Φεβ
12

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ - «Όχι» Μηταράκη στη δημιουργία νέας δομής στα Γιάννενα
Εκτύπωση

176.000 ευρώ από το υπουργείο στον Δήμο Ιωαννιτών ως ανταποδοτικό τέλος για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας

 

Το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα Γιάννενα, φαίνεται πως εξακολουθεί να απασχολεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αρκετές ημέρες μετά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε εάν η περιοχή των Ιωαννίνων περιλαμβάνεται σε εκείνες που θα δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας, με αφορμή και την επίσκεψή του στα Γιάννενα και τον Κατσικά, απάντησε κατηγορηματικά πως αυτό δεν προβλέπεται.

«Στα Γιάννενα δεν προτείναμε να γίνει νέα δομή και δε θα βάλουμε καμία καινούργια δομή στα Γιάννενα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη αλλά και εκείνων που είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον υπουργό στην επίσκεψή του στον Κατσικά, ότι το υπουργείο εκτιμά πως στην περιοχή των Ιωαννίνων έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, με τη φιλοξενία 2.000 και πλέον προσφύγων εντός του αστικού ιστού και εκατοντάδων άλλων στην Παιδόπολη. Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, και σύμφωνα με πληροφορίες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν και τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παπαγεωργίου, όχι μόνο για το δήμο Ιωαννιτών, αλλά για το σύνολο της Περιφέρειας, με το υπουργείο να προσανατολίζεται στην εξέταση εκ νέου κάποιων προτεινόμενων χώρων στην Π.Ε Άρτας.

176.000 ευρώ

για πρόσφυγες και μετανάστες

Εξάλλου, ανταποδοτικά τέλη ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας το 2019.

Πρόκειται για συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, που προβλέπει την ανά τρίμηνο καταβολή των ανταποδοτικών τελών για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο Νότης Μηταράκης, για το 2019 εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.

Επίσης, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπέγραψε απόφαση, με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες για τη δέσμευση των εκτάσεων, όπου και θα ανεγερθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές. Το ποσό που κατανέμεται στο Δήμο Ιωαννιτών, ανέρχεται σε 176.000 ευρώ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος