Φεβ
14

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - Βολές για παιδεία, υγεία και οικονομία
Εκτύπωση

Από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απεύθυνε πρόσκληση προς όλα τα κόμματα για κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι συζήτησε στις συναντήσεις του με τις Πρυτανικές Αρχές και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

 

Πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανακοίνωσε από τα Γιάννενα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα «στην κοινωνία και στην κοινωνική αντιπολίτευση» να κινηθούν από κοινού, ώστε να αποτρέψουν «τη νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου».

Η απάντηση, είπε, πρέπει να είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη, με πρόταση νόμου, όπως έκανε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό. «Θα διεκδικήσουμε, η πρόταση για την πρώτη κατοικία να μην είναι μόνο δική μας, διότι αυτό που προέχει δεν είναι ποιος θα πάρει τα εύσημα αλλά πώς θα προστατευθεί η κοινωνία».

Αρκετά είπε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας, και στην ομιλία του, που διήρκησε πάρα πολύ, όσο και στο πλαίσιο των απαντήσεων σε ερωτήσεις που τέθηκαν από πολίτες, όπως προβλεπόταν άλλωστε από τη διαδικασία που είχε ανακοινωθεί.

Μία από τις ερωτήσεις αφορούσε ακριβώς το περιεχόμενο της διεύρυνσης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιχειρείται να συντελεστεί, χωρίς να υπάρχουν καθοριστικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στην απάντησή του ότι το στοίχημα είναι διαρκές για όλους, αφού όλοι θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της διεύρυνσης, που αποτελεί αναγκαιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στα αξιοσημείωτα περνά σίγουρα και η παρουσία πολλών στελεχών σε τοπικό επίπεδο που ανήκουν στη λίστα της επιχειρούμενης διεύρυνσης, όπως των Αθ. Οικονόμου, Χρ. Γρίβα, Αλ. Φαρμάκη, Χρ. Βούζα, Β. Μιχελάκη και αρκετών άλλων ακόμη, όπως όμως και του πρώην δημάρχου Θ. Μπέγκα και πρώην αντιδημάρχου Κ. Γκόγκου.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ενώ και οι απαντήσεις που έδωσε στις περισσότερες από δέκα ερωτήσεις χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά.

Έτσι, το τελευταίο σκέλος της εκδήλωσης με τις απαντήσεις περιελάμβανε αρκετές επαναλήψεις επί των ζητημάτων που είχε θίξει λίγο νωρίτερα στην ομιλία, με αναφορές στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία, τις υποδομές και τα εθνικά θέματα.

Οι αναφορές

στα μεγάλα θέματα

Εξάλλου, αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι περιορίζονται εκ νέου τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ έρχονται ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες, «γιατί επέστρεψε η λογική της απληστίας».

Στάθηκε ακόμη στις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου λέγοντας, ότι η κυβέρνηση ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών.

«Κόβουν την 13η σύνταξη που εμείς ψηφίσαμε να είναι μόνιμη. Μας κατηγορούσαν ότι δεν ήταν ολόκληρη αλλά είχαμε σχέδιο να είναι ολόκληρη από το 2021 και μετά. Ευνοούν τις υψηλότερες συντάξεις και όχι τις χαμηλές. Οι εισφορές θα είναι κατά 20% μεγαλύτερες στους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο ασφαλιστικό. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί για τα συμφέροντα των πολλών ή μόνη του έγνοια είναι πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Τον καλώ να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτατου μισθού για να τονωθεί η αγορά».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ανήθικη» εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με τα ΑΕΙ διότι παράλληλα με την βάση του 10 που θέλει να επαναφέρει υποβαθμίζει την δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκτενώς για την Υγεία και την κατάργηση του ΕΣΥ που δρομολογεί η κυβέρνηση μέσω των ΣΔΙΤ.

Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και στην κρίση με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, που εντάσσεται στο δόγμα του «προβλέψιμου εταίρου».

«Ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική, πρόχειρη, κακοσχεδιασμένη, χωρίς στόχο και χωρίς φωνή. Από την ώρα που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης έχουμε ή έναν πρωθυπουργό απόντα από κρίσιμα φόρα όπως αυτό για τη Λιβύη, ή έναν πρωθυπουργό παρόντα ή αμίλητο.

Όταν είσαι προβλέψιμος δεν σε υπολογίζει κανείς. Εμένα με κατηγορούσαν ως απρόβλεπτο αλλά αυτή η απρόβλεπτη κυβέρνηση αναβάθμισε την γεωπολιτική θέση της χώρας».

Η συνάντηση

με το Επιμελητήριο

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προχθές ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου και τα μέλη της διοικητικής Επιτροπής, Β. Βασιλείου, Μ. Χρυσοστόμου και Ν. Τσακανίκας.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων προσήρθε στην συνάντηση με σημαντική ατζέντα για την επιχειρηματικότητα αλλά και για θέματα που αφορούν και επηρεάζουν αυτή αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της . Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τοποθέτησε ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων τις Δράσεις Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, τα κίνητρα για στήριξη και δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε απομονωμένες περιοχές του Νομού, τα κίνητρα πρόσληψης εργαζομένων με παράλληλη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, τη στήριξη από πλευράς της αντιπολίτευσης για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, θέματα του Αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ καθώς και το ζήτημα της ολοκλήρωσης Ιωάννινα – Κακαβιά όπως και της ναυτιλιακής σύνδεσης Ντουμπρόβνικ - Ηγουμενίτσα όπου είναι βασικά ζητήματα για την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού αλλά και ανάπτυξης της Ηπείρου γενικότερα

Στην διάρκεια της συζήτησης έγινε σημαντική ανταλλαγή απόψεων με τον πρώην Πρωθυπουργό να συμφωνεί, πως πολλές από αυτές τις προτάσεις οι οποίες μάλιστα προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας και αξιολόγησης .

Η συνάντηση με

τις Πρυτανικές Αρχές

Τέλος, για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα πεδία που αφορούν και τη στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, παρουσία της βουλευτού Μερ. Τζούφη και των κ.κ. Μαντά και Στέφου αντίστοιχα λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Τσίπρα για την Αθήνα.

Οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κυρίως μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία των 37 νέων τμημάτων, τρία εκ των οποίων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτέλεσαν άλλωστε αντικείμενο και των αναφορών που έκανε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα.

Ο Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης συνοδευόμενος από τους αντιπρυτάνεις κ.κ. Πασχόπουλο, Γεωργάτο και Νικολόπουλο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου ζητώντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βουλής.

Επί του συγκεκριμένου ωστόσο ζητήματος για τα τρία τμήματα ο κ. Αλμπάνης επανέλαβε πως η Σύγκλητος έχει τοποθετηθεί θετικά για τα Τμήματα Μηχανολόγων – Μηχανικών και Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, όχι όμως για το Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα.

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα ο κ. Αλμπάνης ρωτήθηκε για το εάν το Πανεπιστήμιο έχει γίνει αποδέκτης εγγράφου από το δήμο Ηγουμενίτσας που ζητά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την επιστροφή έκτασης που είχε παραχωρηθεί στο ΤΕΙ Ηπείρου. Ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως το έγγραφο είχε αποδέκτη το υπουργείο Παιδείας και όχι το Πανεπιστήμιο και αφορά σε μία έκταση που είχε παραχωρηθεί στη Νέα Σελεύκεια, για την ανέγερση φοιτητικής εστίας 100 δωματίων, η οποία ουδέποτε προχώρησε.

Φωτογραφίες: Andrea Bonetti

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος