Ιαν
24

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΔΣΑ - Μονόδρομος οι αλλαγές στη σύμβαση με τη Μονάδα ΑΣΑ
Εκτύπωση

Οι αιρετοί της Ηπείρου, ζητούν την αναθεώρηση της σύμβασης για τη λειτουργία του εργοστασίου – Μείζον ζήτημα η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων

Τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη σύμβαση για τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ, φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο οι αιρετοί της Ηπείρου, διαπιστώνοντας τα αντικειμενικά προβλήματα που προκύπτουν για τους δημότες τους, σε ότι αφορά τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο.


Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να ζητούν αναθεώρηση της σύμβασης για τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ, που προβλέπει την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων.
Στην πρώτη ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, όπου στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν συνυπογράψει οι ΦΟΔΣΑ των διαχειριστικών ενοτήτων πριν την κατάργησή τους με την Περιφέρεια Ηπείρου, γίνεται παρακράτηση των ανταποδοτικών μέσω των λογαριασμών ρεύματος, για την απόδοση των οφειλών που προκύπτουν από τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Μονάδα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι δήμοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κατάσταση που δημιουργεί αδιέξοδο στην οικονομική τους λειτουργία, ενώ προκύπτουν και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με νομικές διαστάσεις, όπως είναι η παρακράτηση με την παραπάνω διαδικασία και των ανταποδοτικών για τον φωτισμό, κάτι που δεν προβλέπεται από την υπογραφείσα σύμβαση.
Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συζήτησης στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ήταν το εξαιρετικά συναινετικό κλίμα που υπήρξε, χωρίς εντάσεις, με τους αιρετούς να καταλήγουν στην απόφαση να ζητηθεί η επανεξέταση της σύμβασης για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων με τη Μονάδα ΑΣΑ, αλλά παράλληλα να γίνουν συζητήσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου και για τον τρόπο απόδοσης των χρημάτων που προκύπτουν από την ελάχιστη ποσότητα.
Το θέμα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής που επίσης απασχολεί τους Δήμους πέρασε σε δεύτερη μοίρα, φαίνεται όμως από τις τοποθετήσεις των δημάρχων και εκπροσώπων των μεγάλων δήμων της Ηπείρου ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για μία κοινή τιμολογιακή πολιτική, εφόσον επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, υποχρέωση που θα αναλάβει ο Φορέας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του ΦΟΔΣΑ, Νίκος Καλαντζής.
Υπήρξαν βέβαια στη διάρκεια της συνεδρίασης και ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και παρατηρήσεις όπως για παράδειγμα η παραδοχή, ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με προγραμματική σύμβαση τους δήμους της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας, προκειμένου να μεταφέρουν τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ, με τη διάρκεια της σύμβασης να ορίζεται σε 30 ημέρες.
Για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης
Εν τω μεταξύ χθες, ο κ. Καλαντζής έκανε μία αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, για τον οποίο έχει εκδοθεί ήδη η διαπιστωτική πράξη και αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ.
Περιγράφοντας τους βασικούς στόχους τόνισε ότι ο κυρίαρχος είναι να μην αφήσει η αυτοδιοίκηση τη διαχείριση των απορριμμάτων σε άλλον Φορέα.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα προβλήματα είναι πολλά με κυριότερο τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν εξαιτίας της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση λειτουργίας των ΣΜΑ.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλαντζής τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διπλή χρέωση των δήμων σήμερα, που πληρώνουν τέλη εισόδου και χρήσης στους ΧΥΤΑ και ταυτόχρονα παρακρατούνται χρήματά τους από τα ανταποδοτικά, γιατί δεν μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο.
«Προφανώς, δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη, όμως ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια θα πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, την επιχορήγηση από την πολιτεία και ως έμπρακτη αναγνώριση των βημάτων που έχουν γίνει στην Ήπειρο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Καλαντζής.
Οι μεγάλοι δήμοι
Εξάλλου, χθες, τον Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Πήχας, ο οποίος δήλωσε υπέρμαχος της αλλαγής των όρων σύμβασης με το εργοστάσιο τονίζοντας πως η λογική λέει ότι κάθε δήμος θα πληρώνει για την ποσότητα που παράγει.
«Το δίκαιο είναι ο καθένας να πληρώνει για αυτά που παράγει. Έχω εκφράσει τη διαφωνία μου στο ενδεχόμενο επιβάρυνσης των δημοτών των Ιωαννίνων για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους απομακρυσμένους δήμους, όμως με διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις», τόνισε ο κ. Πήχας που εμμέσως άσκησε και κριτική στον Θ. Μπέγκα που φέρεται να είχε αποδεχθεί στο παρελθόν την πρόταση της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.
Ο πρώην δήμαρχος και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ «σήκωσε το γάντι» και διέψευσε κατηγορηματικά πως έχει διατυπώσει αντίστοιχη άποψη.
«Είχα πει και το υποστηρίζω και τώρα ότι αξίζει να δοκιμάσουμε τα περιθώρια συγκλίσεων, όμως ποτέ δεν μίλησα για ενιαία τιμολογιακή πολιτική, γιατί δεν είχαμε στα χέρια μας αριθμητικά και ποσοτικά στοιχεία», τόνισε.
Ακόμη, τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος όσο και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος συμφώνησαν πως θα πρέπει να ζητηθεί αναθεώρηση της σύμβασης με το εργοστάσιο, γιατί τα δεδομένα του 2020 είναι διαφορετικά από εκείνα του 2013.
Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης επέμεινε και αυτός στην ανάγκη αναθέωρησης της σύμβασης, εκφράζοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο αντιμετώπισης του αιτήματος από την ανάδοχο εταιρεία του εργοστασίου.
«Προφανώς υπάρχουν υπογραφές, όμως είναι αμφίδρομες. Δεν έχουμε μόνο εμείς υποχρεώσεις, αλλά έχει και το εργοστάσιο. Οι ΣΜΑ δεν λειτουργούν, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του κόστους. Θα πρέπει να συζητήσουμε με ίσους όρους, αλλά και η πολιτεία να μην επιβραβεύει τους ασυνεπείς», πρόσθεσε.
Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης πρότεινε την επανεξέταση της σύμβασης και για τον επιπλέον λόγο ότι το εργοστάσιο λειτουργεί σήμερα με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού, επομένως και η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη σύμβαση.
Περισσότερο πολιτική, προφανώς και λόγω του αποτελέσματος των εκλογών στο ΦΟΔΣΑ ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου που τόνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί το Σώμα για τις αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια με την σύμβαση που υπεγράφη και βρίσκεται σε ισχύ.
Προσφυγή στη δικαιοσύνη για παράνομη παρακράτηση των ανταποδοτικών προανήγγειλε η δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ροζ. Βαβέτση, ενώ ίση αντιμετώπιση των απομακρυσμένων, ορεινών και μειονεκτικών δήμων που δεν μπορούν να επιβαρυνθούν, ούτε να επιβαρύνουν τους δημότες τους ζήτησαν και οι δήμαρχοι Μετσόβου Κώτσας Τζαφέας, Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, Κ. Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος