Φεβ
28

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - Οι πρώτες επιπτώσεις από την εμφάνισή του στην Ελλάδα
Εκτύπωση

Με απόφαση του υπουργού Υγείας ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα – Χωρίς τζαμάλες φέτος τα Γιάννενα – Σύσκεψη όλων των Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια Ηπείρου – Αρνητικός στον κορωνοϊό ο 37χρονος στο ΠΠΓΝΙ – Αυξημένη η κίνηση στα σούπερ μάρκετ , εξαφανίστηκαν οι μάσκες από τα φαρμακεία

 

 

Οι πρώτες, κυρίως οικονομικές επιπτώσεις, από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ήπειρο, άρχισαν να κάνουν από χθες την εμφάνισή τους.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, απαγορεύτηκαν σε όλη τη χώρα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, μια απόφαση που έφερε αρχικά πολλές διαμαρτυρίες.

Οι αντιδράσεις από περιοχές που στηρίζουν την τοπική τους οικονομία στις καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι έντονες από την πρώτη στιγμή, ενώ κάποιοι δήμοι έχουν ανακοινώσει, ότι θα πραγματοποιήσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις κανονικά, παρά την απαγόρευση.

Ο δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό κέντρο με ανακοίνωσή τους, κάνουν γνωστό ότι διακόπτουν τη διανομή υλικών προς τους πολιτιστικούς συλλόγους για τις εκδηλώσεις της Κυριακής και το άναμμα της τζαμάλας.

Επίσης, δε θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι στον Κατσικά και οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στα Λιθαρίτσια. Ο δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο εκφράζουν τη λύπη τους για την ματαίωση των εκδηλώσεων, τις οποίες είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό και τις ανέμεναν κάτοικοι και επισκέπτες.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Εξάλλου, με αντικείμενο τη συμβολή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί διευρυμένη σύσκεψη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Νικόπουλος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, Σταυρούλα Τσιάρα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, Μαρία Τσολάκη.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Κων. Σιαράβας και παρέστησαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Οδυσσέας Πότσης και Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου, Σταυρούλα Μπραΐμη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στο ρόλο και στη συνδρομή της Υπηρεσίας σε όποιες δράσεις απαιτηθούν, στο πλαίσιο των γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων που δίνονται σε κεντρικό επίπεδο.

Από τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, έγινε ενημέρωση για την ετοιμότητα που υπάρχει σήμερα αφενός σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και αφετέρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς της νόσου.

Έγινε αναφορά στα στάδια που θα ακολουθηθούν στην περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού, εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ τονίστηκε πως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, ενημέρωσε πως δεν υπάρχει σήμερα σχολείο από την Ήπειρο σε εκδρομή στην Ιταλία, καθώς τέσσερις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν. Επίσης ανάφερε ότι δίνονται άμεσα οδηγίες στους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων για ενημέρωση των μαθητών σε ζητήματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.

Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, αποφασίστηκε οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας να προωθήσουν ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού σε σχολεία, σε δομές πρόνοιας και προσφύγων, σε υπηρεσίες και φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διανέμοντας και έντυπο υλικό, το οποίο θα διατίθεται ακόμη σε πύλες εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε οδηγούς που κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που διαθέτουν σταθμούς διοδίων. Αναλόγως με την εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ- πρώην ΚΕΛΠΝΟ), θα δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι συσκέψεις - αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση - εάν απαιτηθεί θα επαναληφθούν με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.

Αρνητικός στον κορονοϊό ο 37χρονος

Εξάλλου, αρνητικός στον κορωνοϊο είναι ο 37χρονος αλλοδαπός που βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν και μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την Κέρκυρα στην Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η αρνητική απάντηση ήρθε χθες λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα καθώς χρειάστηκε να γίνει επανέλεγχος του δείγματος που είχε ληφθεί από τον 37χρονο άντρα που βρισκόταν απομονωμένος σε ειδικό θάλαμο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το Νοσοκομείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθώς είναι Κέντρο Αναφοράς. Το δείγμα έφυγε την Τετάρτη αργά το βράδυ προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις. Το πρώτο αποτέλεσμα ήρθε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στη διοίκηση η οποία και ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος για να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα. Τελικά ο 37χρονος είναι αρνητικός στον κορωνοϊό και θετικός στη γρίπη τύπου Α και ήδη του χορηγείται κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο 37χρονος άντρας μεταφέρθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Κέρκυρα στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.

Ο άντρας που βρισκόταν προ ημερών στην γειτονική Ιταλία δήλωσε στον εργοδότη του αδιαθεσία του και εκείνος κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ταυτόχρονα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαθέτει την εμπειρία αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανταποκριθεί σε κάθε περίπτωση ενώ προ ημερών είχε γίνει και σχετική άσκηση ετοιμότητας για να διαπιστωθεί ό,τι όλοι είναι έτοιμοι.

Η εγρήγορση παραμένει αυξημένη ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό στην οποία μετείχε ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Νικόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Τσίκαρης ο αναπληρωτής διοικητής, Κωνσταντίνος Χολέβας και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Σπύρος Δερδεμέζης. Ακόμη συμμετείχαν στη σύσκεψη όλοι οι εμπλεκόμενοι γιατροί και διοικητικοί ώστε να συζητήσουν για το θέμα της ενίσχυσης της δράσης του Νοσοκομείου εάν και εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.

Στη σύσκεψη τέθηκαν όλα τα γεγονότα ενώ αναλύθηκαν σενάρια χρήσης χώρων σε περίπτωση που χρειαστεί να μπουν σε επιτήρηση πολίτες που βρέθηκαν στη γειτονική χώρα ή ήρθαν σε επαφή με πολίτες άλλων χωρών όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα. Τα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν πολλά ενώ συζητήθηκε και η χρήση χώρου που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εντός του οικοπέδου του.

Αποφάσεις δεν πάρθηκαν για την χρήση συγκεκριμένων χώρων αλλά αναμένεται να ζητηθεί από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ακόμη πιο οργανωμένα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς. Τα χρήματα για τη κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν σε προσωπικό θα καλυφθούν από επιπλέον χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου κας Τσουμάνη για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προστασίας ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού όπως οι μαθητές, καθώς επίσης και των εργαζομένων, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ αναφέρθηκε στην εξάπλωση της νόσου, στα χαρακτηριστικά της, αλλά και στην προετοιμασία του δήμου Ιωαννιτών, να αντιμετωπίσει μία τυχόν έκτακτη κατάσταση.

Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και τα Αγαθοεργά σε πρώτη φάση έχουν οριστεί δύο θάλαμοι στο Γηροκομείο, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα απομόνωσης ύποπτου κρούσματος, ενώ υπάρχει επάρκεια σε μάσκες και αντισηπτικά για τις σχολικές μονάδες και τους εργαζόμενους.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμε κανέναν. Δεν είναι η πανούκλα που σκότωνε εκατομμύρια, αλλά είναι μία μέτριας βαρύτητας ιογενής λοίμωξη, ηπιότερη ίσως από τη γρίπη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Η Ένωση Ξενοδόχων

Επίσης η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, εξέδωσε χθες ανακοίνωση σημειώνοντας και τα εξής για τον κορωνοϊό:

1) Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου.

2) Δεν υπήρξαν ακυρώσεις για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, παρά ελάχιστες.

«Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τα τουριστικά γραφεία – συνεργάτες μας, όσο και τους επισκέπτες της περιοχής μας για την προτίμηση που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι σε αυτήν την φάση το υπουργείο υγείας όφειλε να κάνει συστάσεις μόνο προς τις ευπαθείς ομάδες και να μην ακυρώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που θίγουν χωρίς λόγο τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις. Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της πολιτείας, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκυρη ενημέρωση των μελών του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ

Από την άλλη, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, σημαντικά αυξημένη είναι η κίνηση των τελευταίων ημερών στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία με τους καταναλωτές να μην κρύβουν την ανησυχία για τις εξελίξεις με την επέκταση του κορωνοϊού και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Σε αντίθεση πάντως με την εικόνα στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, η εικόνα στα σούπερ μάρκετ της πόλης των Ιωαννίνων είναι διαφορετική.

Τα ράφια των καταστημάτων παραμένουν γεμάτα, επάρκεια στα προϊόντα μακράς διάρκειας και ξηράς τροφής υπάρχει, όπως όμως υπάρχει και η ανησυχία των καταναλωτών, όπως ανέφερε η Φωτεινή Τζίμα, υπεύθυνη των καταστημάτων των SEP Market Παπαδόπουλος στα Ιωάννινα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας χθες στο Ioannina TV, η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και η ζήτηση σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, ξηράς τροφής και σε είδη ατομικής υγιεινής.

Δεν έδειξε πάντως να ανησυχεί για το ενδεχόμενο ελλείψεων, καθώς τα οργανωμένα καταστήματα έχουν ήδη κάνει την προετοιμασία που πρέπει.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα ή έλλειψη προϊόντων, ούτε όμως υπάρχει και πανικός. Τα ράφια είναι γεμάτα, όπως και οι αποθήκες. Τουλάχιστον η εταιρεία μας διαθέτει μια πλήρως οργανωμένη κεντρική αποθήκη, διαπραγματευτική ισχύ, οργάνωση και εταιρικά αυτοκίνητα και δεν θεωρούμε καθόλου πιθανό να αντιμετωπίσουμε προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κα. Τζίμα παράλληλα τόνισε πως και το προσωπικό των καταστημάτων έχει εκπαιδευτεί για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και σε σχέση με τη διαχείριση των προϊόντων.

Ψάχνουν μάσκες

Τέλος, είδος εν ανεπαρκεία από τα φαρμακεία της πόλης είναι εδώ και αρκετές ημέρες οι μάσκες, κάτι όμως που μάλλον ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό εξαιτίας των εξελίξεων.

Εκείνο που δεν ήταν σίγουρα αναμενόμενο ήταν η τεράστια ζήτηση για την αγορά προστατευτικών μασκών σε χρωματοπωλεία, καταστήματα με οικοδομικά υλικά όπως και καταστήματα αγροεφοδίων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αγροεφοδίων Ιωαννίνων Μιχ. Δεβέκος έχουν εξαφανιστεί από την αγορά χιλιάδες μάσκες διαφόρων τύπων και κατηγοριών, ακόμη και εκείνες που είναι υψηλής διαβάθμισης για την προστασία από χημικές ενώσεις και μικροσωματίδια.

«Ένας από τους πωλητές συνεργάτες μας είπε προχθές ότι σε μία ημέρα παρήγγειλε 2.500 μάσκες και την ίδια ημέρα είχε δεχθεί παραγγελίες από καταστήματα αγροεφοδίων για 8.000. Όσες κι αν φέρουμε, είναι βέβαιο ότι θα τις αγοράσουν όλες. Εξηγούμε στους καταναλωτές ότι θα πρέπει να ακούν τους ειδικούς για το ποιοι πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα, όμως υπάρχει πανικός, που τουλάχιστον για εμάς είναι ανεξήγητος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Τράπεζα Πειραιώς

H Tράπεζα Πειραιώς ενημερώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ότι ένας εργαζόμενός της στο κτήριο Αμερικής 4 διαγνώσθηκε με τον ιό COVID-19.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο που είχε ήδη καταρτισθεί από την Τράπεζα για το θέμα σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:

  • απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020
  • εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.
  • εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα
  • εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. www.eody.gov.gr.

Η Τράπεζα Πειραιώς δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της.

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος