Ιαν
23

ΥΓΕΙΑ - Σε ετοιμότητα και η Ελλάδα για τον θανατηφόρο κοροναϊό
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επιβεβαίωση της Κίνας πως ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο νέος κοροναϊός φαίνεται να έχει τις ρίζες του σε μια αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Βουχάν, μία δημοφιλής πόλη ειδικά αυτή την περίοδο που η Κίνα ετοιμάζεται να γιορτάσει το νέο σεληνιακό έτος.

Ο ιός προκαλεί συμπτώματα ιογενούς πνευμονίας και έχει ήδη οδηγήσει σε πολλούς θανάτους – παρόλο που οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν πως οι περισσότεροι είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Μέχρι στιγμής λίγα είναι γνωστά για τη νέα ασθένεια η οποία, αν επιβεβαιωθεί και επίσημα, θα είναι ο έβδομος κοροναϊός στην επιστήμη που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους.

Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα από ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος – ασθένειες που ξεκινούν από το κοινό κρυολόγημα και φτάνουν μέχρι το SARS (δηλαδή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή).

Τα αρχικά συμπτώματα του νέου κοροναϊού είναι σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής περίθαλψης πυρετός, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα, ωστόσο ανθρώπινοι κοροναϊοί είναι γνωστοί ως θανατηφόροι.

Όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο ιατρός – παθολόγος Γιάννης Γιαννακάκης το άγνωστο είναι αυτό που δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, που δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει εάν ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία και να προκαλέσει μαζικούς θανάτους σε όλη την υφήλιο.

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μέτρα θεραπευτικής αντιμετώπισης, όπως είχαμε σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν με τον ιό Η1Ν1, ανεξάρτητα από το εάν στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν προκάλεσε πανδημία, αλλά αντιμετωπίστηκε ως ένας κοινός ιός», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Η εμφάνιση του κοροναϊού έρχεται πάντως σε μία χρονική στιγμή έξαρσης της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, που καθυστέρησε φέτος να εμφανιστεί λόγω των καλών καιρικών συνθηκών του φθινοπώρου και του ήπιου χειμώνα μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως το φετινό χειμώνα σχετικά με την εποχική γρίπη είναι οι 500.000 περισσότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με πέρυσι, που έχουν δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο τείχος προστασίας του πληθυσμού.

«Απλώς θα πρέπει να θυμούνται όλοι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τις επιπλοκές και όχι από τη νόσηση», κατέληξε ο κ. Γιαννακάκης, υπενθυμίζοντας επίσης πως βασικό μέτρο πρόληψης, ταυτόχρονα όμως και υποχρέωση των υγειονομικών είναι ο δικός τους εμβολιασμός, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης μέσω αυτών.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος