Φεβ
19

ΠΣΑΤ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Στο «κάδρο» η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού
Εκτύπωση

Με απόλυτη επιτυχία και ιδιαίτερα θετική δυναμική, πραγματοποιήθηκε η διημερίδα με θέμα: «Ο Αθλητικός Τουρισμός στην Ήπειρο» που συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου και η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 14 και 15 Φεβρουάριου, στα Γιάννενα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη, από ανθρώπους του Τουρισμού και του Αθλητισμού, αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος», της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας αξιόλογοι ομιλητές από πλευράς ΠΣΑΤ, Περιφέρειας Ηπείρου, τον Τομέα του Τουρισμού και των Αθλητικών Σωματείων της Ηπείρου, ανέπτυξαν θέματα όπως «Ο ρόλος των ΜΜΕ στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού», «Ο χάρτης των αθλητικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο», «Η προβολή διοργανώσεων αθλητικού τουρισμού στην εποχή των social media», «Καινοτομία και Τεχνολογία στον Αθλητικό Τουρισμό», «Αθλητικός Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες», «Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και τουρισμός», «Η Ήπειρος ως προορισμός αθλητικού τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο».

Χαιρετισμό για την διημερίδα απέστειλαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς.

Οι παριστάμενοι αποκόμισαν χρήσιμες πληροφορίες για τα θέματα που αναπτύχθηκαν και έθεσαν αρκετά ερωτήματα στου εισηγητές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις.

Τα συμπεράσματα από την εκδήλωση σημαντικά και ενδιαφέροντα, καθώς αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Ήπειρο.

Γεγονός αλληλένδετο με την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων η οποία θα πρέπει να ενταθεί, την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων τουριστικών υποδομών από την ιδιωτική πρωτοβουλία, την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου, την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Απαίτηση αρκετών παριστάμενων εκπροσώπων Αθλητικών Σωματείων από την Π.Ε. Θεσπρωτίας και την Π.Ε. Άρτας, είναι η άμεση διενέργεια παρόμοιων εκδηλώσεων Αθλητικού Τουρισμού και στις δικές τους Περιφερειακές Ενότητες.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος ήταν και εισηγητής στη διημερίδα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης για την προσφορά του στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην περιοχή (την πλακέτα παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βασίλης Γοργόλης), καθώς επίσης και η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, Μάρθα Παλαιοπάνου, για τις μεγάλες του επιτυχίες του Ομίλου, στο άθλημα της κωπηλασίας.

Συντονιστές της διημερίδας κατά τις δύο ημέρες του προγράμματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης, ο Α’ αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Φώντας Χήτας και ο ταμίας του ΠΣΑΤ, Γιάννης Κορακής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Υγείας Αγνή Νάκου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ηλίας Γκαρτζονίκας και Γεώργιος Ζάψας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών Γεώργιος Λώλης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας Γεώργιος Ράδος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ζαγορίου Γιάννης Τσαπάρης, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικούς Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Γιαννάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωαννίνων Βλάσης Παπαχρήστος, Ζίτσας Γεώργιος Λαδάς και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Ε.Π Ευάγγελος Παππάς.

Από πλευράς ΠΣΑΤ παρέστησαν επίσης ο Ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Φάντης Σκύφτας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Αγγελική Βύζικα, Ασπασία Βελονάκη και Μάνος Σταραμόπουλος.

Ο ναυταθλητισμός «μοχλός» ανάδειξης της Παμβώτιδας

Παράλληλα, τις ευεργετικές επιδράσεις του για τη λίμνη και τα Γιάννενα ανέπτυξε η Πρόεδρος του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου στην ημερίδα για τον Αθλητικό Τουρισμό

Ο ναυταθλητισμός δεν αποτελεί μόνο την πιο ήπια δραστηριότητα και την πιο συμβατή με το ευαίσθητο οικοσύστημα της Παμβώτιδας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της λίμνης, της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής και στην αθλητική και τουριστική τους προβολή σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό τόνισε με έμφαση η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου κατά την ομιλία της στη διημερίδα με θέμα τον Αθλητικό Τουρισμό που διοργάνωσαν στα Γιάννενα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η κ. Παλαιοπάνου σημείωσε πως το σύνολο των ναυτικών αθλημάτων που αναπτύσσονται στην πόλη μας φέρνουν τους νέους σε επαφή με το υγρό στοιχείο της λίμνης συμβάλλοντας έτσι στο να αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση, ενώ παράλληλα καθιστούν την Παμβώτιδα έναν ζωντανό οργανισμό, ένα ζωτικό στοιχείο της πόλης, ενισχύοντας την αντίληψη ότι αυτή προορίζεται για ποιοτική αξιοποίηση και υγιή ενασχόληση.

«Ο ναυταθλητισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της λίμνης μας, της πόλης μας, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου καθώς με τις δραστηριότητες, με τις εκδηλώσεις του και ιδίως με τις επιτυχίες του μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει γνωστή η Παμβώτιδα ακόμα και εκτός συνόρων, γι’ αυτό είναι σημαντική υπόθεση η στήριξή του από τους τοπικούς φορείς και την Πολιτεία», επισήμανε με έμφαση.

Ακολούθως η Πρόεδρος του ΝΟΙ επικεντρώθηκε στο άθλημα της Κωπηλασίας, το οποίο αποτελεί, όπως είπε, αιχμή του δόρατος των ναυτικών αθλημάτων στα Γιάννενα και στον Ναυτικό Όμιλο με τη μακρά παράδοση των επιτυχιών.

Όπως ανέφερε, «η Κωπηλασία είναι ταυτισμένη με την πόλη των Ιωαννίνων και οι γνωστές σε όλους επιτυχίες του ΝΟΙ εντός κι εκτός συνόρων και η εν γένει δραστηριότητά του αποδεικνύουν πως το άθλημα πέρα από λαμπρή ιστορία, έχει και λαμπρό μέλλον και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα ατού της πόλης μας τα επόμενα χρόνια».

Έσπευσε δε να θυμίσει τα πανελλήνια πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων που γίνονται σε τακτά διαστήματα στα Γιάννενα φέρνοντας στην πόλη εκατοντάδες αθλητές και επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα κι αποτελώντας έτσι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την τουριστική της προβολή και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Τέλος, στάθηκε σε δύο ακόμα σημεία. Καταρχήν, στο «χαμένο όνειρο», όπως το χαρακτήρισε, του κωπηλατοδρομίου στη λίμνη, το οποίο, αν είχε κατασκευαστεί, όπως σημείωσε, θα είχε μετατρέψει τα Γιάννενα σε μόνιμο διεθνές κέντρο Κωπηλασίας προσελκύοντας εδώ μεγάλους αθλητές και εθνικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο. Όπως επισήμανε, η ζημιά από τη μη κατασκευή του κωπηλατοδρόμιου δεν είναι ζημιά για τον ΝΟΙ, ο οποίος και χωρίς αυτό εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στα κωπηλατικά δρώμενα, αλλά για την πόλη και την Ήπειρο.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος