Φεβ
19

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - «Καμπανάκι κινδύνου» για την αιθαλομίχλη!
Εκτύπωση

Οι σταθμοί μέτρησης στο Λεκανοπέδιο, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, που έχουν καταγραφεί σε ελληνική πόλη – Με την κατάσταση που επικρατεί στο… Πεκίνο (!), συγκρίνουν οι επιστήμονες την ατμόσφαιρα στην πόλη μας

 

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι για τους πολίτες των Ιωαννίνων, τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο τον χειμώνα με την αιθαλομίχλη!

Μάλιστα τα στοιχεία είναι τόσο ανησυχητικά, στο βαθμό που πλέον οι ειδικοί συγκρίνουν τα Ιωάννινα με το… Πεκίνο (!), με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του έργου «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα Γιάννενα τους μήνες του φετινού χειμώνα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας με τη συνδιοργάνωση του ΤΕΕ Ηπείρου, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Οι σταθμοί μέτρησης του Αστεροσκοπείου στην περιοχή της Κιάφας στο 13ο Νηπιαγωγείο και στην Ανατολή αντίστοιχα, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο κατέγραψαν υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, τέτοιες που ποτέ άλλοτε δεν καταγράφηκαν σε άλλη ελληνική πόλη, αλλά έχουν καταγραφεί σε αντίστοιχη συχνότητα και σε αντίστοιχους μέσους όρους, μόνον στο Πεκίνο!

Για μία «μεγάλη έκπληξη» κυρίως όμως για εξαιρετικά ανησυχητικές τιμές που το διάστημα Δεκέμβριος – Ιανουάριος δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 40mg ανά κυβικό μέτρο, με όριο ασφαλείας τα 25, έκανε λόγο ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάλιστα, σύμφωνα και με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος στην πόλη των Ιωαννίνων, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε, ότι αν δεν υπήρχε καθόλου καύση βιομάζας, για να καταγραφούν αντίστοιχες τιμές μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα έπρεπε η κίνηση των οχημάτων να είναι τετραπλάσια της σημερινής και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

«Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τιμές είναι αντίστοιχες με αυτές της Αθήνας, όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, οι τιμές δεν είναι μακριά από αυτές του Πεκίνου. Είτε μετρούσαμε στην Ανατολή είτε στο κέντρο, οι τιμές δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 40mg», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλόπουλος.

Η έρευνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως τα Ιωάννινα υπερβαίνουν σημαντικά τα επίπεδα συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και νανοσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο, που είναι πολύ πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, τις αντίστοιχες τιμές όλων των άλλων αστικών κέντρων της χώρας.

Η σχετική συνεισφορά των πηγών εκπομπής των μικροσωματιδίων μεταβάλλεται διαχρονικά, αλλά στην οικονομική κρίση εμφανίστηκαν νέες πηγές (καύση βιομάζας).

Η καύση βιομάζας είναι η κύρια πηγή συγκέντρωσης νανοσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και τέλος, η ύπαρξη τοξικών ενώσεων, από την καύση βιομάζας θα πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά στη συστηματική παρακολούθηση του επιπέδου τους και τα επόμενα χρόνια.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Αθανάσιου Κωνσταντινίδη, επίκουρου καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα τις επιπτώσεις στον πνεύμονα από την εισπνοή νανοσωματιδίων και του Παύλου Κασωμένου, καθηγητή Φυσικής του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος με θέμα τη φυσική και τη χημεία των νανοσωματιδίων – Η περίπτωση των Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Στ. Τσιάρα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, Γ. Λυκοτραφίτης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος