίχλης στη χώρα, το τελευταίο 20ημερο!

 

Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά καταγράφει η χώρα μας, που παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια αναλογία πρόωρων θανάτων αποδιδόμενων σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί οι τοπικά μέγιστες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM2,5), φτάνοντας τα 350 mg/m3, την ώρα που στην Αττική καταγράφονται από 250-300mg/m3.

Μάλιστα, τις τελευταίες 20 ημέρες, η υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, όπως αποτυπώνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των καθημερινών μετρήσεων από τους σταθμούς μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, σημειώθηκε πως στις 20 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, καταγράφηκαν υπερβάσεις στη μέση ημερήσια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων, τις 16, στοιχείο που κατατάσσει στην πρώτη θέση πανελλαδικά τα Γιάννενα, χωρίς ανταγωνισμό από κάποια άλλη πόλη.

Ενώ το ανώτατο όριο συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων σε μέση ημερήσια τιμή είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, η μέση ημερήσια τιμή που καταγράφεται στα Γιάννενα τις 16 από τις 20 πρώτες ημέρες του μήνα ξεπερνά τα 100 μικρογραμμάρια.

Ο συνδυασμός των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, της παντελούς άπνοιας και της ξηρασίας δημιουργούν σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα ένα εκρηκτικό μείγμα, που αποτυπώνεται στα καθημερινά στοιχεία των μετρήσεων.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται καμία αξιόλογη μεταβολή στις καιρικές συνθήκες, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να συνεχίζονται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες, τις βροχοπτώσεις να... αγνοούνται άγνωστο για πόσο ακόμη και τον Αίολο, να έχει ξεχάσει το λεκανοπέδιο από τις αρχές Ιανουαρίου.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος